Paul Krugman je letošnji nobelovec za ekonomijo. Foto: EPA
Paul Krugman je letošnji nobelovec za ekonomijo. Foto: EPA

Švedska kraljeva akademija je Krugmana za njegovo delo nagradila z 1,4 milijona dolarji. "Prej je integriral različna polja mednarodne trgovine in ekonomske geografije," je zapisal odločujoči odbor. Krugman je trenutno profesor ekonomije in mednarodne menjave na univerzi Princeton v ZDA.

Paul Krugman, rojen leta 1953, je profesor na ugledni univerzi Princeton v ameriški zvezni državi New Jersey. Je tudi kolumnist časopisa New York Times, pri čemer ne skopari s kritiko politike. Še posebej ostro nastopa proti gospodarski politki ameriškega predsednika Georgea Busha, z analizo trgovinskih vzorcev
in umestitve gospodarske dejavnosti pa je ponudil novo teorijo za odgovor na številna vprašanja o učinku proste trgovine.

Nobelovo nagrado za ekonomijo so prvič podelili v 60. letih prejšnjega stoletja in ni del prvotne skupine Nobelovih nagrad, ki jih je Alfred Nobel zapisal v svoji oporoki leta 1895. Krugman je tako 40. dobitnik nagrade za dosežke v ekonomiji.

Lani je Nobelovo so nagrado za ekonomijo dobili Leonid Hurwicz, Eric Maskin in Roger Myerson, ker so postavili osnove teorije alokacijskih mehanizmov o tem, kako in zakaj se podjetja odločajo za investicije. S tem so prispevali k razumevanju, kdaj trgi dobro delujejo in kdaj ne.

K. T.