Redno menjavanje vodstva je za Slovenske železnice postalo že praksa. Foto: BoBo
Redno menjavanje vodstva je za Slovenske železnice postalo že praksa. Foto: BoBo

Na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) so včeraj že prejeli zaprosilo, da se izda soglasje k odpoklicu Igorja Blejca z mesta generalnega direktorja Slovenskih železnic in soglasje k imenovanju Dušana Mesa, so sporočili z agencije. To soglasje so danes izdali in zapisali, da pričakujejo, "da bo družba pospešila začeto poslovno sanacijo skupine SŽ".
Mes, ki je bil že zdaj član poslovodstva, bo tako lahko imenoval še dva člana poslovodstva, ki ju mora nato potrditi še nadzorni svet. Za to ima 15 dni časa, povsem mogoče pa je, da bi svojo ekipo nadzornikom predlagal že na naslednji seji nadzornega sveta, ki bo 29. marca.
Blejec je Slovenske železnice vodil od lanskega novembra. Po razrešitvi je dejal, da še zagovarja svoj program prestrukturiranja železnic in da so ukrepi, ki jih je predlagal, nujni. Meni, da je "skrajni čas, da se preseže stanje vsakoletnega umiranja na obroke". Med ukrepi je načrtoval ustrezno korekcijo plač in znižanje števila zaposlenih, prenovo poslovnih procesov, povečanje prihodkov ter optimizacijo delovanja.