Trenutno je na čakanju 350 delavcev Slovenskih železnic. Foto: MMC RTV SLO
Trenutno je na čakanju 350 delavcev Slovenskih železnic. Foto: MMC RTV SLO
Na čakanje še 725 delavcev Slovenskih železnic

350 delavcev je namreč že na čakanju, prihodnji teden pa bo na čakanje odšlo še 725 zaposlenih. Gre za predstavnike vseh struktur zaposlenih na Slovenskih železnicah, zaposleni pa na čakanje ne bodo odšli za šest mesecev, pač pa bo dolžina čakanja odvisna od potreb.

Direktor družbe Goran Brankovič je poudaril, da morajo varčevati na vseh področjih, po poročanju Radia Slovenija pa naj bi se plače bolj znižale tistim, ki zaslužijo več.

MILIJONSKE IZGUBE
Slovenske železnice so v prvih desetih mesecih lani ustvarile 32,6 milijona evrov čiste izgube in 31,2 milijona evrov izgube iz poslovanja.

Berdajs: Na čakanje bo šlo še več delavcev
Medtem pa je predsednik sveta delavcev Silvo Berdajs dejal, da je vodstvo Slovenskih železnic napovedalo nov rok posvetovanj v zvezi s čakanjem na delo, saj ima po spremembi notranje organizacije družbe namen na čakanje poslati dodatno število delavcev.

Konkretnega števila vodstvo železnic ni predstavilo, je pa sindikate seznanilo, da je ministrstvo za delo izdalo soglasje, na podlagi katerega bodo lahko železnice v ukrep čakanja na delo napotile do 2.000 zaposlenih, je pojasnil Berdajs in dodal, da ukrep koriščenja državnega nadomestila za čakanje zaposlenih na delo traja do konca junija.

Pahor v družbi konec tedna
Svoj pogled na reševanje SŽ-ja je sindikatom in vodstvu predstavil tudi minister za promet Patrick Vlačič, a s predstavniki medijev o tem ni želel govoriti. Javnosti naj bi svojo odločitev glede prihodnosti železnic predstavil v petek. V četrtek ali v petek bo železnice obiskal tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki od novembra Slovenske železnice obiskuje mesečno. Sestanek bi moral biti že danes, a so ga preložili, saj na železnicah niso uspeli pripraviti vseh zadev, kar je za Pahorja znak, da so težave na Slovenskih železnicah velike in da se kopičijo, na sestanku konec tedna pa premier pričakuje odkrit pogovor.

Pahor se je nazadnje skupaj z ministrom za promet Patrickom Vlačičem mudil četrtega decembra lani in se seznanil s študijo o možnostih reorganizacije in racionalizacije poslovanja družbe.

Na čakanje še 725 delavcev Slovenskih železnic