Mariborsko letališče je letošnje poletje preživelo v znamenju čarterskih poletov slovenskih turističnih agencij. Foto: BoBo
Mariborsko letališče je letošnje poletje preživelo v znamenju čarterskih poletov slovenskih turističnih agencij. Foto: BoBo

Direktor trenutno najhitreje rastoče slovenske banke Jože Stegne je pojasnil, da gre za eno izmed njihovih naložb, ki so jo ocenili kot dobro. Dosedanji lastnik, libeliško podjetje Aviofun v lasti Damijana Cehnerja, je namreč že nekaj časa iskal partnerja, tujega ali domačega, a ga ni našel, saj so bili očitno na trgu zgolj špekulativni potencialni kupci.

Manjšinski lastnik Aviofun v Aerodromu Maribor po njegovih besedah ostaja kot strokovna podpora, saj ima dovolj potrebnega znanja in izkušenj s tega področja. Seveda pa računajo predvsem na vodstvo družbe, ki mu zaupajo. Če bo treba, bodo svoj delež v družbi povečali.

Stegne še meni, da bo mariborsko letališče čez deset let sodobno in razvito letališče, prek katerega bodo tekli redne linije, čarterski poleti in več tovornega prometa, kdaj bo prišla prva redna linija, pa ne želi špekulirati.

Konec finančne sanacije
S prodajo večinskega dela je zadovoljen tudi direktor Aerodroma Maribor Marko Gros, saj to za družbo pomeni konec finančne sanacije, ki je trajala zadnja tri leta. S pridobitvijo finančno stabilnega partnerja oziroma večinskega lastnika bo omogočen hitrejši razvoj družbe in celotnega letališča.

Mariborsko letališče ima po njegovem mnenju dovolj perspektive, na roko jim je šla tudi država, ki je skoraj v celoti že poskrbela za obnovo letališča. Tako imajo izredno dobre pogoje za razvoj in kar nekaj stvari, ki jih lahko ponudijo potencialnim partnerjem. Razpis za dolgoročnega najemnika pričakuje jeseni ali najpozneje do konca prihodnjega leta.

Na ministrstvu za infrastrukturo, ki upravlja javni del letališke infrastrukture, so poudarili, da na poslovne odločitve lastnika družbe Aerodrom Maribor nimajo nobenega vpliva, seveda pa je dobrodošlo in zaželeno stabilno lastništvo. Na ministrstvu pa pripravljajo spremembe zakona o letalstvu, na podlagi katerih bo omogočena podelitev koncesije za upravljanje letališča, ko bodo te sprejete, pa bo objavljen tudi razpis za dolgoročnega najemnika.

15 odstotkov več potnikov
Mariborsko letališče je letošnje poletje znova preživelo v znamenju čarterskih poletov slovenskih turističnih agencij. V prvih osmih mesecih so v primerjavi z enakim obdobjem lani prihodke povišali za 17 odstotkov, po grobih podatkih je bilo potnikov za okoli 15 odstotkov več kot lani. Skupna številka potnikov bo letos nekje med 15.000 do 17.000, njihovi najrednejši gostje pa so nogometaši Maribora.