Prvi mož Mure bo delavce iskal med tistimi, ki so že delali oziroma so šli na zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Prvi mož Mure bo delavce iskal med tistimi, ki so že delali oziroma so šli na zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Nekdanji delavci Mure že dobivajo odločbe, ki so pogoj za izplačilo denarnega nadomestila za brezposelne. Foto: MMC RTV SLO

"Potrebujemo vse strukture zaposlenih, delavce pa bomo iskali predvsem med tistimi, ki so že bili zaposleni v Muri," je dejal predsednik uprave Mure Bojan Starman. V podjetju namreč pripravljajo program, s katerim naj bi z novembrom zaposlili čez 400 delavcev, številka pa naj bi bila blizu 470. "Jutri bo izšel razpis," je še pojasnil Starman.

Spomnimo, da se je 2. oktobra začel stečajni postopek za družbo Mura in njene hčerinske družbe. Delo nadaljujejo v štirih hčerinskih podjetjih, v katerih je ostalo 650 delavcev. Največje je Mura in partnerji, kjer je osredotočeno vse delo in na katerem gradijo prihodnost tega tekstilnega podjetja.

"Muraši" bodo morali potrpeti do 13. 11.
Na zavod za zaposlovanje pa se je do zdaj prijavilo 1.290 nekdanjih delavcev Mure, 1.212 so že izdali odločbe, ki so pogoj za izplačilo denarnega nadomestila. Prva denarna nadomestila za brezposelnost bodo izplačana 13., pa tudi 20. novembra, ko je predviden izreden rok za izplačila.

Na murskosoboški območni službi in uradih za delo v Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni je, kot pravijo na zavodu, prijavljenje potekalo hitro in nemoteno - delavcem so tako že dan po prijavi izdajali prve odločbe o denarnem nadomestilu za brezposelnost.

Prejemniki denarnega nadomestila bodo prejeli sorazmerni delež nadomestila za čas, ko so bili oktobra brez zaposlitve in so se prijavili na zavod. Naslednji rok za izplačilo je predviden 30. novembra. Denarna nadomestila za brezposelnost za november pa bodo izjemoma izplačana že 7. decembra.

Delavcem že pomaga tudi sklad dela
Da bi nekdanjim delavcem Mure še bolj pomagali, začenja delovati tudi sklad dela v Murski Soboti, v katerega se bodo postopoma vključili vsi nekdanji delavci Mure. Namen sklada je pomagati oz. svetovati brezposelnim osebam pri iskanju zaposlitve, do srede pa je aktivnosti začelo 180 ljudi.

Nekdanji delavci Mure se bodo na zavod prijavljali še do konca prvega tedna novembra, ko pričakujejo prijave približno 1.200 ljudi iz družb Muralist in Moška oblačila. Skupno bo na zavodu za zaposlovanje tako prijavljenih približno 2.600 nekdanjih zaposlenih v tem tekstilnem podjetju.