Delamo to, kar bi morali že pred leti, pravi Masten. Foto: MMC RTV SLO
Delamo to, kar bi morali že pred leti, pravi Masten. Foto: MMC RTV SLO

Po Mastenovih besedah, v Odmevih se je pogovarjal z voditeljem Slavkom Bobovnikom, smo v položaju, ko potrebujemo denar, zato pač tvegamo, da bomo državna podjetja prodali po nizki ceni. V teh podjetjih pa je ključna težava model vodenja, za katerega se je v vseh letih izkazalo, da ni deloval, je dodal.
Komu bomo zdaj za to izstavili račun? Račun se izstavlja na volitvah, je odvrnil, ampak na koncu konča v denarnicah davkoplačevalcev. Prav tako meni, da bomo pokojninski sistem morali začeti znova spreminjati. Ob tem je dodal, da smo že naredili pomembne premike, a ni dovolj. Zdaj so po njegovem mnenju najboljši pogoji za nov premik naprej.
Glede nepremičninskega davka je pojasnil, da bi DeSUS-ov predlog postopnega uveljavljanja novega davka pomenil izpad prihodkov proračuna. Izpad prihodkov pa bo na drugi strani pomenil krčenje izdatkov, je opozoril. Obdavčenje nepremičnin mora biti proračunski vir, kot je drugod, opozarja ekonomist. Samo zato, ker do zdaj ni bil, ni izgovor, je dodal.
Dotaknil se je tudi stresnih testov slovenskega bančnega sistema. Ker bo izračun stroškov sanacije bank obremenil davkoplačevalce, je prav, da smo s tem seznanjeni, je opozoril. V zadnjem času se je po njegovem mnenju v medijih namreč pojavila relativizacija stresnih testov, češ da nas Evropa z njimi kaznuje. Resnica pa je, meni Masten, da jih nismo naredili sami pred štirimi leti. Hkrati pa je pozval, naj metodologija testiranja postane javna, da se ne bo ustvarjal občutek, da gre za zaroto proti Sloveniji.

Z razmerami v Sloveniji se je seznanil še IMF
Z razmerami v Sloveniji se je seznanil še IMF