Združenje Manager je v Portorožu podelilo svoje nagrade. Foto: MMC RTV SLO
Združenje Manager je v Portorožu podelilo svoje nagrade. Foto: MMC RTV SLO

Managerji, ki so se na kongresu zbrali v Portorožu, ocenjujejo, da je stabilna politična klima ugodno vplivala na gospodarsko rast, od vlade pa pričakujejo, da se bo lotila novih reform, ki bodo usmerjene v razbremenitev plač. V gospodarskem okolju so opazni pozitivna gibanja; dobiček slovenskih podjetij se je od leta 2013 povečal kar trikratno, a zavedati se je treba, da je ta še vedno na ravni iz leta 2002. Podobno velja za BDP – ta že dve leti raste, vendar je še vedno za šest odstotkov nižji kot pred krizo. Menedžerji so do vlade kritični; med ukrepi, ki jih vlada načrtuje v naslednjem dveletnem proračunskem obdobju, ne vidijo takih, ki bi podjetjem olajšali poslovanje, omogočali naložbe in novo zaposlovanje. Gospodarstvo vztraja pri spremembah davčne zakonodaje, ki bi razbremenile plače, prav tako pri uvedbi olajšav za reinvestiran dobiček, je poudaril Aleksander Zalaznik, predsednik Združenja Manager.

Razbremenitev plač bo glavni poudarek Bele knjige za konkurenčnost, ki jo pripravlja več gospodarskih organizacij, izšla pa naj bi predvidoma še letos. Izvršna direktorica Sonja Šmuc pravi, da je sedanji sistem obdavčitve plač dvojno negativen; slovenska podjetja imajo visoke stroške dela, zaposleni pa kljub temu prejemajo sorazmerno nizke plače. Praksa tudi kaže, da zaposleni zaradi visokih prispevkov na plače, pogosto zavračajo izplačila nagrad ali nadur, saj bi to poslabšalo njihov neto prejemek. S tem, pravijo menedžerji, izgublja posameznik, država pa davčne prilive!

Menedžerji so se seznanili tudi z analizo dobičkonosnosti v državah srednje Evrope, predstavila jo je Maria Anselmi iz svetovalne družbe Bisnode. Slovenija je v primerjavi z drugimi državami še vedno na repu profitabilnosti. Gonilna sila so v Sloveniji srednja in mala podjetja, tuj kapital je pri nas donosnejši od domačega. Nižjo donosnost kapitala (ROE) od Slovenije ima v letu 2014 le Hrvaška. Prva po donosnosti je Češka, sledijo ji Madžarska, Bosna in Hercegovina, Slovaška, Poljska, najslabše rezultate imata Slovenija in Hrvaška.

Med podjetji, ki prispevajo k dobrim rezultatom in rasti, je SwatyComet, vodi ga Matjaž Merkan, letošnji prejemnik priznanja Manager leta. Mariborsko podjetje z 860 zaposlenimi je vodilni evropski proizvajalec umetnih brusov in tehničnih kovin. Večino, kar 95 odstotkov svojih izdelkov, izvozi, prisotno je v kar 84 državah. Med dejavnike uspeha Markan uvršča ambicioznost, sistematičnost in inovativnost. SwatyComet je tudi letošnji prejemnik priznanja managerkam prijazno podjetje. Med zaposlenimi je kar 40 odstotkov žensk, prav tak delež, torej 40 odstotkov, je tudi menedžerk na vodilnih in vodstvenih položajih. Poleg proizvodnih enot menedžerke vodijo še sektorje logistike, ekonomike in financ ter kadrovsko in pravno službo.

Elen Batista Štader, TV Slovenija