Kdo bo vodil Sod, še ni znano. SD in PS imata različne preference. Foto: BoBo
Kdo bo vodil Sod, še ni znano. SD in PS imata različne preference. Foto: BoBo
Tomaž Kuntarič
Novi stari predsednik uprave Soda. Foto: BoBo
Novo vodstvo Soda

Po poročanju TV Slovenija je novi predsednik uprave Tomaž Kuntarič. Ta je upravo vodil še do februarja letos, ko ga je prejšnji nadzorni svet razrešil, kot razlog pa je navedel nesposobnost.
Novi član uprave je nekdanji državni sekretar Matej Runjak. Karmen Dietner je od kandidature odstopila.
Do današnje Kuntaričeve izvolitve je Sod vodila začasna uprava, v kateri so bili Peter Ješovnik, Igo Gruden in Nada Drobne Popovič.
Prejšnja uprava je morala oditi, ker ni hotela mimo zakona preklicati februarske skupščine Telekoma Slovenije, na kateri so delničarji odločali o imenovanju novih članov nadzornega sveta in izplačilu vmesnih dividend. 18. aprila pa se je vlada odločila odpoklicati člane nadzornega sveta Soda in imenovala nove. Poleg Zorna so novi nadzorniki postali še Roman Dobnikar, Samo Lozej, Nives Cesar, Stane Seničar in Aleksander Mervar.

Kot je za Radio Slovenija poročala Simona Rogelj, je Miha Juhart s pravne fakultete pojasnil, da lahko nadzorni svet člane uprave Soda razreši, če so ti povzročili škodo družbi ali če oceni, da nimajo potrebnih sposobnosti za opravljanje funkcij. A razrešitev iz drugega razloga je lahko tvegana odločitev, saj nadzorniki lahko družbi povzročijo škodo, je dejal.

Nadzorniki naj bi v okviru rebalansa finančnega načrta družbe za letos govorili tudi o odpravninah za nekdanja člana uprave Matjaža Jauka in Kreša Šavriča. Družba naj bi jima morala izplačati še skupaj več kot 85.000 evrov bruto odpravnin. Nadzorniki se bodo seznanili tudi z letnim poročilom odškodninske družbe, ki med drugim kaže, da je bila uprava Soda med najbolje plačanimi v lanskem letu.

Tako so predsednik Kuntarič ter člana Jauk in Šavrič samo lani prejeli v povprečju vsak okoli 135.000 evrov bruto fiksnih prejemov. Vsak pa je kljub gospodarski in finančni krizi prejel še več kot 80.000 evrov bruto nagrad za uspešno delo za zadnja tri leta. Nekateri pa menijo, da naj bi bile nagrade izplačane neupravičeno, saj se je poslovni rezultat Soda ob koncu lanskega leta s 115 milijonov evrov in pol, kolikor je znašal konec leta 2011, znižal na dobre štiri milijone evrov.

Kdo bo vodil Sod?
A PS naj bi na čelu Soda želel nekoga drugega, je poročal Radio Slovenija. V javnosti je krožilo več imen, med drugimi Zdenka Grozde iz Javnega holdinga Ljubljana, Karmen Dietner iz Pokojninske družbe A, omenjajo pa se tudi nekatera imena iz Mercatorja, ko je to družbo še vodil Zoran Janković, sicer nekdanji predsednik PS-ja.

Člane nadzornega sveta Soda, ki do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga upravlja celotno premoženje države, v vlogi skupščine ustanoviteljice in edine delničarke države imenuje vlada.

Novo vodstvo Soda