Podjetje Tele 59, ki oddaja program, ima že nekaj časa blokirane račune, solastnik Janez Ujčič, sicer mariborski podžupan, pa napoveduje, da bi nekaj denarja zaposleni lahko dobili prihodnji teden. Foto: BoBo
Podjetje Tele 59, ki oddaja program, ima že nekaj časa blokirane račune, solastnik Janez Ujčič, sicer mariborski podžupan, pa napoveduje, da bi nekaj denarja zaposleni lahko dobili prihodnji teden. Foto: BoBo
Težave tudi na RTS-u

Podjetje Tele 59, ki oddaja program, ima že nekaj časa blokirane račune, solastnik Janez Ujčič, sicer mariborski podžupan, pa napoveduje, da bi nekaj denarja zaposleni lahko dobili prihodnji teden. "Razmere so sicer resne, niso pa brezizhodne. Imamo dober strateški program za naprej, projekte, ki bodo šli mimo trženja in so evropsko sofinancirani. Računamo tudi, da bi z naslednjim letom programi posebnega pomena, med katere sodi tudi naša televizija, dobili večletne koncesije, ki bi nam omogočile stabilnost. Zdaj namreč denar dobivamo tri četrt leta pozneje, kot ga začnemo porabljati," je pojasnil Ujčič.

Ujčič verjame, da RTS lahko preživi, saj se v zadnjem času pojavljajo nekateri strateški partnerji, a pogovori bodo trajali vsaj še dva ali tri mesece. V tem času naj bi po njegovih zagotovilih izplačali od dve do tri plače, prvi denar pa naj bi zaposleni le dočakali prihodnji teden, ko pričakujejo denar od ministrstva za kulturo. Nekaj imajo po Ujčičevih besedah tudi terjatev, ki so zapadle že pred več meseci, a jim jih doslej ni uspelo izterjati.

Kot je še povedal solastnik podjetja Tele 59, so trenutno v zaostanku z izplačilom petih plač in kreditnih obveznosti do bank za zadnje tri mesece. Za slednje računajo, da jim jih bo že prihodnji teden uspelo v dogovoru z bankami reprogramirati, računa pa tudi na to, da jih bodo po zaslugi preteklega dobrega dela podprli dozdajšnji poslovni partnerji.

Med razlogi za zdajšnje razmere Ujčič omenja krizo, zaradi katere se je dobro skrčilo oglaševanje. Sicer pa televizijo pri pozitivnem poslovanju ovira tudi naložba v nove prostore RTS, ki so jo financirali s posojili. Problematičen je tudi spor z družbo Norkring, operaterjem multipleksa B. Ta jim namreč pošilja račune za gostovanje na omenjenem multipleksu, ki pa jih RTS ne plačuje, saj gostuje na multipleksu A.

Podjetje Tele 59 je Ujčič ustanovil leta 1992, tri leta pozneje pa je bil RTS eden izmed soustanoviteljev televizijskega programa POP TV, s katerim še danes sodeluje. Leta 2003 je RTS dobil status programa posebnega pomena, za kar od ministrstva za kulturo prejema letno subvencijo.

Težave tudi na RTS-u