Če se ne bo povečala potrošnja, gospodarske rasti ne gre pričakovati, pravi Jože Mencinger. Potrošnja pa se ob zamrznitvi plač ne more povečati. Foto: MMC RTV SLO
Če se ne bo povečala potrošnja, gospodarske rasti ne gre pričakovati, pravi Jože Mencinger. Potrošnja pa se ob zamrznitvi plač ne more povečati. Foto: MMC RTV SLO
Iskanje dela
Trg dela se počasi umirja, število iskalcev zaposlitve se je ustalilo malo pod 100.000. Foto: MMC RTV SLO

Manj plačani javni uslužbenci bodo manj trošili in še zmanjšali povpraševanje, odpuščeni oz. upokojeni pa bodo le prenehali ustvarjati delo in prešli na financiranje iz drugih javnih blagajn, ki jih bo prav tako treba napajati z davki, pojasnjuje Jože Mencinger v publikaciji Ekonomskega inštituta ljubljanske pravne fakultete, Gospodarska gibanja.

Gospodarske rasti brez večjega povpraševanja ne gre pričakovati
Gospodarska aktivnost se brez povečanja povpraševanja, tujega ali domačega, ne more povečati. Šele povečanju gospodarske aktivnosti lahko nato sledijo večji javnofinančni prihodki, tem pa zmanjševanje primanjkljaja, javnega dolga in deleža javnega sektorja v BDP-ju. Če bomo poskušali ta vrstni red spremeniti, pa bo kriza le še daljša in globlja, opozarja ekonomist. Zato se mu zaveza vlade za odpravljanje diskrecijskih ukrepov v tem in prihodnjem letu ter odpoved posegov v prihodke (ob tem kot edino možnost za povečanje davčnih prihodov navaja trošarine) zdi precej nepremišljena in prehitra.

Izvoz in uvoz nekoliko večja, gradbena dela spet v padcu
Sicer pa v tokratni analizi gospodarskega položaja ugotavljajo, da se povečujeta tako izvoz kot uvoz, blagovni primanjkljaj pa postopoma raste. Potem ko je bila v letošnjem prvem četrtletju dinamika izvoznega povpraševanja v Sloveniji enaka kot v območju evra in Nemčiji, se je v drugem izvoz še pospešil. Hitro rast je mogoče pričakovati tudi v tretjem četrtletju.

Obseg industrijske proizvodnje pa se je tudi junija le malo povečal, vrednost gradbenih del je bila manjša kot maja, turizem pa so reševali tuji turisti. Transportne dejavnosti so se junija krčile, avtomobilski trg je spet oslabel.

Trg dela se umirja, posojila v vzponu
Trg dela se počasi umirja, število iskalcev zaposlitve se je ustalilo malo pod 100.000. Največ na novo prijavljenih iskalcev išče delo zaradi izteka zaposlitve za določen čas, možnosti najti zaposlitev so se nekoliko izboljšale.

Javnofinančni prihodki so se julija opazno zmanjšali, medtem ko se kreditiranje že od aprila povečuje tako pri podjetjih kot prebivalstvu, še opažajo Gospodarska gibanja. Medletna rast posojil je bila julija celo višja kot v območju evra.