Po Grčiji, Španiji, Irski, Cipru in Portugalski bo za pomoč kmalu zaprosila tudi Slovenija, menijo poznavalci. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Po Grčiji, Španiji, Irski, Cipru in Portugalski bo za pomoč kmalu zaprosila tudi Slovenija, menijo poznavalci. Foto: freedigitalphotos.net

"Če pogledate vse kazalnike, vse statistike, ki kažejo, da je Slovenija na poti k prošnji za pomoč," je ob tem dodal bankir Michael Mariaz iz družbe DC Advisory Partners. Sodelavki TV Slovenija Nini Kojima je v pogovoru pojasnil še, da bo morala Slovenija za odobritev finančne pomoči in pridobitev ugodnih obresti za odplačevanje posojila sprejeti ključne reforme - bančno reformo, reformo javnega sektorja in pokojninsko reformo. Če bi vladi v najkrajšem mogočem času uspelo sprejeti vsaj eno, bi to drastično pripomoglo k boljšim pogojem za pridobitev posojila in nižjim obrestim za odplačevanje.

Poznavalec meni, da bi prošnja za pomoč Sloveniji lahko tudi koristila: "Dobra stvar, ki se je zgodila tudi v številnih drugih evropskih državah, je, da se bodo tako ločile dobre banke od slabih."

Pomoč Sloveniji bo drobiž
Pomoč Sloveniji sicer ne bo tolikšna, kot je bila v prejšnjih petih primerih, še pravi finančnik. Z njim se je v Odmevih strinjal tudi ekonomist Bogomir Kovač, ki je v pogovoru z Rosvito Pesek poudaril: "Niti po finančni pomoči niti po teži nismo primerljivi z državami, ki so do zdaj zaprosile za pomoč." Podobno je v petek zapisal tudi ugledni britanski finančni tednik The Economist, ki je poudaril, da bo evropska pomoč Sloveniji skoraj drobiž v primerjavi s težavami, v katerih se je evro znašel.

A čeprav je slovensko gospodarstvo majhno in njegovo reševanje za evrsko območje finančno ne bi predstavljalo velike težave, bi bil zdrs še ene države "v območje somraka" še kako pomemben, je še zapisal The Economist.

Čakajo nas "boleče odločitve"
Ob tem Mariaz dodaja, da bodo vlagatelji na svetovnih trgih tudi po (morebitni) dodelitvi pomoči do evra in Slovenije še naprej skeptični. "Še nekaj let bo treba sprejemati boleče odločitve, ki bodo spremenile življenje Slovencev. Pregledati je treba primanjkljaj, ljudje morajo začeti od države dobivati malo manj in ji plačevati malo več," končuje finančnik.

V videu pa lahko izveste, kaj o morebitni pomoči Sloveniji menita Bogomir Kovač in Janez Podobnik.

Bo Slovenija res zaprosila za pomoč?
Bo Slovenija res zaprosila za pomoč?