V lekarniški zbornici opozarjajo, da namen lekarn ni ustvarjanje dobička. Foto: BoBo
V lekarniški zbornici opozarjajo, da namen lekarn ni ustvarjanje dobička. Foto: BoBo


Na ministrstvu namreč še vedno menijo, da lekarne ne morejo delovati zunaj območij, za katera so ustanovljene, ter da ima ministrstvo tudi nadzorno in regulatorno funkcijo.
Prav tako menijo, da je namen lekarniške dejavnosti izvajanje javne službe, in ne ustvarjanje dobičkov ter s tem financiranje občin, in da se morajo morebitni dobički nameniti razvoju lekarniške dejavnosti za potrebe nemotene preskrbe prebivalstva z zdravili in medicinskimi pripomočki, so zapisali.

V Lekarniški zbornici Slovenije ob tem pozdravljajo potezo ministrstva za zdravje. Po njihovem mnenju je ministrstvo resno vzelo svojo regulatorno funkcijo in "prevzelo del odgovornosti pri očitnem kršenju zakona lekarniške dejavnosti".

Takšna poteza ministrstva po mnenju zbornice dodatno potrjuje njihova prizadevanja, da morajo biti lekarne dostopne čim več prebivalcem, tudi tistim, ki živijo v redkeje poseljenih in zato za lekarne neprofitnih krajih, so zapisali v sporočilu za javnost.

Delovali brez dovoljenja
Lekarna Ljubljana je namreč decembra lani odprla svojo poslovalnico v Postojni še pred končanim verifikacijskem postopkom, zato je prenehala obratovati kot lekarna, saj je tržna inšpekcija ugotovila, da ne izpolnjuje vseh pogojev.

Ministrstvo za zdravje je vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni takrat zavrglo, Lekarna Ljubljana pa je zoper odločitev ministrstva sprožila upravni spor. Sodišče je nato sklep ministrstva odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Ministrstvo pa je v sredo ponovno zavrnilo vlogo Lekarne Ljubljana za verifikacijo njihove enote v Postojni.