Gospodarstvo
(5)

Poudarki

  • Urad prodaje Mercatorja najprej ni dovolil
  • Čas za nezavezujoče ponudbe do 17. oktobra
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Pivovarna Laško in Mercator
Skupina Pivovarna Laško svoj delež v Mercatorju prodaja skupaj s konzorcijem bank. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Mercator krči ponudbo

Dodaj v

Laščani imajo znova "nadzor" nad delnicami Mercatorja

Čas za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup trgovca se izteka
11. oktober 2011 ob 16:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Družbe iz skupine Pivovarna Laško lahko, ker je urad za varstvo konkurence ustavil postopek, zdaj znova prosto razpolagajo z delnicami Mercatorja.

V začetku oktobra je urad ustavil postopek, s katerim je Klirinško depotni družbi brez predhodnega soglasja urada prepovedal izvedbo prenosa lastništva delnic Mercatorja v lasti Laščanov, tako da lahko zdaj Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska znova razpolagajo z delnicami Mercatorja - skupaj imajo v lasti 23,34-odstotni delež.

Urad prodaje Mercatorja najprej ni dovolil
Pivovarna Laško je v začetku letošnjega leta, kot je znano, svoj delež v Mercatorju želela prodati samostojno, pri čemer je bil v igri za nakup hrvaški Agrokor. Tik pred odobritvijo prodaje s strani nadzornikov je 26. aprila letos z odločbo o omejitvi prostega razpolaganja z delnicami Mercatorja presenetil urad za varstvo konkurence, ki se je za tak ukrep odločil zaradi usklajenega delovanja na skupščini Mercatorja, kjer so leta 2009 zamenjali nadzorni svet družbe.

Laščani so zato prodajo Mercatorja odložili, nato pa pristopili k skupni prodaji Mercatorja. Več delničarjev, ki skupaj obvladujejo 50,03 odstotka Mercatorja - poleg družb iz skupine Pivovarna Laško še Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM in NLB -, je junija letos podpisalo sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja.

Čas za nezavezujoče ponudbe do 17. oktobra
Lastniki Mercatorja so prodajni postopek zaupali banki ING iz Londona. Ta nezavezujoče ponudbe zbira do ponedeljka, 17. oktobra, povpraševanje pa je posredovala vsem, ki so v preteklosti izkazali interes za Mercator, tudi Agrokorju.

Po nekaterih neuradnih informacijah so ponudbe oddali samo finančni igralci, med njimi skladi Mid Europa, Warburg Pincus in TPG. Agrokor, ki je v lasti Ivice Todorića, pa naj bi bil edini strateški vlagatelj, ki pa še pripravlja ponudbo za slovenskega trgovca. Nekateri slovenski mediji so sicer poročali, da naj bi se za vstop v Mercator zanimal tudi francoski Leclerc, ki ima v Sloveniji že dve nakupovalni središči, v Ljubljani in Mariboru.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 11.10.2011 ob 19:51
Bo treba videt kaka je nova mercatorjeva poslovna strategija v praksi. Govorijo sicer, da slovenski dobavitelji ne bodo trpeli sprememb, ampak kar precej dvomim. Tako kot ideji, da ob "diskontiranju" manjših trgovin ne bo prišlo do odpuščanj...
upanje12
# 11.10.2011 ob 19:21
Daj eni res ne razumejo kaj pomeni strateski vlagatelj. Agrokor je strateški partner za hrvasko prehrambeno industrijo za slovensko usoden.
Bivši uporabnik
# 11.10.2011 ob 17:48
A ni bila cela panika, da bo šlo Laško v stečaj, če do poletja ne prodajo Mercatorja? bučkice ene
VZMD
# 12.10.2011 ob 13:37
MERCATOR, PIVOVARNA LAŠKO – izteka se skrajni rok za uveljavljanje škode, ki je nastala delničarjem Mercatorja zaradi neobjave prevzemne ponudbe v letu 2007 in je ocenjena na 211,38 EUR pri vsaki delnici takratnih malih delničarjev – skupaj pogojno kar 411.180.603,60 € - VZMD POZIVA k priključitvi odškodninski tožbi, ki jo je sprožil leta 2009, Torek, 04.10.2011

http://www.vzmd.si/novice/mercator-pivovarna-lasko-izteka-se-skrajni-rok-za-uveljavljanje-skode-ki-je-nastala-delnicarjem-mercatorja-zaradi-neobjave-prevzemne-ponudbe-v-letu-2007-in-je-ocenjena-na-211-38-eur-pri-vsaki-delnici-takratnih-malih-delnicarjev-skupa

VZMD.TV –Zbor pristopnikov k potencialni odškodninški tožbi zoper prevzemnike Mercatorja brez prevzemne ponudbe, Ljubljana, 9. julij 2009

www.youtube.com/watch?v=
0wbbEuXiNOk&feature=player_embedded<
/a>
rastomiro
# 12.10.2011 ob 10:31
politika naj bo toliko pametna in naj se sedaj ne vmešava v to prodajo in pritiska na banke. žal je tako, da moramo mercator prodati, najbolje je da pregledno. do sedaj so ga zmeraj prodajali pod mizo, od janše dalje
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo