Gurs je prejel že več kot milijon pripomb. Foto: BoBo
Gurs je prejel že več kot milijon pripomb. Foto: BoBo
Čas za pripombe le še v torek
Izteka se rok za oddajo pripomb na vrednotenje nepremičnin

Geodetsko upravo je v času oddaje pripomb na vrednotenje nepremičnin (rok se sicer izteče v torek) obiskalo že skoraj 180 tisoč lastnikov, prek spleta pa 46.000 - očitno preveč, poroča vesna Zadravec za TV Dnevnik, saj je predzadnji dan oddaje pripomb "zatajila" tudi spletna stran.

Do zdaj se je sicer nabralo že več kot milijon pripomb, vsaka tretja je bila na ceno nepremičnine. Geodetska uprava bo zato nekatere vrednosti nepremičnin znižala. Dušan Mitrovič, direktor vrednotenja nepremičnin je za TV Slovenija pojasnil, da bodo spremenili vrednotenje pri višjeležečih kmetijskih in gozdnih parcelah. "Kar se tiče pa stanovanjskih hiš in stanovanj, pa se bodo največje spremembe dogajale na turističnih območjih in tam, kjer so vrednosti hiš najvišje," je še dejal.

Kolikšna bo nova vrednost nepremičnin, bo jasno konec leta. Objavljena bo na spletnih straneh Geodetske uprave. Na vrednost se ne bo mogoče pritožiti. Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo uvedbo davka na nepremičnine, so Vesni Zadravec na ministrstvu za finance pojasnili, da zakon še ni pripravljen, zato o rokih ne morejo govoriti. Vsaj še eno leto pa prav zagotovo ne.

Pogovor Vesne Zadravec z Antonom Kupicem, namestnikom generalnega direktorja Geodetske uprave Slovenije

Danes je s podaljšanjem delovnega časa geodetskim izpostavam vendarle uspelo obravnavati vse stranke. Vam bo jutri uspelo obravnavati vse stranke?
Jaz sem prepričan, da nam bo tudi jutri uspelo. Pričakujemo gnečo, bi pa želel ljudi opozoriti, da se z jutrišnjim dnem zaključi zbiranje pripomb na vrednost nepremičnin, medtem ko preostale podatke o nepremičninah - podatke o lastništvu in samih nepremičninah - bo mogoče javljati še naprej, vsaj do konca leta.

Bi se gnečo dalo preprečiti, če bi se bolje organizirali?
Mislim, da gneče v zadnjih dneh ne bi mogli na noben način preprečiti, ker smo nekateri taki, da pač pridemo v zadnjem trenutku.

Zatajila je vaša spletna stran. Je težava zdaj odpravljena? Lahko do nje normalno dostopamo?
Zaradi velikega števila dostopov je bila sredi dneva stran nekaj časa težje dosegljiva, ne pa nedostopna. Ta napaka oz. težava je zdaj odpravljena in stran normalno deluje.

Bomo, če smo sporočili napačne informacije, zato kaznovani?
V prvi fazi gotovo ne. Po zaključku projekta bodo podatke analizirali in tam, kjer bo prihajalo do velikih nesoglasij in odstopanj, bomo stranke najprej ponovno pozvali, da dajo prave podatke oz. podatke popravijo, šele nato pa bomo lahko govorili o kakšnih prijavah inšpekcijam.

To pa še ne bo letos?
Težko.

Čas za pripombe le še v torek
Izteka se rok za oddajo pripomb na vrednotenje nepremičnin