Nova tovarna bo proizvajala sveže testenine in izdelke iz krompirjevega testa. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Nova tovarna bo proizvajala sveže testenine in izdelke iz krompirjevega testa. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Mlinotestovo investicijo je v okviru podpore iz programa razvoja podeželja v obdobju 2014 do 2020 s 714.000 evri sofinanciralo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zato se je odprtja udeležil tudi nekdanji kmetijski minister in sedanji predsednik DZ-ja Dejan Židan, ki je dejal, da je Mlinotest "tak, kot so Primorci – samozavestni, trmasti in pogumni. Gospodarska družba, ki živi že od leta 1867, ki že 60 let proizvaja testenine, je lahko obstala in bo obstala samo zato, ker je inovativna in ker proizvaja nove izdelke, ki jih konkurenca še ne proizvaja".

Direktor Mlinotesta Danilo Kobal verjame, da bo nova pridobitev podjetju omogočila bolj okrepljen vstop na tuje trge, računajo pa tudi na povečano povpraševanje na domačem trgu, kjer so sicer največji ponudnik polnjenih testenin.

Slovenec poje slabih 7 kg testenin na leto
Direktor za testeninarstvo in mlinarstvo v Mlinotestu Robert Rutar je prepričan, da je trg svežih testenin zelo perspektiven, saj je bil leta 2017 evropski trg s testeninami vreden 5,7 milijarde evrov, evropska podjetja pa so po podatkih Eurostata proizvedla 5,3 milijona ton testenin, kar pomeni 10,5 kilograma na prebivalca EU-ja.

Kar 72 odstotkov vseh testenin so izdelali v Italiji, največja uvoznica testenin v EU-ju pa je Nemčija. Italija vodi tudi v porabi testenin na prebivalca, zaužijejo jih kar 26 kilogramov, v Sloveniji je poraba 6,7 kilograma na prebivalca.

Mlinotest odprl 5 milijonov vredno proizvodno testenin
Mlinotest odprl 5 milijonov vredno proizvodno testenin