Gospodarstvo

Poudarki

  • Politiki se bodo morali odločiti, katere izmed slabih terjatev želijo izvzeti iz bančnih bilanc
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
Marko Kranjec
Marko Kranjec je poudaril, da o enotnem znesku slabih terjatev bank še ne moremo govoriti. Foto: BoBo
VIDEO
Kranjec zavrača odgovornost

Dodaj v

Kranjec: Stanje v bankah se slabša že leta

Obstaja več možnosti upravljanja slabih terjatev
17. julij 2012 ob 14:01,
zadnji poseg: 17. julij 2012 ob 15:54
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Stanje v slovenskih bankah ni dobro, vendar je stabilno, je dejal Marko Kranjec. Izpostavil je, da so vse banke kapitalsko ustrezne, solventne, da pa se stanje že več let poslabšuje.

Guverner Banke Slovenije (BS) Marko Kranjec je pred začetkom za javnost zaprte točke izredne seje DZ-ja poudaril, da banke težave rešujejo počasi, zato je po Kranjčevem prepričanju namen vlade, da pospeši sanacijo z izvzemom slabih terjatev.

Pri predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu se mu zdi smiselno, da se slabe terjatve, če se izvzamejo iz bančnih bilanc, upravljajo posebej. Ob tem je spomnil, da obstaja več možnosti.

Banke lahko ustanovijo skupno organizacijo za upravljanje slabih terjatev, vsaka banka lahko to rešuje po svoje, lahko pa se poišče tudi neka tuja institucija, ki to upravlja.

Guverner: Najprej morate vedeti, kaj hočete
Guverner je na vprašanje, koliko sploh je vseh slabih terjatev v slovenskih bankah, odgovoril, da je številka odvisna od tega, "kaj hočete narediti".

Pojasnil je, da obstajajo slabe terjatve do podjetij, do občanov, do drugih finančnih institucij in da je od politične odločitve odvisno, katere slabe terjatve bodo želeli izvzeti iz bančnih bilanc.

"Tako da ne moremo govoriti o eni številki. Pa tudi če bi pogledali samo en segment, se lahko ocene različnih ocenjevalcev razlikujejo," je dejal. "O tej številki se bomo pogovarjali, ko bo zakon sprejet in se bo država odločila, kaj bo naredila s katerimi terjatvami," je še ocenil guverner V BS-ju.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo