Gospodarstvo
Hitra prodaja NLB-ja, sicer bo šlo po kosih
Ker banke nismo prodali, bo Evropska komisija zahtevala prodajo ali vsaj odprodajo dela naložb. Foto: BoBo
Janez Janša in Zoran Milanovič, Mokrice
Hrvaška je pred vstopom v EU marca 2013 podpisala memorandum, ki naj bi ustavil tožbe proti NLB-ju. To se ni uresničilo. Foto: BoBo
VIDEO
Tarča
VIDEO
Ustavni zakon o Novi Ljub...

Dodaj v

Konec vladnih skrivalnic: NLB ob del posla za podaljšanje roka

Evropska komisija je Sloveniji izstavila račun za odlašanje prodaje osrednje banke
5. april 2018 ob 19:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija ponuja Evropski komisiji v zameno za odmik prodaje banke umik državnih nadzornikov v banki, poleg tega pa naj bi se NLB še odpovedal delu poslov.

Evropska komisija bo v petek z objavo vsebine poglobljene preiskave uradno razkrila, kaj je januarja ugotovila po slovenski neizpolnjeni zavezi o prodaji banke. Postopek proti Sloveniji zaradi nedovoljene državne pomoči v obliki dokapitalizacije osrednje banke NLB se tako nadaljuje. Po naših informacijah bo morala Slovenija prodati 75-odstotni delež banke do konca leta, v nasprotnem bodo Slovenijo prisilili k ukrepom, ki bodo še dodatno znižali vrednost banke, ko bo na prodaj.

Po neuradnih podatkih, ki jih zaradi tajnosti postopkov ni mogoče preveriti, Slovenija kot izravnalne ukrepe ponuja popoln umik predstavnikov države iz nadzornega sveta ter še večjo omejitev pri trženju posojil in oglaševanju NLB-ja. Omenja se celo odprodaja zavarovalnice NLB Vita in zapiranje dvajsetih poslovalnic. Slednje sicer zaradi digitalizacije ne bi tako ključno poseglo v poslovanje banke.

Vpleteni bi se še naprej pogovarjali
"Pogovori še tečejo tako glede roka prodaje kot morebitnih kompenzacijskih ukrepov," pojasnjujejo na Ministrstvu za finance. Potrdili so, da objavo odgovora pričakujejo v kratkem, točen datum pa bo določila Evropska komisija. Ta je te dni sicer na prazničnih počitnicah, zato so zgolj potrdili, da je “komisija je še naprej v stiku s slovensko vlado”. V banki pojasnjujejo, da zaradi enakomerne obveščenosti delničarjev do javne objave rezultatov najpozneje do konca meseca zadeve ne bodo komentirali.

Tarča: (ne)prodaja NLB-ja – prodati ali ne prodati NLB-ja in kaj nas bi več stalo? Bodo imeli v Bruslju razumevanje za naše izgovore in kako se rešiti bremena hrvaških deviznih varčevalcev? Ob 20. uri z Eriko Žnidaršič.

Naša težava je pomanjkanje znanja
"Za zdaj ni možnosti, da bi razglasili finančno pomoč ob reševanju banke za nezakonito in bi jo vračali. To je pomembno poudariti. Bo pa država morala sprejeti omejevalne ukrepe," je prepričan bruseljski analitik Willem Pieter de Groen z inštituta CEPS. Kot pravi, ni glavna težava Slovenije njen mali vpliv v Bruslju, temveč predvsem pomanjkanje stroke. "Slovenija ima dva človeka, ki sta strokovnjaka za to področje. V Italiji jih je, denimo, desetkrat več, več kot trideset. Imajo več ljudi, več izvedencev, večji trg in lahko hitreje ukrepajo, da ne pridejo v položaj, v katerem sta danes NLB in Slovenija," ugotavlja de Groen.

Bo država ostala brez dvesto milijonov evrov?
Finančno ministrstvo mora ob zamiku prodaje hkrati še Evropski centralni banki (ECB) pojasnjevati tudi okoliščine tožb hrvaških bank, zaradi katerih je ECB podvomil o sposobnost banke, da izplača skoraj dvesto milijonov evrov dividend v državni proračun. V pismu, sicer naslovljenem na NLB, ECB kot sistemski regulator (za zdaj) ne dovoli izplačil zaradi vprašljive kapitalska ustreznosti. Če država ne bo zagotovila zaščite banke pred hrvaškimi vplivi, bodo do 15. aprila uradno objavili, ali bodo za končno soglasje ob delitvi dividende zahtevali dodatne varovalke. Kot je znano, je vlada zavrnila lani predlagano možnost neposrednih poplačil odškodnin hrvaškim bankam. Zdaj se omenja možnost, da bi vlada pokrila morebitno izgubo ob neprostovoljnih plačilih, torej ob novih rubežih premoženja NLB-ja na Hrvaškem.

Jure Brankovič
Prijavi napako
Komentarji
seba goričan
# 05.04.2018 ob 19:24
In vse zapret za vrsto let
seba goričan
# 05.04.2018 ob 19:24
Prodat takoj
SpicyWeiner
# 05.04.2018 ob 19:48
nuLanuLa
Tujega nočemo, svojega ne prodamo. Zakaj bi se z dobički NAŠE banke mastili že tako nemarno bogati, ko pa imamo lahko od nje vsi.

S tabo je vse v redu? kakšne neumnosti to pišeš?
Nikec3
# 05.04.2018 ob 19:45
Slovenija ponuja Evropski komisiji v zameno za odmik prodaje banke umik državnih nadzornikov v banki, poleg tega pa naj bi se NLB še odpovedal delu poslov.

Bravo res. Vlada bi očitno raje videla propad NLB-ja, kot da bi banko prodali.
Nikec3
# 05.04.2018 ob 19:47
Tujega nočemo, svojega ne prodamo. Zakaj bi se z dobički NAŠE banke mastili že tako nemarno bogati, ko pa imamo lahko od nje vsi.

Ali pa: Zakaj bi se z dobičkom mastila lokalna frizerka, če pa lahko frizerski salon nacionaliziramo in imamo od njega vsi nekaj!
Nikec3
# 05.04.2018 ob 19:46
Tujega nočemo, svojega ne prodamo. Zakaj bi se z dobički NAŠE banke mastili že tako nemarno bogati, ko pa imamo lahko od nje vsi.

Zakaj bi izgube plačevali kapitalisti, če jih lahko vsi?
Skippy
# 05.04.2018 ob 20:03
Ali pa: Zakaj bi se z dobičkom mastila lokalna frizerka, če pa lahko frizerski salon nacionaliziramo in imamo od njega vsi nekaj!

Obsedenost s tujim denarjem je v tej državi brezmejna. :)
Dominator
# 05.04.2018 ob 19:25
Jasno je, da je šlo za državno pomoč. Država je posegla v trg in konkurenco direktno oškodovala. Ne bi se čudil kaki tožbi proti državi s strani konkurenčnih bank.
The Matrix
# 05.04.2018 ob 19:52
Hvala Levičarji!
In potem se najdejo ljude, ki še naprej podpirajo SMC/SD/Desus!!
piarija
# 05.04.2018 ob 19:49
prodat itak brez pardona...vse je boljš, kot da imajo levičarji kakršnokoli državno premoženje v rokah...
LosAlamos
# 05.04.2018 ob 19:33
Škoda, da bodo tako zapravli (in verjetno pokradli) še tisto vrednost, ki jo banka ima.
dejneseri
# 05.04.2018 ob 19:28
Samoperiferizacija na vsakem koraku.
mihaj1
# 05.04.2018 ob 20:07
Koliko mora biti skritega dreka v tej banki, da se na vse pretege trudijo prepreciti prodajo. Raje bodo jo spufali kot prodali samo da ostane skrito kaj so delali. Kako bi bilo lepo da imamo neke neodvisne novinarje in bi vrtali do konca...
Korošec
# 05.04.2018 ob 20:19
Imam občutek, da bodo NLB raje požgali do tal kot prodali, ker potem ne bodo imeli več kontrole nad njo in tem kar se skriva po njenih omarah in sodeč po tem kakšne nore ponudbe dajejo komisiji samo, da bi se izognili prodaji ima zanke okrog vratu zelo veliko vpljivnih ljudi.
Demosten18
# 05.04.2018 ob 20:07
@K_ris

odličen članek si dal za primer...daj ga še preberi. SG je dejansko VRNIL državi posojilo, ki mu ga je slednja dala, da je prebrodila krizo (pa še to v smislu novih investicij, torej nakupa drugih bank).

Zdaj te pa vprašam:

1. koliko slovenskih bank je vrnilo denar državi (oz. nam vsem), katerega smo metali vanje
2. koliko slovenskih bank je državno pomoč porabilo za kakršnokoli investicijo
3. govora je bilo o državni pomoči SLOVENSKIM bankam...SKB ni dobila NIČ
4, članek je sicer star 8 let, ampak je (kot vidiš zgoraj) odličen argument mojih trditev
Atrumpcard
# 05.04.2018 ob 20:25
Banka nlb je zelo pomembna za levičarje to prav dobro ve naš levičarček samores. Če se proda spedi propad naših tovarišev levakov.
rumalina
# 05.04.2018 ob 20:28
Da v Slovenijo ni prišla trojka in naredila red, je podobna napaka, kakor izostanek lustracije. Janševa vlada je padla na natolcevanjih Koruptivno Politične Komisije, katere člani so se s predsednikom vred za plačilo za umazano delo koruptivno zaposlili, Alenka pa ni imela pojma, zakaj je prišla na oblast in morala predrago dokapitalizirati NLB, vsi ključni akterji bančne luknje so ostali na položajih in pripravljen je teren za novo bančno luknjo. ki se bo izkopala pri gradnji 2TDK. Bodo že slovenčki plačali.
Demosten18
# 05.04.2018 ob 20:13
@K_ris

potem ti pa repicliram takole...SKB NI dobila niti centa državne pomoči Republike Slovenije. Če Francija plačuje SG me pa prav malo briga...to ni moj, oz. naš denar. NLB ga pa je...ogromno

pa še nekaj, ker očitno ne razumeš. Državna pomoč SGju je bila POSOJILO za nakup drugih bank, ki jih je slednja s tem prevzela in je tako zgolj posojilo za investicijo, ki ga je SG vrnila

v NLB smo pa metali denar, da so ga nekateri lahko pokradli. NLB sama pa stagnira in v vsem tem času ni s tem kapitalom naredila ama nič. Bo šlo?
simnov
# 05.04.2018 ob 20:38
hočejo napajalnik obdržat na vsak način navadnim državljanom se pa samo škoda dela
ksmith
# 05.04.2018 ob 20:06
@K-ris v tvojem linku pise tudi, da so denar drzavi vrnili.
ksmith
# 05.04.2018 ob 20:12
@K_ris Ne bi se čudil kaki tožbi proti državi s strani konkurenčnih bank.

Kot da konkurenčne banke niso dobile državnih pomoči.

Moj komentar se je nanasl na to izjavo, kjer si impliciral, da tozb ne bo, ker so tudi tuje banke dobile pomoc.
johann
# 05.04.2018 ob 21:02
hahaha odkar smo v EU ne smemo imeti niti tovarne sladkorja, kaj šele banke, če v Bruslju tako rečejo. Popolna kapitulacija.

ha, ha, ha, tebi stvari niso nič jasne.Ko so Američani (sklad Apollo) kupili NKBM, so se samo zgrozili, kakšno štalo so našli v tej banki. Zato pa so takoj nato kupili tudi Raiffeisen banko, da so njihovi kadri pomagali pri urejanju katastrofalnega stanja v NKBM. Preverjeno....
Kakšno je stanje v NLB, pa raje ne bi. Zakaj pa misliš, da se vladajoča klika tako boji prodati banko? Zato, ker bi potem marsikaj prišlo na dan, zaradi česa bi moral marsikdo zaradi pritiska mednarodne javnosti v zapor...
25kur
# 05.04.2018 ob 20:26
bankomata za izbrane ne bodo nikoli prodali
Demosten18
# 05.04.2018 ob 20:15
@K_ris

še enkrat, če ne razumeš. Mene zanima ZGOLJ pomoč Republike Slovenije našim bankam. In tu je NLB dobila daleč največ, s tem denarjem pa naredila daleč najmanj, večina se ga je pač pokradla.

SKB pa ni dobila nič. Kaj ti tukaj ni jasno?
_ich_
# 05.04.2018 ob 20:09
Požgati do temeljev in zapreti vse, ki so v zgodovini te pralnice denarja sedeli v odborih.
ksmith
# 05.04.2018 ob 21:21
@K_ris A nista Factor in probanka propadli? Hypo v Avstriji je tudi propadla in pristala v avstrijski slabi banki. Nkbm smo pa zaradi pomoci morali prodati, kupil jo je sklad Apollo
a.vehar
# 05.04.2018 ob 20:40
Seveda je ne bi prodali, če pa imajo takšno korist od NLB. Tako kot je rekel Šircelj: "globoka država ima nekaj od tega."
Demosten18
# 05.04.2018 ob 19:49
@K_ris

Niti slucajno ne vse. Sploh ne tiste, ki so v tuji lasti, npr. SKB. Edina postena in evropska banka pri nas. Ustvarja dobicek, dela pošteno in transaprentno ter ne nateguje strank z nekimk skritimi dolocili. Ker so njeni lastniki pac SG, ki so med najvecjimi bancnimi skupinami na svetu

Žalostno, da pri nas delujejo kot se zagre samo (se) firme, ki so v lasti tujcev....

Zalos
Celt
# 05.04.2018 ob 20:48
Vse samo da se ne proda vsestrankarski bankomat. Podle igrice se igrate gospe in gospodje!
a.vehar
# 05.04.2018 ob 20:48
Globoka država ima definitivno korist (bančna luknja, pranje denarja...). Res je NLB kot trdnjava...
kimi12345
# 05.04.2018 ob 23:17
Teh law1
"E Krisko moj. Estonija ima vse banke v tuji lasti in zato ni dala niti evra za dokapitalizacijo bank javni dolg Estonije je po 10% BDP. "

Si pozabil povedati da je njihov real GDP v dveh letih 2008-2009 strmoglavil za več kot 20%, da so se cene nepremičnin razpolovile, da so se socialne pomoči razpolovile, in da je kriza na katero se niso mogli odzvati ker niso imeli več vzvodov spodbuditi domačega kreditiranje (vse banke so bile v tuji lasti) to vodilo v Baltskih državah v naslednjih letih do masovne migracije izobraženih izven Baltika. Je pa res da je bila Estonija pri tem manj prizadeta od kreditnega booma ker je v letih pred krizo Narodna banka Estonije zavirala boom in ne tako kot Narodna Banka Slovenije ki je spodbujala kreditiranje.
sm0ve
# 05.04.2018 ob 20:58
Ali se ve, ob koliko poslov bo NLB? Da vemo, kolikšno škodo je naredil cerar. Prvi najboljši trenutek za prodajo je bil lani, drugi najboljši je zdaj!
ksmith
# 05.04.2018 ob 20:50
@K_ris mogoce ni zargumentiral pravilno, ampak dejstvo je da so bile privatne banke obravnavane drugace od nlb - privatne so denar vrnile, nlb ga ni. Mislim, da bi tle lahko nastala podlaga za kaksno tozbo
sumtb
# 05.04.2018 ob 20:41
Ta država ni vredna pol bureka.
Don Redshield
# 05.04.2018 ob 20:24
LB so uničili ko so dodali črko "N". Iz ene največjih bank v regiji je postala bankomat.
MateoS
# 05.04.2018 ob 23:25
Ah decki o obrestni meri pa nebi. NLB ni najcenejsa.. Ce imate dobro boniteto idite na bivso banko koper...Za 1% PA se da dobit kredit...pa se manj:-)
Bivši uporabnik
# 05.04.2018 ob 20:32
SpicyWeiner na nuLanuLa
- Tujega nočemo, svojega ne prodamo. Zakaj bi se z dobički NAŠE banke mastili že tako nemarno bogati, ko pa imamo lahko od nje vsi.
- S tabo je vse v redu? kakšne neumnosti to pišeš?

Verjetno jih ne. Mogoče ima korist?
mojvidik
# 06.04.2018 ob 08:23
Če je cena res tako nizka, potem naj država proda banko državljanom Slovnije na način kot je NKBM. Pa bo še vedno ostalo v Slovenski lasti. Glede na to, kaj se je dogajalo pri NKBM, bi država lahko ponudila še dodaten diskont. Tako bi se okoristili Slovenci in ne tujci ... če gre tu res za prodajo pod ceno in ne zavlačevanje, da se prikrijejo in počasi odpravijo 'zaupnosti' nakopane v adnjih letih.
kingeston
# 06.04.2018 ob 06:55
to pralnico denarja slovenske 'elite' ne bomo prodali, zapomnite si.
raje izstopimo iz EU kot da elita ostane na suhem.
in VI boste to tudi podprli!
Pohojen
# 05.04.2018 ob 23:36
Žal eni pozabljajo, da bomo vseeno sami poplačali
vse luknje, pa naj bo banka državna ali privatna ali
tuja. Nihče ne prihaja pomagati naši banki. Pa še to:
pomoč je pomoč, ki se ne vrača, sicer je kredit. Eni
pa ga res ne vračajo. Ko bo tujec lastnik, pa do tega
ne bo moglo priti, če pa pride, bodo nam postregli z
večjimi obrestmi. In, kaj ni lastnik dolžan skrbeti za
svojo lastnino? Le človeška omejenost nima meja.
the law1
# 05.04.2018 ob 23:16
@K_ris

Res je. Pa vsaj kakor jaz vem njihove banke vseeno niso vrnile prejete državne pomoči.

Irska je bila pametna in je sprejela ugodno EU pomoč skupaj s trojo seveda in kot zgleda vračajo saj so v cca. dveh letih zbili javni dolg za cca. 40% BDP.

Naši lopovi pa so se trojke bali kot hudič križa. No, še vedno pa velja, da Estonija ni rabila nobene pomoči oz. niti evra ni dala za dokapitalizacijo bank in dolg je pod 10% BDP
the law1
# 05.04.2018 ob 23:01
@K_ris

Zanimivo stališče. Potem je najbolj varno, da nimaš ničesar v lasti. Francozom je zagotovo zelo hudo, da imajo v lasti SG, Nemcem pa tudi, da imajo DB.


E Krisko moj. Estonija ima vse banke v tuji lasti in zato ni dala niti evra za dokapitalizacijo bank javni dolg Estonije je po 10% BDP. No, bistvo pri njih je saj nimajo glupih ekonomistov tipa Križanič ali @K_ris

No, je pa kot zgleda to je vprašanje retorično. Celo Novartis, ki bo imel mega logistični center na Brniku tega ne bo imel v lasti ampak v najemu. Verjame pa da bi ti in Križanič takšen tip posla Novarisu odsvetovala. Popolna zblojenca.
čak mal noris
# 05.04.2018 ob 21:12
NLB bi morali dobesedno odnesti iz Slovenije. Naslednji moment bi se rešili nekoga, ki nam neposredno krade iz žepa in z njenim odhodom še tistih, ki so jo kot takšno imeli za svoj "revir". Nato bi počasi zavladala red in MIR. Bi bili pa ob jugonostalgike, okostenele komunjare, vse tranzicijske super lopove in vse tiste, ki bi z tujim delom....služili. Šele takrat bi Slovenija lahko svobodno zadihala in upam da pokazala, kaj res zmoremo. Upam da več, kot kažemo sedaj.
gospod iskreni
# 05.04.2018 ob 21:04
To glede kadrov se pa totalno strinjam. Se tisti ki so sposobni ne pridejo zravn
QUENDI
# 05.04.2018 ob 20:45
.....samo ne omenjat pravnega reda EU....ker je ti po domače pravni red.......
kingeston
# 06.04.2018 ob 09:32
Koliko dokapitalizacij bo "ljudstvo" še preneslo ?

'ljudstvo' bi preneslo VSE dokapitalizacije, ker je 2/3 volilcev v sloveniji zaplankanih jugonostalgikov, ki jih lopovščine njihovih vodilnih ne motijo.

sreče več kot pameti imamo edino da to početje moti EU, ki želi temu narediti konec
Dajo
# 06.04.2018 ob 07:56
Napajalnik Ljubljanske bande je zadnja trdnjava preden vas bodo naplahtali, da je za vse kriva grda EU in zahod kar pomeni da moramo ven kljub ogromni izgubi ki bo s tem nastala.
_cerebro
# 06.04.2018 ob 05:03
Prodati, dokler je še kaj vredna, ker tako, kot stvari potekajo, jo bomo na koncu za kazen izgubili zaradi izgube bančne licence.
the law1
# 05.04.2018 ob 23:25
@K_ris

Malo prej si sam izračunal, da NLB vrača svoj dolg in da bi ga odplačala v roku 25 let. A boš že končno naredil enak izračun še za NKBM in mi v letih poveš, kdaj bomo od te banke prek dividend dobili povrnjen vložek? Saj ni težko

posel z NLB smatraj kot minus. Tistih cca. 800 milijonov (minus kupnina) v enkratnem znesku ni problem. Poleg tega pa sploh ne bom upošteval, da kaj DDPO-ja bo kapnilo.

Je pa zanimivo, kako ti palamudiš o problemih, ki jih je de facto ustvarila politika tvojega kova. Dejstvo je, da če te banke ne bi bile v državni lasti tega kar sedaj debatiramo sploh ne bi debatirali. Tako kot Estonci ne.

Politike tvojega kova pač lupijo narod v vseh mogočih oblikah
the law1
# 05.04.2018 ob 23:10
@K_ris

Kaj pa irske?

Irska z viška gleda na nemški standard.

Imaš pa res problem negirat dejstva v praksi, a se ti ne zdi?
Kazalo