Nakazilo predujma se je zgodilo še preden je Electa imela v rokah gradbeno dovoljenje. Foto: RTV SLO
Nakazilo predujma se je zgodilo še preden je Electa imela v rokah gradbeno dovoljenje. Foto: RTV SLO
Zoran Janković za Finance o tem, kdaj ga čaka nov udarec.
V Mercatorju poteka revizija o poslih z Electo. Foto: RTV SLO

To se je zgodilo, ko je bil direktor še Zoran Jankovič, sicer kandidat za ljubljanskega župana. Electa pa je družinsko podjetje, ki ga vodi njegov sin. Mercator je aprila lani kupil del poslovne stavbe, ki ga je gradila Electa, posel pa so sklenili že aprila leta 2003, ko omenjeno podjetje še ni kupilo zemlje in še ni imelo gradbenega dovoljenja.

Leta 2003 je namreč Mercator Electi nakazal 1,17 milijona evrov predujma. Janković pravi, da tu ni nič spornega, saj je imel pogodbo z nadzorniki, se mu pa zdi sporno, da je to na dan prišlo tri tedne pred volitvami.

Pogodba z nadzorniki
Nadzorni svet je bil po Jankovićevih besedah seznanjen z vsemi posli prek rednih poročil, za posamezen posel pa tako ali tako niso iskali soglasja nadzornikov. Za Finance je pojasnil, da je Mercator z Electo v osmih letih naredil za 1,6 milijarde tolarjev poslov ali 0,7 odstotka investicijskih poslov. Za Electo je bilo to 14 odstotkov vseh njenih prihodkov.

Prvi nadzornik ne ve za posel
Takratni predsednik nadzornikov Janez Bohorič je za TV Slovenija dejal, da o poslu ne ve ničesar. Ne ve, ali se je zgodil, in ne ve, ali se je zgodil tako, kot je interpretiran. O tem niso razpravljali oziroma o tem niso bili obveščeni.

Pivovarna Laško je sicer že predlagala revizijo vseh poslov z Electo inženiringom. Teh je bilo v osmih letih pet. Ugotovitve bodo znane čez 14 dni.

Zoran Janković za Finance o tem, kdaj ga čaka nov udarec.