Vinakoper je zanimiv tudi zaradi nepremičnin, zlasti zemljišč, ki jih ima v lasti. Foto: BoBo
Vinakoper je zanimiv tudi zaradi nepremičnin, zlasti zemljišč, ki jih ima v lasti. Foto: BoBo

Istrabenz sicer prodaja polovico Adriafina, druga polovica je v lasti Luke Koper, ki ima tudi predkupno pravico. Luka ima v rokah škarje in platno, a se še ni odločila, ali bo kupila preostalo polovico.

Kdo so ponudniki, v Istrabenzu ne povedo; znano je, da se je odzvala koprska Komunala, ki ponuja 2,4 milijona evrov. Drugi ponudnik je Vladimir Puklavec, lastnik največjega slovenskega vinarja, družbe P&F Jeruzalem Ormož, je pa tudi lastnik nemškega TGE Holdinga, ki se ukvarja z energetiko.

Puklavca sicer najdemo med prvimi desetimi najbogatejšimi Slovenci. Potrdil je, da ga zanima tudi koprska vinska klet: "Ponudili smo sodelovanje z družbo Vinakoper, ki jo zelo cenimo. To bi bilo zelo koristno na zunanjih trgih, da promoviramo Slovenijo kot deželo vin."

Med interesenti ne najdemo Enverja Moralića, lastnika Briča, ki je v preteklih letih že večkrat pošiljal ponudbe za odkup Vinakopra, a je tokrat zamudil razpis. Večkrat se je za Vinakoper potegoval tudi Marko Vilfan, solastnik švicarskega podjetja Orah, vendar v svojem imenu. Ni pa med ponudniki Agrarie, ki ima v lasti dobrih 20 odstotkov Vinakopra.

Luka Koper se za oddajo ponudbe ni odločila, saj ima v skladu z družbeniško pogodbo predkupno pravico. Luka sicer nikoli ni bila naklonjena prodaji. Vinakoper je zanimiv tudi zaradi nepremičnin, zlasti zemljišč, ki jih ima v lasti.

Istrabenz je vseh sedem ponudnikov, ki so se odzvali na razpis, pozval, naj izboljšajo ponudbo. Zahteva še, naj predstavijo svoj pogled na strateški razvoj družbe oziroma na upravljanje s premoženjem. Najkonkurenčnejšim ponudnikom bodo v decembru omogočili skrben pregled, sledile bodo zavezujoče ponudbe.