V Laškem so ostro napadli vladno prizadevanje za reševanje Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
V Laškem so ostro napadli vladno prizadevanje za reševanje Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Medtem ko Pahor zatrjuje, da se v gospodarstvo ne vmešava, se ministri tega ne držijo, menijo v Laškem. Foto: EPA
Franc Križanič
Finančni minister Franc Križanič je dejal, da je pismo Laščanov nenavadno, saj vlada le izvaja protikrizno politiko. Foto: MMC RTV SLO
Mercator odmeva na Hrvaškem
Vihar zaradi Mercatorja

Napovedi o zasegu delnic so v Laškem označili kot politično manipulacijo, "ki razkriva dejanske apetite politike po kabinetnem upravljanju slovenskega gospodarstva". Kot dodajajo, pa lahko država, če želi delež v slovenskem trgovcu, odda konkurenčno ponudbo za nakup.

Navidezno reševanje Mercatorja naj bi poleg tega po besedah pivovarja kazalo na nespoštovanje in nepoznavanje osnovnih pravil EU-ja. Kot še pojasnjujejo, Nova Ljubljanska banka ni imela strokovnih razlogov za nepodaljšanje kreditov, saj družbe v sistemu redno poravnajo svoje obveznosti, vsi krediti pa so ustrezno zavarovani.

Grožnja z ustanovitvijo posebne družbe za zasežene delnice je z vidika Pivovarne Laško povsem nepotrebna. Kaže pa na to, da bi "nekateri pripadniki stare-nove politike želeli spet pridobiti nadzor nad gospodarstvom in morebiti celo postati največji kapitalisti na davkoplačevalski račun".

"Postopek o prodaji zaradi političnih pritiskov"
Družbe v skupini Pivovarna Laško, kot navajajo v družbi, so sicer v odličnem stanju, kapitalsko ustrezne in tudi tržno zanimive za tuja podjetja. To pomeni, da lahko Pivovarna Laško svoje dolgove v najslabšem primeru poravna s prodajo teh družb.

Iskanje rešitev za Mercator naj bi bilo torej jalovo početje, ki oddaljuje od spopadanja z resničnimi težavami, kot sta brezposlenost in propadanje podjetij. Vlada poleg tega, kot navajajo, pozablja, da je prav Pivovarna zmeraj zagovarjala slovensko lastništvo v pomembnejših družbah in da je postopek o prodaji deleža v družbi Mercator sledil prav zaradi političnih pritiskov.

"Premierjeve besede licemerske"
Medtem ko premier Borut Pahor javno komentira, da se ne sme in ne more vmešavati v odločitve tako gospodarstva kot tudi uprav državnih bank, še piše Pivovarna Laško, njegovi ministri vršijo "pravi pogrom nad slovenskim gospodarstvom". "Premierjeve besede bodo licemerske, vse dokler ne bo tega dosledno zahteval tudi od svoje ministrske ekipe," končujejo.

Križanič: Ni pogrom, ampak antikrizna politika
Na pismo Laščanov se je odzval tudi finančni minister Franc Križanič in ga označil za nenavadnega. Dejal je, da ne gre za pogrom nad družbo, "ampak se vodi antikrizna ekonomska in finančna politika, ki nam bo omogočila sorazmerno gladko priti skozi krizo".

Križanič naj bi za reprogramiranje posojil Pivovarni Laško besedah izvedel v četrtek zvečer. Revizija t. i. tajkunskih posojil v NLB-ju pa po njegovih besedah še teče, bo pa "v kratkem končana".

E. S./A. K. K.

Mercator odmeva na Hrvaškem
Vihar zaradi Mercatorja