Borzni posredniki so imeli letos veliko nakupnih naročil, zdaj pa že prevladuje strah, ali se niso indeksi prehitro zvišali. Foto: EPA
Borzni posredniki so imeli letos veliko nakupnih naročil, zdaj pa že prevladuje strah, ali se niso indeksi prehitro zvišali. Foto: EPA
Britansko naftno podjetje BP je s tožniki, ki so aprila leta 2010 zaradi izlitja nafte v Mehiškem zalivu utrpeli škodo, dosegel poravnavo. Plačal bo 7,8 milijarde dolarjev odškodnine. BP-jeve delnice so včeraj vseeno porasle za 1,5 odstotka in so letos za 13 odstotkov v plusu. Z njimi se trguje le pri 7,5-kratniku načrtovanega letošnjega dobička, medtem ko je pri konkurenci kazalnik P/E okrog 10. Foto: EPA


Frankfurtski DAX30 (6.690 točk) je v torek ob občutni pocenitvi bančnih in avtomobilskih delnic izgubil dva odstotka in pol, evro, ki je prejšnji teden skoraj dosegel mejo 1,35 dolarja, pa se je znižal na dobrih 1,31 dolarja. Cena nafte vrste brent je pogledala pod 122 dolarjev. V četrtek se izteče rok, ko mora Grčija končati zamenjavo obveznic z zasebnimi upniki. Nekateri se bojijo bankrota Aten, ki bi lahko stal tudi do tisoč milijard evrov.

Dow Jones drugič zapored navzdol
V New Yorku so se delnice ob uvodu v nov teden pocenile. Dow Jones (12.962 točk) je izgubil 0,11 odstotka, širši S&P 500 (1.364 točk) pa 0,39 odstotka, pri čemer je med trgovanjem za hip zdrsnil pod 14-dnevno drseče povprečje, kar se, neverjetno, ni zgodilo v zadnjih 50 trgovalnih dneh. Niti objava, da je ameriški storitveni sektor februarja dosegel najhitrejšo rast v zadnjem letu, ni preprečila minusa, ki pa naj bi bil danes še precej zajetnejši.

Kitajska ne pričakuje izjemne rasti
Vlagatelji so pozornost raje posvečali znižani oceni letošnje kitajske gospodarske rasti, kar je včeraj obremenilo tudi azijske in evropske trge. Kitajski premier je napovedal, da bo letošnja gospodarska rast 7,5-odstotna, kar je najslabša napoved v zadnjih osmih letih. Optimisti sicer verjamejo, da bo v resnici podobno kot lani, ko je bila rast kljub pesimističnim napovedim 9,8-odstotna.

Finančne krivulje, Val 202:
- tuji vlagatelji iz Rusije lani potegnili 70 milijard dolarjev kapitala

- v ZDA naj bi dobički bank prvič po letu 2006 presegli 100 milijard USD

- neverjetno: indeks S&P letos sploh še ni padel za več kot odstotek


"Jabolko" vlagateljem ni teknilo
Applove delnice so izgubile sapo in izgubile 2,2 odstotka, potem ko so zanihale tudi 3,5 odstotka navzdol, s čimer se je tržna kapitalizacija podjetja znižala pod 500 milijard dolarjev. Po skorajda neprekinjeni rasti (delnice so letos pridobile 32 odstotkov, kar je več kot v vsem lanskem obdobju) pot navzgor ni več tako samoumevna, pojavile pa so se tudi govorice o nižji rasti prodaje iPadov.

Ta mesec visoka volatilnost
Že najmanjša negativna novica lahko povzroči beg vlagateljev iz čislanega podjetja, ki je 29. februarja postalo šele šesto podjetje v ameriški zgodovini, katerega tržna kapitalizacija je presegla mejo 500 milijard. Od tedaj je trgovanje zelo volatilno, s skoki v eno in drugo smer. Delnice so kljub visoki nominalni ceni precej ugodno ovrednotene, saj z njimi trgujejo pri 15-kratniku pričakovanega dobička.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+5,26 %

9,81 EUR

ZAV. TRIGLAV

+1,79 %

11,40

KRKA

+0,00 %

52,45

PETROL

-0,12 %

160,80

NOVA KBM

-0,07 %

3,068

TELEKOM

-1,10 %

67,20

MERCATOR

-2,76 %

123,50

GORENJE

-3,33 %

4,35



SBI TOP ob odstotek in pol

Tudi Ljubljanska borza se po treh pozitivnih dneh v torek ni mogla izogniti minusu, saj se je indeks SBI TOP (568 točk) znižal za odstotek. Z delnicami Mercatorja in Krke je bilo za več kot 1,3 milijona evrov prometa. Tečaj Mercatorja se je znižal za skoraj tri odstotke, Krka, ki je v ponedeljek prvič po dveh mesecih splezala nad 52 evrov, pa se je obdržala pri 52,45. V prvi kotaciji so se podražile le Triglavove in Lukine delnice.