Matjaž Kovačič je pred preiskovalno komisijo javno usmeril prst v politiko, ki je vodila bankirje. Foto: BoBo
Matjaž Kovačič je pred preiskovalno komisijo javno usmeril prst v politiko, ki je vodila bankirje. Foto: BoBo
Kovačič: Res sem si dopisoval z Janšo

Matjaž Kovačič je pred preiskovalno komisijo javno usmeril prst v politiko, ki je vodila bankirje, nato pa ob zlomu ni želela prevzeti odgovornosti. 20. marca je tako dejal: "Potem pa pride, pa reče, kako si lahko to naredil. Jaz da sem klical, jaz sploh nimam tvojega telefona. Tako se obnaša politika. In to je nekaj, kar bi morali spremeniti."

Čeprav je Kovačič prst tedaj usmeril v Boruta Pahorja, je komunikacija med bankirji in uradom predsednika vlade potekala že prej. Policija je med preiskavo pri Kovačiču zasegla tudi elektronsko pošto, ki je potekala med Janševim strankarskim naslovom in njim.

Kovačič zanika, da bi Janša vplival neposredno na posle, za TV Slovenija pa potrdi: "Spominjam se, da sem se leta 2005 pritožil nad funkcioniranjem nadzornega sveta. Drugega se ne spominjam, ne morem pa stoodstotno zatrditi, da drugega ni bilo." Pred kamero zaradi slabih izkušenj ne želi več, pravi.

Janez Janša pa se je konkretnemu odgovoru izognil. Na vprašanje, ali je bil zaslišan zaradi NKBM-a, je namreč odgovoril: "Obkrožite osem, to je med sedem in devet."

Je pa zapisnik pogovora, ki ga je objavil Janša, potrdil, da je NPU opravil z njim razgovor prav o pogovorih s Kovačičem, ki pa se jih Janša ne spominja. Že v sredo po razkritju o komunikaciji med Janšo, Kovačičem in Borutom Petkom je spletna izdaja revije Reporter poročala: "Kakor zdaj kaže, je Borut Petek, sicer dober znanec Matjaža Kovačiča in nekdanji član kabineta Janeza Janše, delal marsikaj na svojo pest." Nato je ta vsebina do jutra izginila. Petek nam je pojasnila obljubil, vendar jih stranka do nas ni posredovala.

Spomino pa, da sta podobno poslovala še dva nekdanja Janševa direktorja - Andrej Lovšin v Intereuropi in Rober Časar v Luki. Časar je pravnomočno obsojen na dobrih pet let zapora, proti Lovšinu je tožilstvo pred 14 dnevi vložilo obtožnico, ko je iz Liechtensteina le dobilo podatke o tamkajšnjih bančnih računih.

Kovačič: Res sem si dopisoval z Janšo