Foto:
Foto:

Ob množici forumov in dogodkov ter srečanj na političnih ravneh sta najpomembnejši zasedanji monetarnega in finančnega odbora ter razvojnega odbora, ki v okviru obeh institucij razpravljata - prvi o aktualnih gospodarskih razmerah in finančni stabilnosti po svetu, drugi pa tokrat o begunski problematiki ter o doseganju razvojnih ciljev do 2030. Minister Mramor se bo srečal tudi z vlagatelji v slovenske državne obveznice.

Spomladansko zasedanje svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada je zlasti priložnost za srečanja in pojasnjevanja tistih, ki vodijo denarni sistem ali ekonomske politike držav. Finančni minister Dušan Mramor bo na dvostranskih srečanjih predstavil gospodarske razmere v državi.

Gotovo ga čakajo vprašanja o strukturnih reformah, davkih in proračunskem okviru, zlasti potem ko nas je okrcala Evropska komisija. Mramor bo imel priložnost pojasniti, da Slovenija v resnici zmanjšuje primanjkljaj, strukturni naj bi bil leta 2020 popolnoma odpravljen, in da vlada načrtuje spremembe pokojninskega sistema in na področju davkov.

Po kakšni obrestni meri se bo zadolžila Slovenija
Najverjetneje bo prejel tudi vprašanja o državnem premoženju, stanju v bankah in prodaji NLB-ja. To so namreč tiste sporne točke, zaradi katerih si je Slovenija naložila prevelik dolg. Pred sanacijo bank 2013 je tedanji finančni minister Uroš Čufer nepričakovano in skrivno s pogajanji dosegel, da je ameriški sklad Pimco kupil slovensko državno obveznico, milijardo in pol evrov po 4,7-odstotni obrestni meri.

To obveznico bo letos novembra treba vrniti. Ker so letošnje potrebe po financiranju dolga in proračuna visoke, se bo treba še zadolžiti, Mramor pa se bo srečal s predstavniki ameriških vlagateljev, ki bi naše dolgoročne obveznice kupili.

Zdaj je za zadolžitev ugoden čas, obresti so nizke, v primerjavi s kriznimi leti več kot prepolovljene, a kot je pred kratkim dejal finančni minister, v primerjavi z drugimi državami še relativno visoke. Vlagatelji radi izkoristijo kakšno šibkost v državi, da za posojeni denar zaračunajo več. Zato je v pogovoru z največjimi investicijskimi bankami ključen Mramorjev nastop.