Moody's je kreditno oceno trem največjim bankam v Sloveniji, ki so v državni lasti, znižal že konec aprila. Foto: Reuters
Moody's je kreditno oceno trem največjim bankam v Sloveniji, ki so v državni lasti, znižal že konec aprila. Foto: Reuters
Ministrstvo za finance
Šušteršičevi pravijo, da si prizadevajo zajeziti krizo v bančnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Moody's je dolgoročno kreditno oceno NLB-ja znižal z Ba2 na B2, oceno NKBM-a z Ba2 na B3 in oceno Abanke Vipa z Ba3 na Caa1. Napovedi so negativne, je bonitetna hiša še zapisala na svoji spletni strani.

Analitiki ameriške bonitetne hiše navajajo, da imajo banke omejeno možnost, da se same spopadejo z izzivi in da bodo verjetno vse tri potrebovale nove dokapitalizacije. Pri bonitetni hiši Moody's so že upoštevali izpeljano dokapitalizacijo NLB-ja in napoved dokapitalizacije Abanke, ki naj bi se končala do konca oktobra, in ocenili, da gre le za začasno olajšanje. Višji kapital bankama ne zagotavlja vzdržnega finančnega položaja, ki bi kril prihodnje izgube, menijo.

Kapitalski položaj druge največje banke v državi, NKBM-a, se je v prvi polovici leta poslabšal, še ugotavlja Moody's. Čeprav je banka napovedala, da bo odprodala premoženje, ki ne sodi v njeno osnovno dejavnost, analitiki ocenjujejo, da bo kapitalski položaj kljub injekcijam od prodaje premoženja v trenutnih razmerah na trgu še vedno zelo ranljiv.

Obseg slabih posojil še vedno visok
Moody's ugotavlja, da ostajajo slovenske banke med najbolj kapitalsko podhranjenimi v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Obseg slabih posojil je še vedno zelo velik, slovenska vlada pa je po njihovem mnenju nakazala, da bo tem bankam, ki poslujejo z izgubo, pomagala le v skrajnem primeru, saj ima sama veliko izzivov na fiskalnem področju, kar se je izkazalo tudi v primeru Nove Ljubljanske banke, ko je država sicer pomagala v njeni dokapitalizaciji, vendar po tem, ko se je izkazalo, da je izčrpala vse druge možnosti. Vlada je tudi napovedala, da bo za nadaljnje dokapitalizacije bank iskala zasebni kapital, je še navedla bonitetna agencija.

Moody's je kreditno oceno trem največjim bankam v Sloveniji, ki so v državni lasti, znižal že konec aprila. Tedaj so njegovi analitiki ugotovili, da so kapitalski temelji treh bank šibki in nezadostni za spopadanje z večjimi izgubami v letošnjem letu.

Slaba posojila slovenske banke še naprej tiščijo pod gladino
V vseh treh bankah pa so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da jim je Moody's bonitetno oceno znižal zaradi naraščajočega števila slabih posojil. S temi posojili pa se manjša tudi zmožnost bank za spoprijemanje s tveganji, so zapisali v bankah.

V Abanki Vipa zato nameravajo prek nove izdaje delnic zbrati 50 milijonov evrov, v NKBM-u pa načrtujejo odprodajo neključnih naložb. Pri tem so v bonitetni hiši skeptični, da jim bo to zaradi razmer na trgu uspelo. "Moody’s meni, da se bo morala banka za zmanjšanje pritiska na njeno solventnost še naprej razdolževati, kar bi lahko znižalo vrednost franšize Nove KBM," so zapisali.

MF: Prizadevamo si za sanacijo
Na ministrstvu za finance so v odzivu na znižanje ocen spomnili na nadaljnje ukrepe vlade za sanacijo bančnega sistema in za oblikovanje okvira za upravljanje državnega premoženja.

Vlada bo do jeseni sprejela zakonodajo s področja upravljanja slabih bančnih terjatev, ki bo prispevala k odpravi posojilnega krča in stimulaciji gospodarskega okolja, poudarjajo na ministrstvu. Predlog zakona bi državni zbor lahko obravnaval že na septembrski seji.

Ob tem od Banke Slovenije pričakujejo oceno stanja v bančnem sistemu in predloge rešitev. Poleg tega želi vlada oblikovati tudi stabilen in učinkovit okvir za upravljanje državnega premoženja. V mesecu dni lahko v povezavi s tem pričakujemo usklajen zakonodajni predlog, so zapisali.