Kdor je šel prejšnjo sredo za teden dni na dopust, danes najbrž ne more verjeti, da se je lahko razpoloženje na Ljubljanski borzi v enem tednu od brezvoljnega spremenilo v evforično. Foto: RTV SLO
Kdor je šel prejšnjo sredo za teden dni na dopust, danes najbrž ne more verjeti, da se je lahko razpoloženje na Ljubljanski borzi v enem tednu od brezvoljnega spremenilo v evforično. Foto: RTV SLO
Z delnicami Krke je bilo največ prometa. Foto: RTV SLO
Vrednost delnic Googla je zaradi pričakovanj o dobrih rezultatih prvega četrtletja občutno porasla. Foto: www.google.com

Posli so se tako sklepali za 6,6 odstotka v plusu in hkrati nad ceno, ki jo v želji po pridobitvi 24,99-%-deleža ponuja investicijska družba Altima Partners. Tudi preostali blue chipi na Ljubljanski borzi rušijo vse pred seboj.

Krka po prometu pred Mercatorjem
Luka Koper se je podražila za tri odstotke in bila vredna tudi 6.547 SIT, z le nekaj manjšo rastjo pa se lahko pohvali tudi Gorenje. Najprometnejša Krka (440 milijonov SIT prometa) je v dveh manjših poslih dosegla rekordnih 132.000 SIT. Enotni tečaj se je sicer izoblikoval tik nad 131.150 SIT. Odstotek in več so pridobile tudi delnice Petrola, Istrabenza, Intereurope in Aerodroma.

SBI tretjič zapored občutno navzgor
Še prejšnji teden so se vlagatelji spraševali, če je sploh lahko še slabše, zdaj pa ugibajo, če je lahko še boljše. Zadnji trije dnevi po rasti presegajo vse prejšnje dni tega leta. Slovenski borzni indeks (4.623 točk) se je v sredo okrepil še za 1,71. Novonastali slovenski blue chip indeks (SBITOP) je pri 1.053 točkah v treh dneh že za 5,3 odstotka v plusu.

Infond holding je pridobil 45 SIT
Indeks investicijskih skladov PIX (3.968 točk) že dva tedna ne pozna negativnega predznaka. Tokrat je poskočil še za 1,6 odstotka. Na prostem trgu po rasti izstopa Infond holding, ki se je ob 13 milijonih SIT prometa podražil za več kot šest odstotkov, na 741 SIT. Kot je znano, je Pivovarna Laško v torek prav prek Infond holdinga okrepila svoj delež v Mercatorju. Enotni tečaj investicijske družbe Maksima je presegel 2.450 SIT, občutno dražji pa je tudi sklad NFD (313,4 SIT).

Fed poskrbel za dobro voljo
Na Wall Streetu so se v torek zelo razveselili komentarjev Zveznih rezerv, ki nakazujejo skorajšnji konec zaostrovanja denarne politike. Pomagal je tudi enoodstotni padec nafte, na 66,2 dolarja. Indeks Dow Jones (11.203 točke) je pridobil pol odstotka, Nasdaq (2.345 točk - največ v zadnjih petih letih) pa le malenkost manj. Najbolje so se odrezale finančne delnice. Citigroup je pridobil 1,7 odstotka.

Google spet nad 400 dolarji
Med tehnološkimi papirji velja izpostaviti skoraj štiri odstotke dražji Google, ki je spet presegel 400 dolarjev. Dobre novice iz ZDA so vplivale na pozitiven začetek evropske srede. V torek delniških dobičkov ni bilo, največ pa so izgubile energetske in naftne delnice. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je izgubil pol odstotka. Evro je v torek prvič po januarju presegel vrednost 1,22 dolarja.