S sklepom sodišča se je postopek prisilne poravnave v Merkurju začel 3. novembra lani. Foto: MMC RTV SLO
S sklepom sodišča se je postopek prisilne poravnave v Merkurju začel 3. novembra lani. Foto: MMC RTV SLO

Prisilno poravnavo družbe je namreč do 26. junija, ko se je zaključilo glasovanje, podprlo 95,35 odstotka upnikov. Zaključek prisilne poravnave predvideva 60-odstotno poplačilo upnikov v petih letih.

Cena: 40 evrov za delnico
S sklepom sodišča se je postopek prisilne poravnave začel 3. novembra lani. Uprava Merkurja je nato do 26. oktobra sodišču oddala načrt finančnega prestrukturiranja, 8. marca pa ga je družba po sklepu o dovoljenju spremenila, so v sporočilu za javnost zapisali v upravi Merkurja.

Pojasnili se še, da je Merkur na ta način navadnim upnikom ponudil višje število delnic za vsak evro terjatve. Zapisali so, da je "vsak upnik, ki je na dolžnika prenesel svojo terjatev skladno s pozivom upnikom za vpis in vplačilo novih delnic zaradi vplačila stvarnega vložka, tako pridobil eno delnico s pripadajočim zneskom osnovnega kapitala en evro za vsakih 53 evrov prenesene navadne terjatve".

Kot so še navedli, je ponujena cena za upnike zavarovanih terjatev ostala nespremenjena pri 40 evrih za delnico.

Predvidena tudi dokapitalizacija Merkurja
Načrt je po besedah predstavnikov vodstva podjetja predvideval še dokapitalizacijo Merkurja v višini najmanj 85 milijonov evrov. "V delu, v katerem se navadni nezavarovani upniki ne odločijo za konverzijo, bo ta del njihovih terjatev enakomerno poplačan v višini 60 odstotkov v naslednjih petih letih," so še navedli v sporočilu za javnost.