Po mnenju Kuharja bo Lactalis najverjetneje poskušal prevzeti ljubljanske mlekarne v celoti. Foto: BoBo
Po mnenju Kuharja bo Lactalis najverjetneje poskušal prevzeti ljubljanske mlekarne v celoti. Foto: BoBo
Aleš Kuhar
Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pričakuje, da bo Lactalis kakšno pogodbo z dobavitelji tudi odpovedal, a popolne zaostritve odnosov z njimi si vendarle ne more privoščiti. Foto: MMC RTV SLO

"Sam ne vidim v Lactalisovem prevzemu nič zelo slabega," je dejal ekonomist Aleš Kuhar za MMC ob novici, da je francoska družba Lactalis prevzela 50,3-odstotni delež Ljubljanskih mlekarn. V prihodnosti bo po mnenju Kuharja Lactalis najprej poskušal pridobiti večinski delež mlekarn, pričakuje pa tudi konsolidacijo nabavnega trga.

Če Aleš Kuhar v Lactalisovem prevzemu Ljubljanskih mlekarn ne vidi dosti slabega, pa je na drugi strani kmetijski minister Franc Bogovič dejal, da je Lactalisov prevzem lahko ena izmed usodnih stvari za celotno slovensko kmetijstvo. Ob tem je opozoril, da so s tujimi investicijami pri nas zelo različne izkušnje.

"Pri prevzemih mlekarn po navadi najprej pride do konsolidacije nabavnega trga, saj pri proizvodnji mleka surovina predstavlja največji strošek." Zato Kuhar pričakuje, da bo Lactalis preverjal ekonomičnost vseh dobaviteljev in katero izmed manj ekonomičnih pogodb tudi odpovedal. "Gotovo bo Lactalis precej manj občutljiv na socialne vidike dobaviteljev, kot je bila uprava domačega podjetja," ocenjuje Kuhar.

Ne morejo zaostriti odnosa z dobavitelji
Kljub temu pa si po mnenju Kuharja Lactalis ne more privoščiti popolne zaostritve odnosa z vsemi dobavitelji, saj je prevoz surovine pri proizvodnji mleka zelo drag. Lactalisove mlekarne v Italiji, na Češkem in Madžarskem prav zaradi tega po mnenju Kuharja ne morejo konkurirati slovenskim dobaviteljem. "Odpovedovali bodo mogoče le pogodbe dobaviteljev, ki imajo majhne količine in so predaleč, da bi bili ekonomsko upravičljivi."

Kuhar meni tudi, da so Lactalisovi cilji z ljubljanskimi mlekarnami dolgoročni, zato tudi pričakuje, da bodo poskušali odkupiti tudi zadružne deleže. Na vprašanje, ali imajo tu zadruge možnost prodajo vezati na dolgoročne pogodbe o odkupu mleka, pa Kuhar odgovarja: "Zaveze, ki jih dajejo prevzemniki kupcem, so se v preteklosti izkazale bolj kot ne za kozmetične in so v primerih neugodnih razmer na trgu hitro popustile."

Padca kakovosti ne bo
Glede strategije Lactalisovega upravljanja mlekarn pa Kuhar pričakuje še, da bodo konsolidirali proizvodni portfelj mlekarn, pri čemer se bodo po mnenju Kuharja precej lažje in hitreje kot sedanja uprava odločili za zaprtje katerega izmed nedonosnih programov. Glede na to, da je Lactalis usmerjen predvsem v proizvodnjo sirov, pa Kuhar pričakuje, da bodo posebno pozornost namenili prav tej veji proizvodnje Ljubljanskih mlekarn.

V Mlekodelu, katerega prevzemna ponudba je bila za dobra dva evra nižja, pa potezo Lactalisa ocenjujejo kot zahrbtno dejanje. "Njegov namen je neprijazen prevzem, ki bo imel zelo negativne posledice za slovensko prirejo in predelavo mleka ter celotno kmetijstvo," so zapisali.

Obenem pa Kuhar meni tudi, da je bojazen glede padca kakovosti proizvodnje povsem odveč. "Lactalis je v višjem srednjem kakovostnem rangu in imajo več kakovostnih blagovnih znamk, zato ne verjamem, da bi šli v proizvodnjo diskontnih, nizkokakovostnih izdelkov." Kuhar ob tem navaja hrvaški Dukat, ki je po Lactalisovem prevzemu kakovostno po njegovem mnenju prej napredoval kot obratno.