Na Hrvaškem bodo poostrili nadzor plačilnega prometa z gotovino. Foto: flickr
Na Hrvaškem bodo poostrili nadzor plačilnega prometa z gotovino. Foto: flickr
DDV je zadel tudi ponudnike storitev priprave in prodaje hrane, brezalkoholnih pijač ter vina in piva. Foto: Reuters

Hkrati pa se znižuje DDV za storitve v turizmu, in sicer s 25 na 10 odstotkov, poostrili pa bodo tudi nadzor plačilnega prometa z gotovino.

Hrvaška ima tako po novem tri stopnje DDV-ja - splošno, 25-odstotno, in dve znižani stopnji, po deset in pet odstotkov. Splošna stopnja DDV-ja na Hrvaškem je sicer ena najvišjih v Evropi. Za zdaj so zaradi zvišanega DDV-ja podražitev izdelkov napovedale nekatere pekarne, medtem ko trgovske verige ocenjujejo, da ne bodo zvišali cen na novo obdavčenega blaga.

Ravno tako ni napovedi, da se bodo zaradi znižanega DDV-ja za storitve v turizmu pocenile storitve gostincev. DDV za storitve turistične namestitve v komercialnih objektih sicer od leta 2006 znaša deset odstotkov, od danes pa bodo desetodstotni DDV plačali tudi ponudniki storitev priprave in prodaje hrane, brezalkoholnih pijač ter vina in piva.

Ravno gostinci pa so prvi, ki morajo imeti od danes skupaj s srednje velikimi trgovci davčne blagajne. Nov zakon namreč predvideva, da bo odslej nadzor gotovinskega prometa potekal prek posebnih računalniških programov, ki bodo neposredno povezani z davčno upravo, kot je to v primeru plačevanja s karticami. Hrvaška vlada pričakuje, da bo z davčnimi blagajnami občutno znižala delež sive ekonomije v gostinstvu.

Pred vstopom v EU
Novi zakon bodo uvajali postopoma do 1. julija, ko bo Hrvaška predvidoma postala polnopravna članica EU-ja. S 1. aprilom bodo fiskalne blagajne obvezne za vse trgovce in samostojne poklice, z začetkom druge polovice leta pa tudi za vse druge zavezance novega zakona, ki poslujejo z gotovino.

Hrvaško finančno ministrstvo načrtuje, da bodo z novimi davčnimi zakoni zvišali prihodke v državni blagajni za 1,3 milijarde kun (173,3 milijona evrov), s poostrenim nadzorom plačilnega prometa z gotovino pa za dodatnih 600 milijonov kun (80 milijonov evrov). Z boljšim nadzorom gotovinskega plačevanja pa naj bi do konca leta 2015 v državno blagajno dobili 2,5 milijarde kun (337 milijonov evrov).

Z današnjim dnem sicer Hrvaška ukinja davek na luksuzno blago, uveljavlja spremembe zakona o davku na dohodek, predvsem za kmete in obrtnike, ter popolnoma liberalizira poštne storitve.