Gospodarstvo
(7)

Poudarki

  • V sindikatu žerjavistov menijo, da so pri SDH-ju z zahtevo po izplačilu najvišje možne dividende dokazali, da se dejansko ne zavzemajo za ureditev položaja delavcev IPS.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 7 glasov Ocenite to novico!
Žerjav
V sindikatu žerjavistov pomorske dejavnosti upravo Luke Koper pozivajo k pripravi programa za rešitev sistema izvajalcev pristaniških storitev, ki bo vseboval neposredno zaposlitev teh delavcev v Luki Koper, vendar na stroškovno vzdržen način. Foto: BoBo
VIDEO
Žerjavisti: Država sama s...
VIDEO
Žerjavisti pozivajo k reš...

Dodaj v

Sindikat žerjavistov poziva k zaposlitvi delavcev IPS, a dvomi o iskrenosti SDH-ja

V sindikatu dvomijo o iskrenosti SDH-ja glede želje po ureditvi položaja delavcev IPS
11. julij 2017 ob 15:31,
zadnji poseg: 11. julij 2017 ob 18:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikat žerjavistov pomorske dejavnosti Luke Koper (SŽPD) je upravo Luke pozval k pripravi programa neposrednega zaposlovanja delavcev IPS. Obenem SDH-ju očita dvoličnost, saj je z zahtevo po najvišji možni dividendi posegel v dobiček Luke, ki bi bil lahko namenjen zaposlovanju delavcev.

Predstavnik SŽPD-ja Mladen Jovičič je ob tem dejal, da se v sindikatu že več let ukvarjajo s problematiko delavcev IPS, ki delajo skoraj izključno v Luki Koper, a svoje delo opravljajo prek drugih podjetij oziroma so zaposleni pri "gazdah" in so v znatno slabšem položaju od zaposlenih delavcev v Luki Koper.

Jovičič je ob tem poudaril, da so v sindikatu že pomagali pri ustanovitvi Sindikata izvajalcev pristaniških storitev in podprli protest delavcev IPS leta 2011, obljubil pa je tudi, da bodo prav tako podprli tudi nov protest, če se bo zgodil. "Vedno smo stali in še vedno stojimo na stališču, da je treba za enako delo delavcu zagotoviti enako plačilo."

"SDH-ju ni zares mar za delavce"
Ob tem je Jovičič poudaril, da reševanje te problematike ni mogoče brez dodatnih stroškov, zato ocenjuje, da je trenutni čas rekordnih dobičkov Luke morda najugodnejši za reševanje te problematike. Žerjavisti pa ob tem dvomijo o iskrenosti Slovenskega državnega holdinga, ki je na nedavni seji skupščine zahteval izplačilo najvišjih možnih dividend.

S tem po oceni Jovičiča v SDH-ju "jasno kažejo, da jim ni zares mar za delavce IPS, temveč gre samo za slepilni manever za javnost, ki sledi staremu cilju razrešitve neposlušnega nadzornega sveta in uprave Luke Koper." V sindikatu ob tem menijo, da je v ozadju nedavne menjave nadzornikov želja vlade po odpiranju koncesijske pogodbe, ustvarjanju skupnega holdinga s Slovenskimi železnicami in dokončnem razkosanju in prodaji Luke Koper.

Najemanje delavcev problematično povsod
V sindikatu upravo Luke podpirajo pri nasprotovanju ustanavljanja holdinga s Slovenskimi žleznicami in privatizaciji, a ob tem dodajajo, da to še ne pomeni, da se z upravo strinjajo v vseh pogledih, zlasti ne z vidika problematike IPS. Zato upravo Luke pozivajo, naj pripravi program direktnega zaposlovanja delavcev IPS na stroškovno vzdržen način. "Do tega programa pa naj se javno opredelijo tako nadzorni svet kot tudi SDH," so še dodali v SŽPD-ju.

V SŽPD-ju ob tem menijo, da je poslovni model dela prek zunanjih izvajalcev problematičen v vseh družbah v državni lasti, ne le v Luki Koper. Zato so pozvali vse sindikate in svete delavcev podjetij v državnem solastništvu, naj preverijo poslovne modele svojih podjetij in zahtevajo neposredno zaposlitev delavcev, ki v podjetju delajo prek podizvaljalcev.

Bodo zaposlovala tudi druga državna podjetja?
"Prvič se je zgodilo, da Vlada RS prek SDH-ja poziva k reševanju problematike, ki jo je z zakonodajo tudi sama ustvarila, zato pričakujemo, da bo tudi z dejanji dokazala iskrenost pozivov SDH-ja. Dosedanja praksa namreč kaže nasprotno," so ob tem zapisali pri SŽPD-ju v izjavi za javnost.

Član izvršnega odbora sindikata žerjavistov Boris Bradač in predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar sta ob tem poudarila, da je zdaj čas, da se problematika najete delovne sile reši na ravni celotne države. Slosar, ki je sodeloval tudi pri ustanovitvi skupnega sveta delavcev pri SDH-ju, je še napovedal, da bodo pripravili akcije v smeri iskanja rešitve položaja vseh prekarnih delavcev v podjetjih pod okriljem SDH-ja.

V vodstvu holdinga so nedavno pojasnili, da ne uprava ne svet delavcev SDH-ja nimata nikakršnih stikov s to skupino svetov delavcev SDH-ja, prav tako pa nista seznanjena z njenim delovanjem.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
xerces8
# 11.07.2017 ob 17:59
vidi=visi
dolfek1
# 11.07.2017 ob 16:44
Čisto izmikanje odgovornosti!
VZMD
# 12.07.2017 ob 11:59
VZMD z začasno sodno odredbo nad potencialno škodljive spremembe Nadzornega sveta po spornem predlogu SDH

www.vzmd.si/novice/luka-koper-vzmd-z-zacasno-sodno-odredbo-nad-potencialno-skodljive-spremembe-nadzornega-sveta-po-spornem-predlogu-sdh
m72
# 11.07.2017 ob 21:45
Tak način zaposlovanja je svinjarija, ki je država ne bi smela dopustiti. Žal pa nam džamahirijo vodijo modeli, ki jih to ne moti.
Tistih, ki razmišljajo drugače pa je žal premalo, da bi mogli kaj spremeniti.
MAN0
# 11.07.2017 ob 18:09
Khm khm a samo v državnih podjetjih?
Neka vrsta javne uprave ali kaj?
xerces8
# 11.07.2017 ob 17:58
ZL že organizira proteste za pravice delavcev...

Hecam se, dol jim vidi, tako kot drugim.
vnk
# 11.07.2017 ob 16:52
Dokler so delavci Slovenci, naj se jih redno zaposluje. Drugače si pa spet sam v skledo pljuvamo.
Oglasno sporočilo
link
Gospodarska rast predstavlja pravi trenutek za nakup industrijskih in skladiščnih prostorov
11. junij 2018 ob 08:15 Tudi po končanem mesecu maju 2018 ostaja gospodarska rast visoka in široko osnovana tudi po maju 2018, nadaljujejo se tudi ugodna gibanja na trgu dela.
Več novic ...
Kazalo