Gospodarstvo
Rajski dokumenti
Koliko milijard evrov se je nakopičilo v davčnih oazah? Foto: Reuters
VIDEO
Levica poziva k aktivnemu...
VIDEO
Finančni ministri o črnem...
VIDEO
Med skrivači tudi Slovenci
VIDEO
Razkriti t. i. rajski dok...
VIDEO
Rajski dokumenti in Slove...
VIDEO
Odziv Mayeve na "rajske d...
VIDEO
Odzivi na razkritje »rajs...
VIDEO
Kako se bogataši zvito iz...
VIDEO
Nakazila javnega denarja...
VIDEO
Koliko so Slovenci skrili...
VIDEO
V davčne oaze izginilo 12...

Dodaj v

#MMCdebata: "Ljudje stradajo, elita pa kopiči milijarde"

79. MMC-debata o "rajskih dokumentih"
11. november 2017 ob 07:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Buržoazija nas še nikoli prej v zgodovini ni tako plenila in 'farbala' v glavo, kot to počne danes," je le eden izmed številnih komentarjev MMC-jevih uporabnikov na razkritje rajskih dokumentov.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, katerega del je tudi slovenski časnik Delo, je od nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung prejel približno 13,4 milijona zapisov, ki dajejo vpogled v svet davčnih utaj in hranilnike najbogatejšega odstotka ljudi. Zaradi njihovega izvora so zapisi dobili ime rajski dokumenti, je poročalo spletno Delo.

Najnovejši dokumenti izvirajo iz dveh storitvenih podjetij v davčnih oazah na Bermudih in v Singapurju, Appleby in Asiaciti Trust, in iz 19 poslovnih registrov, ki so vmesne postaje v svetovni sivi ekonomiji. Od neznanega vira je dokumente pridobil nemški časopis Süddeutsche Zeitung, ki jih je nato posredoval več kot 380 novinarjem v 67 državah.

Hehe in mi se tukaj ukvarjamo z miljardico...

— ni maitre 2017-11-05 21:57:39

Pri nas se pa gre davkarija neke nagradne igre z računi, pa neke reklame v stilu "a nič ne bova brez računa, se ne splača" ... pa sosedska pomoč ni dovoljena, pa samogradnja ni dovoljena ... vi sam pritiskajte ... kar dajte, dajte še mal. Folku se bo kmalu strgalo ...

— kreden2 2017-11-06 00:25:38

Buržoazija nas še nikoli prej v zgodovini ni tako plenila in farbala v glavo, kot to počne danes.
Mediji pa prikrivajo njihova kriminalna dejanja in jih predsatavljajo kot brezmadežne.

— moj komentar 2017-11-05 21:57:14

Skupni imenovalec vsega zla - davčne utaje, bogatenja, inflacije , deflacije , bančnih lukenj in podobnih mahinacij je pohlep...torej imeti več in boljše od sočloveka. Pa četudi na grd , hudoben način. Če pogledamo zgodovino : že vse od starih Grkov in njihove demokracije , ki je paradoksalno vzgled današnji demokraciji, je dovoljevala su
njelastništvo, torej izkoriščanje človeka po človeku. Ne glede nato kako je nastal človek , ni naravno da se izkorišča človek po človeku , ker vsak ima svojo svobodno voljo , pamet in razum.
V novejši zgodovini , od industriske revolucije dalje , ko se uradno ukine sužnjelastnistvo , ko se pojavijo oblike kapitalizma in socializma , pa se pojavijo prfidne oblike izkoriščanja.
Ko pogledamo današnji čas je (trenutni) vrh izkoriščanja davčna utaja, borzni zlomi in bančne luknje , kot glavni krivci za utečeno stanje. To se dogaja na vseh ravneh : globalno , celinsko ali regionalno in po posameznih državah.
Samo za primer vzemimo USA , Evropo in Slovenijo : vse največje preselijo sedeže korporacij v davčne oaze po svetu , tudi v EU. tako"preslepijo" domačo davčno upravo za več 1000 milijard dolarjev davčnih obveznosti. V EU bančne luknje pokrivajo s slabimi bankami , državnimi intervencijami in prevalijo velik del minusa na ljudi. V Sloveniji je javna tajna da je "izpuhtelo" 75 milijard dolarjev , sled za njimi se bi gotovo našla ( ker sledi denarja ni mogoče izbrisati) če bi s naša NPU poglobila v to. Pa se ne , saj se niti v pranje 1 milijarda ne upa , ne zmore ali celo ne upa....gotovo je pa , če bi lahko pogledali v tajne zapise FBI ali NSA , kaj bi našli tam.
Samo predstavljajte si da se bi povrnil denar iz davčnih utaj na globalni , regionalni ali slovenski ravni. Samo v Sloveniji je to 10 državnih proračunov , pomislite kakšen ekonomski zagon bi bil za gospodarstvo ( večje plače , več denarja za inovacije , raziskave...) ker bi bili državni proračuni pokriti....Isto je v EU , USA, ker bi bili državni proračuni izdatnejši , manj bi bilo potreb po tiskanju denarja (FED).
REŠITEV : je mogoča, toda zahteva razumne in močne ljudi, Tistih , ki vladajo in vodijo države , ki bi bili sposobni ob pomoči (vsepovsod deklariranem neodvisnem sodstvu)odpraviti slabe zakone , poostrit kontrolo ( če je je potrebno) in kaznovati kršitelje. Pregledati posameznike : če je za ene slabo ,je za druge boljše ( Soroš ) in skupine,ki deljejo tajno ( bildergeva in podobne skupine. Ukiniti razne lobije in lobiste ,ki legalno podkupujejo parlamentariste , ker ne verjamem da se nekdo , da podkupiti z eno večerjo in call girlico. RES , vse tole zveni utopično, toda kot govori kitajski pregovor 1000km se začne s prvim korakom.. Da je prvi korak težak , nam pove ker npr. , nihče ne pomisli , da bi se odstavil vodja evropske komisije , ki izhaja iz deželice , ki pomaga (legalno !? ) davčnim utajam. In tak človek vodi EU ( no , ne glih sam , ampak v navezi sebi podobnim ). Toda prvi korak bi bil nared.
Povsem se strinjam z zadnjim delom (zadnja 2 odstavka) komentatorja @kovačeva kobila in upam, da se boste pridružilivsi ostali, če ne drugega v skrbi za spremembo razmišljanja preprostih , navadnih in delovnih ljudi....če ne nam bog pomagaj , kajti vse to vodi v propast človeštva. LP M

— miran kač 2017-11-06 07:38:52

Skrivanje premoženja pred regulatorji
Dokumenti izvirajo iz bolj ali manj izpostavljenih branikov finančne tajnosti, kot so Marshallovi otoki, Libanon in karibska država St. Kitts in Nevis. Zatočišča v davčnih oazah sicer privabljajo tiste, ki hočejo svoje premoženje in posle skriti pred regulatorji, preiskovalci in davčnimi uradniki. Skoraj sedem milijonov dokumentov podjetja Appleby in njegovih podružnic obsega obdobje od leta 1950 do leta 2016. Vanje so vključena elektronska sporočila, posojilne pogodbe v milijardnih zneskih in bančni izpiski, ki se nanašajo na vsaj 25.000 podjetij, povezanih z ljudmi v 180 državah.

meh..Tako bo kot s panamskimi dokumenti.Veliko hrupa za nič.Pr nas nekaj športnikov,ta pravih tajkunov sploh niso omenili.Najbrž imajo vsi račune na NLB
Najbogatejša Slovenca imata račune in firmo na Cipru.Seveda zaradi davkov.Niti slučajno nista osamljena.Takim bi tudi svetoval,da če imajo premoženje v tujini, naj gredo še živet tja.

— firtoh 2017-11-05 22:02:02

In kaj bo zdaj drugače? Koliko takih odkritij je že bilo... a je folku mar?
NI!

— ForwardThinking 2017-11-05 22:19:45

Itak vplačajo skoraj 100% proračuna. Koliko bi še naj?

Najhuje je to, da bi rada raja živela na račun bogatašev.


Večino proračuna vplačajo tisti, ki dejansko plačujejo davke, tj. srednji razred in reveži. Proračunski primanjkljaji in kronična zadolženost držav, ki smo jim danes priča, so v veliki meri posledica vseprisotnih shem za sistemsko utajevanje davkov. Apple, Microsoft, Google in ostala najuspešnejša podjetja na svetu vsako leto utajijo na stotine milijard. Predstavljajmo si, koliko operacij bi lahko s tem denarjem plačali, koliko šol ali cest bi lahko zgradili itn.

Teza, da bi raja rada živela na račun bogatašev, je ena od temeljnih neoliberalnih flanc. Resnica je ravno obratna: velika večina superbogatašev se lahko za svoj uspeh zahvali izkoriščanju. Navsezadnje je esenca kapitalizma, da lastnik podjetja iztisne maksimum zaslužka iz delavčevega dela. Eden od osnovnih načinov, da to doseže, je da delavcu namenja najmanjše možno plačilo. Realnost, v kateri živimo, zapisano že lep čas potrjuje: priča smo selitvi proizvodenj v tretji svet, sweatshopom, epidemiji prekarstva, epidemiji minimalnih plač, vztrajnem neplačevanju prispevkov s strani delodajalcev, črtanju delavskih pravic itn.

Bogataši a la Trump, lord Ashcroft in podobni se razglašajo za velike patriote, ki bi naredili vse za domovino, hkrati pa kljub astronomskim zaslužkom nenehno stokajo nad 'previsokimi' davki.
Povejte mi: zakaj si človek, ki ima na računu milijarde, ne more privoščiti plačevanja davkov? Na osnovi česa je takšen človek 'preobremenjen'?

Sam bi rekel, da je ravno obratno - takšne ljudi bi morali drastično obdavčiti.

Ravno zato, ker posamezniki razpolagajo s stotinami milijonov ali celo milijardami, imamo politiko, medije in sodstvo, ki so povsem ugrabljeni s strani kapitala ... Ravno zato smo nenehno priča sprejemanju zakonov, ki postavljajo interese peščice pred interese milijonov (nenehna deregulacija finančnega sektorja, forsiranje trgovinskih sporazumov, sesuvanje okoljevarstvenih sporazumov, 'fleksibilizacija' delovne sile, 'davčno razbremenjenvanje' bogatunov, 'nezmožnost' politike, da bi izkoreninila davčne oaze itn.).

Največji družbeni škodljivci so ljudje, katerih edini cilj sta denar in moč. Dokler bo družba povzdigovala patološke pogoltneže, ki v stilu strica Skopušnika kopičijo gore denarja - in ne posameznike, ki delajo za višje cilje in so zadovoljni z normalnim plačilom -, nas ne čaka nič dobrega.

— KovacevaKobila 2017-11-06 02:14:41

Najhuje je pa,da imaš dve milijardi na banki,star si pa sto let

— zapravico 2017-11-06 06:32:48

V dokumentih tudi Slovenci
Tako so dokumenti navrgli na površje milijarderja skladov tveganega kapitala Georgea Sorosa, kanadskega premierja Justina Trudeauja, sicer zagovornika ukrepov zoper tiste, ki se izmikajo davkom s pomočjo davčnih oaz, lastniške deleže v davčnih oazah britanske kraljice Elizabete II. in več kot 120 politikov po vsem svetu. Na površje so privrele naložbe v davčnih oazah britanske kraljice Elizabete II. in jordanske kraljice Nur, jahte in podmornice soustanovitelja Microsofta Paula Allena, naložbe na Kajmanskih otokih ustanovitelja eBaya Pierra Omidyara, deleže pop pevke Madonne v podjetjih za dobavo medicinskih pripomočkov ter deleže pop pevca Bona v podjetju, registriran na Malti, ki je denar vložilo v nakupovalno središče v Litvi. Po pisanju časnika Delo se "Slovenci med 19 skrivnostnimi jurisdikcijami ali oazami, katerih poslovni registri so bili razkriti, najraje odpravijo na Malto". Ta podjetjem v nekaterih okoliščinah omogoča povračilo davka na dobiček in pri lizingu plovil odbitek določenega odstotka DDV-ja.

Pa ne Bono, najbolj radodaren pevec z 5k očali med stradajočimi v afriki?!?!?

— prim00z 2017-11-06 06:23:43

Ni kaj, elita je lepo "poskrbela" zase. In še nas želijo prepričati, da v tem ni ničesar nelegalnega. Raja pa plačuje, plačuje, plačuje... Vsi bi morali nehati plačevati davke, dokler ne ukinejo davčne oaze in ne vrnejo nakradeno. Sistem, ki omogoča takšne mahinacije, je gnil do konca. Ljudje stradajo, elita pa kopiči milijarde.

— Sandalovina 2017-11-05 22:57:06

Kdor utaji samo en evro, se mu zaseže vse.
Tako enostavna pravila, pa bi disciplinirali tudi te skopuhe, ki imajo največ a ne dajo za skupno dobro.
Kaj če bi naredili eno stranko navadnih državljanov in obljubili v primeru izvolitve trdo zakonodajo za kravatarsko mafijo? Saj ti današnji poslanci tega ne počnejo, ker so nastavljeni od gospodarjev.

— SamoRes 2017-11-05 22:46:02

Več kot 100 let nazaj bi se zgodila revolucija... danes ima svetovno prebivalstvo že tako oprane možgane, da na te stvari niti reagira ne več.

Malo zabrundajo in to je to... naši dedi so pa življenje izgubljali za vse ugodnosti in pravice, ki smo jih mi že davno za vedno izgubili!

— Peca 2017-11-05 22:33:15

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
luckyss
# 11.11.2017 ob 07:23
Zgodovina temelji na skoraj matematičnih zakonitostih, zato se ponavlja..
Ko bo narodu prekipelo, bo pa spet jok in stok ter polne jame..
Vendar postaja "folk" vse bolj butast zaradi vpliva medijev in potrošništva.
Torej revolucija bo, če ne bo premrzlo in ne bo ravno takrat na sporedu kakšna serija "Big Brother"..
mihael1
# 11.11.2017 ob 08:11
Veliki bogataši , ki služijo s premoženjem, prakticno ne plačujejo davkov,

upokojenci, ki še delajo, pa so obremenjeni s cca 60% davkov in prispevkov.

Pri prvih gre za milijonske vsote, pri drugih pa za preživetje. To je trenutno stanje v Sloveniji.
juventina10
# 11.11.2017 ob 08:16
zanmivo je tudi to, da novinarji tako radi obelodanite svetovna imena, slovenskih izprijenih imen ,pa ni nikjer.
Rtvrtv
# 11.11.2017 ob 07:42
Ampak smo pa svobodni.
Svoboda je zlata.
Imamo tudi facebook pa iphone, pa čokolado, pa varnostnike v trgovinah....
Pa tudi cerkev je zadovoljna.....
nonparel
# 11.11.2017 ob 07:57
Bo potrebna neka nova francoska revolucija. Namesto, da bi nadaljevali z evropskim človeškim kapitalizmom, so nam uspeli Američani uspeli uturiti svoj nečloveški neoliberalni kapitalizem, kapitalizem pohlepa, brez kančka sočutja do sočloveka.
Robiland
# 11.11.2017 ob 08:58
Vcasih je pa imel suzenj vsaj zagotovljeno hrano in streho nad glavo, v kapitalizmu tega zagotovila ni!
presenečen
# 11.11.2017 ob 08:28
Biti miljonar na račun zdravlja slovenskega delavca? To zna vsak.

Sprehodite se po slovenskih podjetjih, delovni pogoji so resnično nečloveški: stres, kaos, slabi delovni pogoji, odhajanje dobrih kadrov...
SamoRes
# 11.11.2017 ob 07:24
Čas je za razmislek o socializmu, takrat lopovi niso imeli pravic.
presenečen
# 11.11.2017 ob 08:06
Slovenci ste v davčne oaze prenesli 75 milijard

Čemu? Slast, čast, oblast?
pepar
# 11.11.2017 ob 10:07
Tudi zato nam vlada skrivaj pripravlja podaljšanje delovne dobe.
Enostavno ne naredimo dovolj za vse bolj požrešno in pokvarjeno svetovno in slovensko elito.
Prav za prav naši politiki le služijo in to ne narodu,vsaj veliki večini ne.
Volimo jih pa,vedno znova in znova.
Kdaj jih je naš narod nazadnje poskušal odstranit z oblasti?
Pred petsto leti.....
pripet
# 11.11.2017 ob 08:28
Pri vseh teh krajaj in naropanem bogatstvu pa je višek ironije rek, da je lastnina sveta in ti je ne more nihče oduzeti. Jaz pa pravim, da je tvoje samo tisto, kar boš odnesel s sabo ob zadnji uri in nič več.
Sandalovina
# 11.11.2017 ob 09:59
foxhunt

"Dokler je kruha in iger - medijev, ne bo revolucije."

Tako so se tolažili tudi prej, pa so vsakič izbruhnile, ko je vrč bil poln.
moj komentar
# 11.11.2017 ob 12:15
Živimo v dobi korporacijsko-bančniškega neofevdalizma. Elita kroji zakone za svoje koristi z podkupovanjem politikov in strank. V največ primerih pa ustanavlja kar svoje stranke, ki ljudem lažejo in jih populistično nagovarjajo, da jim želijo dobro.
moj komentar
# 11.11.2017 ob 12:08
Da je nekaj s sistemom narobe, je zadosti že to, da večina delavcev dobiva plače v višini 600 eur ali še manj, da mnogi invalidi dobivajo manj kot 300 eur invalidnine, da mnogi upokojenci dobivajo pokojnine nižje od 400 eur, metem pa elita pobira vse večje davke, medtem ko svojih ne plačuje in denar tovori v davčne oaze.
Nekdaj je graščak tlačanu pobiral eno desetino pridelka, danes pohlepna buržuazija pobira 6 desetin in več zaslužka.
Elite ustvarjajo in nam vsiljujejo zakone, ki plenijo reveže in bogatijo bogate. Pri tem legalizirajo gospodarski kriminal, ki je bil še včeraj preganjan in kaznovan.
Šola iz zgodovine elit ni popolnoma nič izučila in prej ko slej se zgodi ponovitev uporov v takšni ali drugačni obliki.
Očitno evolucijski razvoj človekove družbe ne more potekati na miren in pošten način.
HariL
# 11.11.2017 ob 11:21
Naj omenim še eno prevaro: Davčni "utajevalci" - to po zakonu niso, ker so si zakone napisali sami - npr. Bill Gates utaji milijarde dolarjev.
Nato pa v dobrodelne namene v zdravstvo pošlje nekaj milijonov. In vsi ga občudujejo, kako dobrega srca je, da je toliko daroval.
V resnici nas je vse oropal, ker ni plačal davkov, ki bi se potem uporabili tudi za zdravstvo.
juventina10
# 11.11.2017 ob 08:13
no ravno,ko je bila obletnica okt.revolucije,tudi takrat je bilo plematvo samoumevno in siromaštvo prav tako, ali pa za časa fran revolucije.sam si si bil kriv.na žalost ni danes nič drugače.manjka le markantna oseba tipa lenin ali robesspierre,da popelje ljudi v drugi sistem,kjer bi bili vsi enaki in enako tudi imeli...vas na kaj vse skupaj spominja.?suženjstvo še zdaleč ni passe,je realnost,modna industrija,trgovine,delavec ni vreden nič,oni se pa bogatijo v imenu izobrazbe oz. prilike biti ob pravem času na pravem kraju.
Mitemu
# 11.11.2017 ob 07:49
Kaj lahko, mi raja naredimo zoper to?
Upor, ignoriranje.
Npr Mc Donald .... itak ni zdrava hrana. Si predstavljamo da nehamo uporabljat Mc Donalde? Vsi. Nič obiska. Prvi na svetu, prerastlo bi v svetovno gibanje! Dokler transparentno ne plačujejo davkov tu. Pa še zdravo bi bilo.

In da sedaj še jaz kršim zakon:

jutri za Šarca, bo kaj povedal, in to bo prvi upor proti "vsemogočnim" kariernim politikom ki mislijo da ne moremo brez njih, itak pa prizna da ga vodjo strici iz ozadja, in med vrsticami da je funkcija brez vpliva, nepomembna - pazi nepomembna !!! - torej se gre le za prestiž in predsedniško plačo.
Sandalovina
# 11.11.2017 ob 10:39
Trenutno je v pripravi zakonodaja o vrednotenju nepremičnin, ki bo podlaga za davek na nepremičnine. In kako to počne ta neoliberalna vlada? Vrednotenje bi izvedla na podlagi povprečne vrednosti nepremičnine. Vsi, na tem portalu, smo končali osnovno šolo in vemo kako se izračunava povprečna vrednost. Popolnoma jasno je, da bodo ljudje z manjšo nepremičnino plačevali višji davek, kot ti, ki imajo več. In vse bo spet legalna in legitimna kraja. To je samo eden neštetih primerov, kako se "pravično" porazdelijo obveznosti in kdo plačuje komu davke.
Sandalovina
# 11.11.2017 ob 14:32
Kingeston

"Socializem je pomoril veliko več ljudi in onesnažil zemlje kot kapitalizem."

Matematika vam ne gre glih od rok. 30.000 vsak dan mrtvih samo zaradi revščine x 365 dni pa boste dobili neverjetno število nepotrebnih smrti samo v enem letu. Ste živeli v socializmu ali samo ponavljate naučene laži?
geni7us
# 11.11.2017 ob 12:27
Tega bo kmalu konec. Povem vam, svetovna revolucija se je že začela. Take novice in tako mišljenje to je začetek nečesa velikega. Kapitalisti bodo propadli. Predlagam upor Slovencev do države, da naredijo glasen nov začetek v Sloveniji.
luckyss
# 11.11.2017 ob 09:57
Nekateri poveličujete "sposobnosti" velekapitalistov...
Dejstvo je, da če posameznik poseduje milijardo je, da jo je vzel najrevnejšim slojem...Ima ta posameznik torej IQ 100 000 in nek normalen državljan 10 ?!
In v čem je čar bogastva, če veš da zaradi tebe strada tisoče ljudi, ki nimajo sposobnosti izkoriščanja drugih ?!
Takšna družba je obsojena na propad...
vladarsvemira
# 11.11.2017 ob 09:10
Škoda, da se to dogaja.
Ampak, dokler bomo doma sedeli in samo prek portalov pisali in se pritoževali ne bo spremembe.
Resno je potrebno, da se začne neko gibanje za spremembe za bolj pravičen svet.
En lep primer je dal Mitemu, da se naprimer začne bojkotirati npr Mc Donald - super ideja.
Celo ratalo bi nam in lahko bi prišli s to idejo v guinness world records knjigo....

Mejte se fajn in lep pozdrav vsem :-)
moj komentar
# 11.11.2017 ob 13:55

bori
Koliko pa stane liter vode? Tri jabolka? Ker plastenka in vrečka sta - zastonj?


Plus to, da plastenka vodo zastruplja.
Biznis buržoazije gre pač preko trupel.
Sandalovina
# 11.11.2017 ob 13:39
21, stoletje. Vsak dan umre 30.000 ljudi zaradi revščine. Vsako uro zaradi podhranjenosti umre 300 otrok. Zakaj? Zato, ker živimo v "najboljšem" sistemu, ki se ednini obnese, v katerem 1% nezamislivo bogatih si je prisvojil več bogastva, kot 99% ostalih državljanov tega planeta. In kaj nam razlagajo? Da je popolna norost normalno stanje. Ne gre samo za popolno razčlovečenje, za absurd vseh absurdov, ti ljudje so morilci. In, ne se slepit, tudi med nami so morilci.
OneRound
# 11.11.2017 ob 09:27
Večina je prepričana, da je to zdravo. Saj ima vsak enake priložnosti ane? Pa bodite še vi lopovi, saj ste lahko. Saj ste svobodni in kapital prav tako...
Mene iskreno povedano nič ne moti, če je nekdo bogat. Moti me, da imajo nekateri neštetokrat več kot potrebujejo, pri tem pa drugi dobesedno umirajo, ker nimajo nič. Mi pa vse to podpiramo.
garmond
# 11.11.2017 ob 14:28
@Kingeston
Dobro so te zmanipulirali v SDS-u.
bori
# 11.11.2017 ob 14:27
neprilagojen, # 11.11.2017 ob 09:08
....v kapitalizmu elita ima milijarde, ljudje imajo dolocene dobrine in zivijo dobro
v komunizmu ni televizorjev, telefonov, interneta, avtomobilov..., celo topla voda in hrana je ze luksuz....

Ja, tudi Kitajcem smo se smejali nedolgo nazaj.. danes pa se jih raje tudi naši vrli analitiki, ekonomisti, vsakovrstni strokovnjaki, izogibajo.
Je pač 'debelinko' kot grožnja popularen.. celi svet pa bi im rad s hrano in oblačili pomagal.. namesto vojne.. da so samo Francozi povečali sredstva za 'obrambo' za par milijard.. Ta majhna popularna S. Koreja pa tako majhna.. ja, edino komunizem je problem na tem svetu..
V Afriki pa tudi če so lačni, sam da kdo nima več kapitala.. da lahko kdo copate za 1 eur šiva za nas.. in jih potem proda za 100 eur.. ja, pa da komunizma nimajo..
.. imajo pa UBUNTU.. pa pri nas ga ima tudi kdo.. na računalniku.. ampak, kaj češ sistemu brez virusov, če pa imamo računalniško zdravstvo..
motoyama
# 11.11.2017 ob 12:58
Zgodovina se ponavlja.
Upam, da se bo kmalu ponovilo leto 1789.
moj komentar
# 11.11.2017 ob 12:27
kingeston
in ti si živ primer zmanipulirane ovce

Nikar se ne razburjaj.
Ni dobro za zdravje.
QUENDI
# 11.11.2017 ob 10:15
.....acta est fabula - konec pravljice o Demokraciji........ko poslanci sprejmejo nek zakon kjub temu da njihova zakonodajna služba ugotavlja nezakonitosti v vsebini.......
steiermark
# 11.11.2017 ob 11:30
Težava ni v tem, da nekdo utaji milijarde, saj jih tako ali tako ne rabi. Jaz večjo težavo vidim v roparskih davčni sistemih in preveliki javni potrošnji. Ljudje so sposobni poskrbeti sami zase (vsaj večina). Znižat davke, država naj transparentno poskrbi za osnovne stvari, ostalo pa je stvar trdega dela in varčevanja. Pa še nekaj: to, kar gledamo sedaj sploh ni kapitalizem ampak državni korporativizem. Pravi kapitalizem so nizki davki, nizka potrošnja, varčevanje, akumulacija kapitala in posledično padec cen zaradi povečane proizvodnje. Keynesianska mantra, da lahko večna javna potrošnja reši kapitalizem je le leta pripeljala v težave, ki jih ne zna rešiti. Večja regulativa, večje težave. Večina Slovence bi najraje, da država skrbi za njih od rojstva do smrti.
steiermark
# 11.11.2017 ob 16:20
sandalovina
A kapitalizem je kriv za lakoto? Največ lakote je v Afriki. A je kapitalizem kriv da imajo po 10 otrok ali kaj? Ni najboljši sistem ampak boljšega zaenkrat nimamo. A mislite, če boste vzeli ves denar kar ga imajo super bogati, pa še ostale maksimalno obdavčili pa ga razdelili da bo bolje? Ja, 1 mesec. Potem pa nihče ne bo imel nič Razen Afričanov, ki bodo imeli 10 otrok in čakali na naslednjo pomoč.
pietetnik
# 11.11.2017 ob 14:26
V Bruslju so vsi finančni ministri in se med seboj pogovarjajo, naša pa stoji žalostna in z nikomer ne govori.
Žalostna Slovenija ima take finance!
gre888
# 11.11.2017 ob 14:24
Ze v bibliji piše. Kdor ima, bo imel še več in tistemu, ki nima se bo vzelo še to malo kar ima. Pa naj si vsak razlaga po svoje.
rubin
# 11.11.2017 ob 14:18
Ja, pa tempo in stres umiriti s uvedbo šest urnega delavnika.in pravico do strehe nad glavo v ustavo. Ta ameriški sistem ko je zdravje, streha nad glavo in šolanje vse na kocki, in če se v surovi borbi ne izkažeš že v šoli, lahko zgubiš vse, kajti za šolanje, stanovanje in zdravje treba ogromno denarja in se človek mora zakreditirat. In pol kot suženj v strahu pred odpustitvijo gara cele dneve.... Niti za normalno kosilo ni časa pogosto, treba zbasat zmrznjeno pizzo v mikrovalovko...
bori
# 11.11.2017 ob 13:44
Koliko pa stane liter vode? Tri jabolka? Ker plastenka in vrečka sta - zastonj?
Sandalovina
# 11.11.2017 ob 11:11
OneRound

"Večina je prepričana, da je to zdravo. Vsaj ima vsak enake priložnosti ane? Pa bodite še vi lopovi, saj ste lahko. Saj ste svobodni in kapital prav tako..."

Kakšne nebuloze vi trosite! Revež ni svoboden in tudi če dela noč in dan ne zasluži niti minimalne plače. Revščina proizvaja revčino in denar proizvaja denar. Enake priložnosti? Imata dva otroka, eden, ki se je rodil revnim staršem in drugi, ki se rodil bogatim, anake možnosti? Temu drugemu ne bo treba sploh delati.

Pa še to. Če bi vsi bili lopovi, komu bi lahko kradli? Lopov lopovu? Malo morgen.
presenečen
# 11.11.2017 ob 08:03
Bodi pripravljen porabiti srebrnike za brata in prijatelja, sicer jih bo pod kamnom uničila rja. Sir 29,10

»Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; Mt 6,19

nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Mt 6,20

Vaše zlato in srebro je zarjavelo in njuna rja bo pričala zoper vas ter razjedla vaše meso kakor ogenj. V zadnjih dneh ste kopičili zaklade. Jak 5,3

Biblija.net
HOR
# 11.11.2017 ob 14:54
Od, kod začudenje, da elita ni nič kaj boljša in bolj moralna od vatikanske banke in finančnega poslovanja, kjer je še mati Trereza imela odprte sumljivo visoke račune...!?
LINK
www.delo.si/svet/evropa/izvirni-greh-ndash-denar-kri-in-spolnost.html
moj komentar
# 11.11.2017 ob 13:35

genniuuss
vsem tistim ki pozivajo k revoluciji, predlgam da se dobijo
nekje na polju in se vžejo med sabo, do osvoboditve


Če bo prišlo do revolucije, potem bo usmerjena proti skorumpiranim elitam in pokvarjeni buržoaziji.
Ljudje znajo še kako ločiti, kdo je denar zaslužil na pošten način in kdo na prevarah in kraji državljanov.
bori
# 11.11.2017 ob 13:31
Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo (Mt 19,24)
‘ Kaj namreč pomaga človeku, če si ves svet pridobi, sebe pa pogubi ali zapravi?’ (Lk 9,25)

Ja . odpustke kupiš.. tudi z masterkard.. alpa večjo iglo lahko kupiš danes.. alipa velik žerjav.. pa raketo za nebesa..
Bombek
# 11.11.2017 ob 09:32
Ne vem kaj tukaj toliko zdaj obešajo na veliki zvon..sej so plačali davke tam kjer imajo sredstva a ne. In tukaj zdaj tako na veliko pišejo utaja davkov in na koncu naj se vse EU vlade in tistega dela sveta vprašajo kaj je z njimi narobe, da ta denar ne ostane v lastni državi. Kar pomeni, da so vlade davčni uradi preveč požrešni, imeli bi denar za njihovo nedelo. In tudi, če bi ves denar prišel nazaj ostali državljani ne bi imeli popolnoma nič ampak kvečjemu samo politiki in vlade bi več še zapravljale na koncu. Ne bi mogoče z tem denarjem kje ustvarjali nova delovna mesta, ker to je že preveč pol za njih.
Simon_Marini
# 11.11.2017 ob 08:19
Ko delujejo zgolj čustva, dobiš take komentarje. Kogar moti, da si nekateri kopičijo milijarde, on pa nima nič, naj vpraša svoje oblastnike. Milijardeji pač izkoristijo tisto, česar oblast ne zna urediti v korist sebe oz. svojih ljudi. Lopovi niso ti, ki so bogati, ampak ti, ki vam pravijo, da uporabite razum in vzemite račun. Za pravični red je odgovorna država.
mmeeddoo
# 13.11.2017 ob 22:47
Rečeno je bilo, da so dokumente dobili raziskovalni novinarji. Ne razumem zakaj so jih dobili Delovi novinarji?

V Sloveniji tako ali tako ni raziskovalnih novinarjev. Vsi se grejo samo neko oblikovanje javnega mnenja in pridobitev lastnih političnih točk.
Potem pa še Delo, kjer je bilo potrebno še nedolgo nazaj odpustiti kup novinarjev. Ostali so le ... ta pravi. In, glede na to, kdo je bil lastnik, je verjetno izbiral kader, ki je bil čim bližje njegovemu mišljenju. Malo bi bilo zoprno, če bi morali novinarji razkrinkati svojega lastnika, kajne?
rubin
# 11.11.2017 ob 14:09
Kdor vidi edino alternativo današnjemu kapitalizmu severno Korejo in podobno je indoktriniranec z omejenim obzorjem razmišljam ja. Sam vidim rešitev v: brezgotovinskem poslovanju v povezavi z prepovedjo vsakršnega zaslužka uradnih oseb (kar bi zdesetkalo vpljiv bogatih preko korupcije na politiko), obratno dokazno breme za izvor premoženja... Nato pa ornk progresivne davke na bogastvo in dediščine ter višek nepremičnin, razbremenitev davkov na delo in preko davkov postopno v nacjonalizirat velike naravne vire (kot ma norveška nafto v državni lasti bi bili gozdovi, polja, reke, gramoznice, premogovniki, vodni viri v lasti države in dani v koncesijsko upravljanje za določen čas, ob danih pogojih najboljšemu ponudniku. Sedaj je narobe svet, banka, ki je podvržena konkurenci ker jih je lahko kolikor hočeš več od potreb hoče bit v državni lasti, gozdovi, infrastruktura pa ki je omejena in s tem prinaša rento pa naj bo privat....
sirus
# 11.11.2017 ob 09:26
Edina ambasada Kosova v srednji in južni Ameriki je v Panami :)
braun
# 11.11.2017 ob 08:25
Kaj ima Delo s tolmačenjem gradiva, ki obelodanjuje ubežnike v davnih oazah.

Selekcijo slovenskih tajkunov na tiste, o katerih imenih je javnost lahko obveščena in druge, ki jih Delov monopol nad informacijami pred javnimi objavami ščiti.
amigo
# 11.11.2017 ob 08:17
Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo;

Našim lopovom sploh ni treba vlamljati. Strici kradejo kar po telefonu.
dule5
# 11.11.2017 ob 08:09
he he... Sami komunisti. imajo kolikor hočejo, vzamejo kolko rabijo.
mmeeddoo
# 13.11.2017 ob 22:41
Celo BBC je navrgel slovensko ime - Petra Oblak. Vi pa nič ...
Kazalo