Gospodarstvo
Protest v Luki Koper
Delavci Luke Koper 26. januarja 2018 protestirajo zaradi zadeve Jovičić. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
Protest v Luki Koper
Prizor s protesta. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
Protest v Luki Koper
Še en protest je napovedan v torek.. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
VIDEO
Spor med upravo in zaposl...
VIDEO
Napete razmere v Luki Koper

Dodaj v

Koprski žerjavisti: Mi smo Mladen! Uprava: Skrbimo za varnost.

Novi zapleti v Luki Koper
26. januar 2018 ob 12:17
Koper - MMC RTV SLO

Uprava Luke Koper je sklenila ustaviti postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi Mladenu Jovičiću in jo namesto tega sodno izpodbijati. Sindikalisti so še naprej kritični, organizirali so tudi protest.

Luka Koper je bila postopek odpovedi zaposlitve Mladenu Jovičiću dolžna izvesti zaradi javnosti znanih tragičnih dogodkov, je uprava družbe zapisala v sporočilu za javnost. Dolžna je bila ukrepati zaradi varnosti in zakonitosti procesov v družbi, so dodali. "Mnenja varnostnih strokovnjakov jasno kažejo, da bi prav morebitno neukrepanje v primeru varnostnih incidentov bistveno vplivalo na položaj in varnost vseh ostalih zaposlenih v Luki Koper." Ukrep torej v ničemer ni napad na zaposlene, sporočajo.

Uprava se je odločila ustaviti postopek izredne odpovedi zaposlitve in jo namesto tega izpodbijati na sodišču.

Več podrobnosti bodo podali le, če se bo Jovičić s tem strinjal. Ta bo do razpleta sodnih postopkov napoten na čakanje, v vmesnem obdobju pa bo lahko opravljal svoje sindikalne funkcije.

Uprava še zatrjuje, da spoštuje vse zaposlene in sindikalna združenja ter želi z njimi dialog, vendar na "konstruktiven način", še posebej, ko gre za varnost delovnih procesov. "Konstruktivnost v konkretnem primeru pomeni, da tudi sindikati in zaposleni razumejo, da je uprava ne le upravičena, pač pa tudi dolžna izpeljati postopke, ki jih predvideva veljavna zakonodaja in da ji v kulturi dialoga dopusti, da se ti postopki izpeljejo po pravni poti ter da o njih odloči sodišče."

Lanska nesreča
Po neuradnih informacijah naj bi uprava ugotavljala ničnost pogodbe o zaposlitvi na delovnem mestu skladiščnika, na katerem je Jovičić zaposlen od delovne nesreče junija lani. Po neuradnih podatkih naj bi Jovičić po oceni uprave zlorabil svoj položaj na mestu nadzornega sveta in vplival na upravo, da je z njim sklenila novo pogodbo. Obenem naj bi mu uprava tudi očitala odgovornost in kršitve internih aktov, kar naj bi posledično privedlo do nesreče.

Žerjavisti preklicali socialni mir
Kot je v izjavi za medije po za načrtovanem zagovoru Jovičića, na katerega pa je prišel le njegov odvetnik Aleksander Lisjak, poudaril predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel, pri postopkih zoper Jovičića ne gre za "nikakršen napad na sindikalno gibanje", pač pa izključno postopkovni proces, ki sledi nesreči s smrtnim izidom julija lani.

Uprava je po njegovih besedah ugotovila, da je Jovičić ravnal v nasprotju z navodili varstva pri delu, da pa so zakonsko določeni roki za izrek določenih ukrepov glede na ocene pravnikov zamujeni. Pri tem prejšnja uprava Dragomirja Matića ni izkoristila rokov, po katerih bi morala izreči določene ukrepe, sprožen postopek pa je nepravilno zaključila.

Zato so se v Luki odločili sprožiti tožbo o ničnosti zadnje pogodbe o zaposlitvi, je napovedal Zadel. Jovičič je namreč po tragični nesreči sklenil novo pogodbo na delovnem mestu skladiščnika, ne več žerjavista.

Skladno s tem bo Jovičić do odločitve sodišča ostal zaposlen v Luki, dobival plačo in mu bo tudi omogočeno sindikalno delovanje, je dodal Zadel. Tožbo bodo po njegovih besedah predvidoma vložili še danes.

Neposredno po Zadelovi izjavi so zaposleni v Luki imeli novinarsko konferenco, na kateri pa niso umirili tonov. Član izvršnega odbora sindikata žerjavistov Maks Nedoh je poudaril, da vsi zaposleni zaupajo Jovičiću, ki da se mu dogaja krivica. Na četrtkovem sestanku, ki se ga je udeležilo prek 450 članov sindikata, so soglasno podprli boj Jovičića.

Poleg tega so zaradi zavajanj predsednika nadzornega sveta Uroša Ilića, ki "vodi to marionetno upravo" in je po njihovem tudi prekoračil svoja pooblastila, pozivajo Slovenski državni holding, da Ilića razreši, "ker je vnesel nemir med zaposlene in s tem povzročil nepopravljivo škodo podjetju". Zato so se v sindikatu odločili tudi, da zaradi enostranskih potez uprave zoper sindikat in ostale zaposlene prekličejo socialni mir.

Pritiski nadzornega sveta?
Predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Rok Parovel je pri tem nakazal na sum storitve več kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost, nastalih v času, "ko so se z vsemi možnimi sredstvi lotili Mladena Jovičića". Parovel je opozoril tudi na pritiske nadzornega sveta, ki Jovičića kot nadzornika niso seznanjali z vsemi gradivi, mu podtikali itd.

Tako Parovel kot predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar pa sta izpostavila tudi neodzivnost nadzornega sveta, ki denimo svetu delavcev do danes še ni posredoval očitkov, ki so bili podlaga za razrešitev Matićeve uprave. Kot je navedel Slosar, je dobil celo informacije o pritiskih Ilića na posamezne zaposlene na ključnih pozicijah v Luki. "Dobivamo informacije in sami opažamo, da je njegovo (Ilićevo, op. ur.) vozilo večkrat v jutranjih urah med tednom, ko ni nobenega dela nadzornega sveta ... parkirano pred upravno stavbo," je opisal Slosar.

Za prihodnji torek je medtem civilna fronta Vstala Primorska, vstani Slovenija! napovedala protest pred vhodom v Luko. Kaj bi ta lahko pomenila, se sogovorniki niso želeli izreči, so pa po oceni Slosarja odprte vse možnosti, vključno s tem, da bi zaradi tega prišlo do zaprtja pristanišča.

Po oceni Jovičićevega odvetnika Aleksandra Lisjaka gre pri odločitvi uprave za "nadaljnji pritisk", je pa uprava na ta način priznala, da je bil celoten postopek izredne odpovedi nepotreben. Uveljavljanje ničnosti pogodbe več mesecev po njeni uveljavitvi je sicer možno, a zelo redko, če bi do tega vendarle prišlo, pa bi "oživela" prejšnja pogodba, je dodal odvetnik.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Miner
# 26.01.2018 ob 14:21
In kar je najnizkotnejša sramota tistih, ki jih seveda ni sram, je to, da tragično nesrečo izkoriščajo kot podstat za obračunavanje z nasprotno stranjo. Ne trdim, da je Mladen Jovičić biser, vendar, kar je preveč, je pač preveč. Vse ima svoje meje, a ne Uroš Ilić.
forhand
# 26.01.2018 ob 14:33
Uroš Ilić predsednik NS je navadna marioneta in arogantnež ekstra klase, enako tudi predsednik uprave Zadel. Ns in uprava morajo po nalogu odstraniti vse, ki nasprotujejo nepotrebnem prihodu Madžarov in prodaji podjetja ter infrastrukture.
Luka Koper in II tir postajajo očitno drugi Teš 6. Etika in morala postaja labodji spev Cerarjeve vlade. VSTANI PRIMORSKA in ne dopusti novih in novih lumparij.
TIGR
# 26.01.2018 ob 13:14
Kako kaj IPS-i? A je tale SDH nastavljenec že zaposlil delavce IPS-ov?

Mladen se je zameril botrom "super" Lidije in zato je padla komanda, da ga je treba zradirati za vsako ceno.
Lupo
# 26.01.2018 ob 13:19
Pristaniški delavci v Trstu in Monfalkonu imajo dvakrat večje plače od tistih v Kopru!
Lluka
# 26.01.2018 ob 13:09
Mašinerija...... vse za sesutje sindikata............

Čemu ne sprožijo nobenih postopkov proti nezakonitim krajam iz bank? Pa imajo vse papirje...vsa imena...........
marcus_aurelius
# 26.01.2018 ob 15:44
Najprej je nastal medijski linč Luke Koper s pretvezo da gre za IPSe (na katere je nova uprava že po enem dnevu pozabila), ko je bila ta faza dovolj močna se je začela menjava v nadzornem svetu, sledila je menjava uprave in sedaj je na vrsti seveda še zadnja faza popolne oblasti v podjetju in to je odsekati glavo sindikatu, kar se žal dogaja na najbolj nemoralen način možen in sicer z izkoriščanjem tragične delovne nesreče.
Najbolj moteče pri vsem skupaj pa je kako se to dela popolnoma na očeh vsem brez najmanjšega občutka sramu. Potrebne so temeljne spremembe v naši družbi. Za začetek bi lahko preprečili uničenje najpomembnejšega podjetja na obalni regiji!
Homer.
# 26.01.2018 ob 14:03
A sedaj se mu skuša podtakniti, da je bil pijan?
V vednost:
Na območju Luke Koper se večkrat izvajajo nenapovedana preverjanja z alkotesti.
Nobeden z dvema koleščkoma v glavi, si ne bo privoščil prihajati v službo pijan, ali se na delovnem mestu zadevat. Še zlasti ne žerjavisti.
Poleg tega, je najbrž policija opravila vsa potrebna preverjanja, ko se je nesreča zgodila, tako kot se to običajno počne. In med tem preverjanji sta na prvem mestu alkohol in droge.
Pueblo Libre
# 26.01.2018 ob 13:33
" Obenem naj bi mu uprava tudi očitala odgovornost in kršitve internih aktov, kar naj bi posledično privedlo do nesreče"

to si razlagam da je na delovnem mestu spal, zanemarjal varnost ali bil pijan, drogiran... no poznavalci dogodka kaj je bilo? A je bil Mladen ob trenutku nesreče ki je privedla do smrti delavca morda pijan? Kaj pravi interni zapisnik, koliko je pokazal alkotest? Pijan na delovnem mestu in povzročil nesrečo? Če bi se dogodek zgodil izven luke bi šel verjetno v zapor... tako pa 50 zavedenih kriči da so tudi oni Mladeni... Torej so pijani na delovnem mestu in bodo povzročili nesrečo s smrtim izidom?
janezi
# 26.01.2018 ob 13:17
razprodajalci ,tatovi v sloveniji dobro vedo,da mi njim nič ne moremo.dajo nam za glodanje par kosti:levih,desnih,nas sprejo in vladajo, sesuvajo kakor jim paše.primer je TEŠ6,sedaj Luka,drugi enojni tir-Madžari ?! ,NLB pa še rabijo za kraje.
dobra uprava Luke zamenjana-baje bi lahko delala bolje ! se bo še vlada tako zamenjala ? v upravi Luke sedaj šalabajzerji brez hrbtenic in znanja....
m72
# 27.01.2018 ob 10:35
"Ali je super Lidia na placilnem spisku luke Trst?"

Ne bi rekel, da je toliko bistra. Bolj verjetno je, da je nekdo od tistih, ki ji je nastavil, nekaj moralno pokasiral, ali pa so mu v hostijo nekaj podtaknili.
kapljač
# 27.01.2018 ob 18:32
"Vi ste Janezi"!
freelander1
# 27.01.2018 ob 11:28
30_40% manjsa hitrost pretovora > zamude ladij > odhod ladij v druga pristanisca. To je vrhunski dosezek super Lidije, Ilica in Zadela. SDH in njegovim podrepnikom bosta luki Trst in Benetke dali primerno nagrado in orden zaslug za gospodarski razcvet. IPS ji bodo v Trstu delali s 125% hitrostjo!!!!!
freelander1
# 27.01.2018 ob 09:40
Ali je super Lidia na placilnem spisku luke Trst?
KunteKinte
# 27.01.2018 ob 07:23
Hehe mislim da je Uroš Ilić pretrd oreh za te stavkajoče.. tip je predkratkim od mo-a kupil v Ljubljani pol stanovanjske stavbe zraven križank.. seveda če je tapravi tip.. seveda da je zerjavist odgovoren za smrt tega delavca.. o višini njegove odgovornosti odloča sodišče.. za luko je ceneje da je človek na mestu mrtev kot da ostane invalid.. v Sloveniji so relativno nizke odškodnine za delovne nezgode in samo invalidnosti.. človek na berglah.. star 30 let lahko pricakuje max 250 000 EUR.. voziček pa še kakih 80 000 EUR več.. prenizko za 5 kratnik trenutnih odškodnin.. prostor za dobrega odvetnika.. sam nobenemu se ne da vlect cez vse stopnje slo sodišč in na koncu iti na evropsko
m72
# 26.01.2018 ob 23:31
Ha, ha, ha, znova rdeči telefon? Upam, da vam vsaj plačajo.
Prismuknjen
# 26.01.2018 ob 18:36
A tile delavci se za vsakega tako postavijo in začnejo grozit s štrajkom, ali samo, ko dobi nogo skladiščnik?
wax
# 26.01.2018 ob 17:07
Človeško življenje je ugasnilo, Koper z okolico pa se ubada s tem ali bodo poslali nadpovprečno plačanega skladiščnika na zavod ali ne.
Sram vaz bodi.
Sprememb v luki se bojijo le tisti ki po določenih menjavah nebi več prišli do izredno lahko zasluženega denarja na račun luke.
Vse se vrti le okoli tega kdo bo vlekel ven denar in kdo ne. Denar iz pleč ročnih spretnosti ips-ovcev. Ustala primorska je le pesek v oči..zanimivo bi bilo vedet kdo jih financira..
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo