V projekt bi morali vključiti še zadeve, povezane z Luko Koper, meni Mrak. Foto: BoBo
V projekt bi morali vključiti še zadeve, povezane z Luko Koper, meni Mrak. Foto: BoBo

"Tak projekt samo z železniško progo preprosto nima dovolj finančnih možnosti, da bi omogočal zasebnemu vlagatelju neki normalen donos za takšno naložbo," je dejal Mrak o projektu javno-zasebnega partnerstva, kot ga je zastavila vlada, na srečanju Kluba gospodarstvenikov Slovenske Istre v Kopru. Če bi projekt po drugi strani vseboval tudi zadeve, vezane na Luko Koper, bi bila ekonomska analiza projekta lahko drugačna, je dodal.

Mrak je pesimist, saj s trenutno zastavitvijo projekta s projektnim podjetjem ne bo šlo, če ne bo jasne opredelitve, kaj je lahko vanj vključeno. "To pa mora biti po mojem mnenju več kot samo izgradnja železnice," je opozoril.

Ne verjame tudi, da bi lahko v projekt vključili še kakšno drugo državo. "Preprosto so pravila igre tako drugačna, da si zelo težko predstavljam, da bi bil zasebni sektor, zasebni vlagatelj pripravljen iti v aranžma, kjer bi imel na drugi strani ne samo eno, ampak dve državi. Če pa temu dodate še evropska sredstva, je pa zmeda popolna," je še ocenil.