Prvo damo Peka so odnesle milijonske izgube v zadnjih dveh letih. Foto: MMC RTV SLO
Prvo damo Peka so odnesle milijonske izgube v zadnjih dveh letih. Foto: MMC RTV SLO
Odstavljena direktorica Peka

Sajovic, sicer mednarodni svetovalec, ki je bil zaposlen tudi v kranjski Planiki, pred leti pa je bil tudi pomočnik generalnega direktorja RTV SLO (Aleksa Štakula) za organizacijo, kadre in informatiko, se je že predstavil delavcem in jim zagotovil, da odpuščanja ne bo. Treba pa je oblikovati strategijo in povečati proizvodnjo, ki je v zadnjih dveh letih padla za več kot polovico, je dejal.

Predsednik nadzornega sveta Robert Ličen pa je pojasnil, da Gorjup Brejčeva na številna vprašanja nadzornikov o prihodnosti družbe ni podala vsebinskih odgovorov. Prav tako ni predstavila primerne vizije oziroma strategije za podjetje, ki že dve leti posluje s precejšnjo izgubo, močno pa je padla tudi prodaja.

Sam način vodenja podjetja, kot pravi Ličen, je bil po oceni nadzornikov tak, da je po desetih letih sprememba nujno potrebna, sicer Peko ne bo mogel izpolniti ciljev in preživeti na dolgi rok.

Razrešitev je bila tesna
Gorjup Brejčeva po drugi strani zatrjuje, da je v treh mandatih podjetje sanirala v duhu dobrega gospodarja, zaradi česar je danes to primer vzorno urejenega, nezadolženega, z nepremičninami bogatega velikega slovenskega proizvodnega podjetja z razvejano maloprodajno mrežo. "Ohranila sem proizvodnjo in delovna mesta v Tržiču in s sodelovanjem domačih oblikovalcev okrepila blagovno znamko Peko," je še dejala.

Njena razrešitev je bila tesna, saj so za glasovali novi trije predstavniki države v nadzornem svetu, medtem ko se je četrti predstavnik kapitala glasovanja vzdržal. Predstavnika zaposlenih pa sta Gorjup Brejčevo podprla.

Že dve leti štirimilijonska izguba
Tržiški Peko, ki je v 80-odstotni lasti države, je namreč že drugo leto zapored pridelal okoli štiri milijone evrov izgube. Novi Pekovi nadzorniki, ki svojo funkcijo opravljajo od januarja, so se zato že na prejšnji seji posvetili razpravi o rezultatih poslovanja. Peko, ki sodi v resor ministrstva za gospodarstvo, je bil lani pod drobnogledom revizorjev, ki naj bi s posebno revizijo natančno pregledali poslovanje družbe v zadnjih petih letih, še posebej pa izplačila vodilnim delavcem.

A na pristojnem ministrstvu z izsledki revizije niso bili zadovoljni, kar je stolčka prve nadzornice stalo Branko Kastelic, ki jo je nadomestil Robert Ličen. Uprava in nadzorniki Peka razrešnice niso dobili. Marta Gorjup, ki je Peko prevzela leta 2001, je pred kratkim dejala, da je njeno delo ves čas vodenja Peka pregledno in v dobro družbe.

Gorjup Brejčevo in Lovšeta ovadil DSU
Proti Gorjup Brejčevi in njenemu predhodniku Tomažu Lovšetu je sicer konec novembra lani Družba za svetovanje in upravljanje vložila ovadbo zaradi pridobitve premoženjske koristi, v kateri jima je očitala, da sta sebi ali nekomu drugemu pridobila veliko premoženjsko korist, ker nista ravnala v skladu z zakonom o zaključku lastninjenja in privatizacije pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe, katere naslednik je DSU. Obenem naj bi tudi zlorabila položaj ali zaupanje. Gorjup Brejčeva je že tedaj dejala, da gre pri ovadbi za gonjo proti njej, saj jo nekdo želi diskreditirati in razvrednotiti njeno delo.

Odstavljena direktorica Peka