Med najdobičkonosnejšimi družbami na lestvici časnika Delo sta bila med pomebnimi farmacevtskimi izvozniki Krka na prvem in Lek na četrtem mestu. Foto: BoBo
Med najdobičkonosnejšimi družbami na lestvici časnika Delo sta bila med pomebnimi farmacevtskimi izvozniki Krka na prvem in Lek na četrtem mestu. Foto: BoBo

Z izvozom se ukvarja 17.628 podjetij, kar je več kot četrtina vseh gospodarskih družb, kaže analiza podjetja Bisnode.

Najbolj izvozniško usmerjena dejavnost po Bisnodovem indeksu na podlagi odstotka izvoznikov in deleža ustvarjene prodaje znotraj dejavnosti je bila proizvodnja farmacevtskih surovin in preparatov. V tej dejavnosti izvozniki predstavljajo 52,2 odstotka vseh družb, ustvarijo pa kar 99,8 odstotka celotne prodaje. Farmaciji po izvozni usmerjenosti sledijo proizvodnja kovin, proizvodnja drugih vozil in plovil, ribištvo in gojenje vodnih organizmov ter proizvodnja drugih strojev in vozil. Kot so zapisali, pa imajo največ izvoznega potenciala v prihodnosti letalski promet, proizvodnja oblačil in proizvodnja lesa.

Zaposleni, katerih število se je od leta 2013 do lani zvišalo za 0,8 odstotka, so v povprečju ustvarili 46.285 evrov dodane vrednosti, kar je 15,7-odstotna rast glede na predlani. Povprečna bruto mesečna plača v izvoznih podjetjih je lani znašala 1.379 evrov, kar je za 2,1 odstotka več kot v letu 2013.

V primerjavi s povprečnim slovenskim podjetjem je izvoznik leto končal z 2,7-krat višjo prodajo in s 5,8-krat večjim dobičkom. Večinoma poslujejo z domačim kapitalom - z mešanim jih posluje 4,8 odstotka, s tujim pa 15,1 odstotka.

Slaba desetina izvoznikov (8,2 odstotka) je davčnih neplačnikov.