Aleš Seliškar je prepričan, da so delo vrednotenja nepremičnin opravili dobro. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Seliškar je prepričan, da so delo vrednotenja nepremičnin opravili dobro. Foto: MMC RTV SLO
Skoraj milijon pripomb na vrednotenje nepremičnin

To je po Seliškarjevih besedah le za okoli tri odstotke vseh nepremičnin. Ti rezultati so Geodetsko upravo (GURS) pozitivno presenetili, saj so mislili, da so storili kakšno"nepričakovano napako", je dejal Seliškar. "Napake so sicer bile, a za kakovost podatkov niso bile usodne," se je še pohvalil.

Ob tem je izrekel pohvalo uslužbencem Gursa, ki so delali tudi do devete ure zvečer in zato niso zahtevali nobenih nadur ali dodatkov. Izpolnila se niso niti Seliškarjeva optimistična pričakovanja, da bodo ljudje pripombe oddajali prek spleta.

"Takih je bilo zgolj 37.000, preostalih 156.000 jih je prišlo fizično v naše pisarne. Najbolj je bila na "udaru" ljubljanska izpostava, kamor je prišlo preko 14.000 lastnikov, čeprav nam ni jasno, zakaj jih je toliko prišlo ravno v Ljubljano," se je začudil vodja GURS-a.

"Register na cene nepremičnin ne bo vplival"
Po besedah Dušana Mitrovića direktorja urada za množično vrednotenje nepremičnin, ko bo register nepremičnin vzpostavljen, na sama cenovna gibanja na nepremičninskem trgu ne bo vplival. "Ti bodo še naprej odvisni od ponudbe in povpraševanja. K čemur pa bo register pripomogel je, da bosta imela kupec in prodajalec iste informacije o določeni nepremičnini," je dejal.
Poudaril je, da je rok za oddajo pripomb le še do 25. januarja letos, po tem datumu jih ne bojo več sprejemali, saj morajo do decembra določiti vrednosti vsem nepremičninam v registru. Te vrednosti pa bodo odražale stanje na 1. julij 2011. Nato se bodo cene tudi indeksirale, če bo na posameznem geografskem področju prišlo do več kot 10-odstotnih premikov vrednosti cen. Pripombe bodo upoštevali predvsem prek spreminjanja vrednostnih con.

Skoraj milijon pripomb na vrednotenje nepremičnin