Banka Celje bo najverjetneje postala šesta slovenska banka, ki jo bo država reševala in začasno nacionalizirala. Pričakuje se tudi nova razlastitev imetnikov podrejenih obveznic. Foto: BoBo
Banka Celje bo najverjetneje postala šesta slovenska banka, ki jo bo država reševala in začasno nacionalizirala. Pričakuje se tudi nova razlastitev imetnikov podrejenih obveznic. Foto: BoBo
Banka Celje
Kot kaže, bo tudi Banko Celje morala reševati država. Foto: MMC RTV SLO
Banka Celje išče novih 160 milijonov evrov

Delničarji Banke Celje so potrdili sklep o dokapitalizaciji banke v vrednosti 160 milijonov evrov. Če ta ne bo uspela, jo bo morala dokapitalizirati država, del njenih terjatev pa se bo prenesel na slabo banko.

Na skupščini delničarjev Banke Celje, kjer je bilo prisotnih 83,18 odstotka kapitala, od tega tudi pet največjih lastnikov - NLB, ki je največji, 41-odstotni lastnik, SOD, NFD 1, Abanka in Unior -, so potrdili dokapitalizacijo, ki bo uspešna, če bodo vpisane in vplačane vse delnice, rok za njeno izvedbo pa je 25. april.

Če se banka do takrat ne bo kapitalsko okrepila, sledi zelo verjeten scenarij državne pomoči. Po dozdajšnjih izkušnjah in izjavah ključnih vpletenih je ta scenarij zelo verjeten. Banki namreč ni uspelo najti strateškega investitorja, od trenutnih lastnikov pa dodatnega kapitala ni pričakovati.

NLB se na primer že nekaj časa trudi banko prodati, skladno z načrtom prestrukturiranja pa mora svoj delež dezinvestirati.

Šesta nacionalizirana banka
V tem primeru bi Banka Celje najverjetneje postala šesta slovenska banka, ki jo bo država reševala in začasno nacionalizirala. Pričakuje pa se tudi nova razlastitev imetnikov podrejenih obveznic.

Banka Celje je lani pridelala 126 milijonov evrov izgube. V okviru pregledov bank konec prejšnjega leta so revizorji ob morebitni uresničitvi najbolj neugodnega makroekonomskega scenarija ugotovili 388 milijonov evrov kapitalskega primanjkljaja.

Banki kapitalskega položaja kljub prizadevanjem od objave rezultatov ni uspelo okrepiti. Neuspeh pripisujejo trenutnim makroekonomskim razmeram v Sloveniji, ki so razlog za nezanimanje za naložbe v slovenski bančni sektor. Banki zato ni uspelo pritegniti zadovoljivega zanimanja morebitnih partnerjev in je iskanje strateškega partnerja končala neuspešno.

Na 38 ponudb niti enega odziva
Tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je pred kratkim dejal, da so ponudbe za dokapitalizacijo Banke Celje poslali na 38 naslovov potencialnih vlagateljev, a niso dobili niti enega samega odgovora. Dokapitalizacija je zato ob zdajšnji lastniški strukturi banke malo verjetna.

Banka Celje išče novih 160 milijonov evrov