Nov nadzorni svet je vlada v ponedeljek imenovala na predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radić, saj po njenem mnenju dosedanji nadzorniki zaupanja vlade ne uživajo več. Foto: MMC RTV SLO
Nov nadzorni svet je vlada v ponedeljek imenovala na predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radić, saj po njenem mnenju dosedanji nadzorniki zaupanja vlade ne uživajo več. Foto: MMC RTV SLO
elektrika, tok, električna energija
"V primeru združitve energetskih stebrov bo vse skupaj prekrila megla, politiziranje in neracionalno upravljanje, kakršnemu smo danes priča v HSE," meni Golob. Foto: BoBo

Poleg tega je bil na ustanovni seji za njegovega namestnika imenovan Drago Dolinar. Preostali člani šestčlanskega nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne pa so lastnika Vekoslav Korošec in Marjan Ravnikar, kot predstavnika zaposlenih pa Rene Jeromel in Mojca Turnšek. Zadnja sta bila imenovana 17. septembra oziroma 5. oktobra.

Nov nadzorni svet zaradi nezaupanja staremu
Vlada je nov nadzorni svet HSE-ja na predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radić imenovala prejšnji četrtek, mandat pa je nastopil v ponedeljek. Zamenjavo prejšnjih nadzornikov Franca Žerdina, Franca Žlahtiča, Mojce Kert Kos in Igorja Tičarja je Radićeva pojasnila: "Člani nadzornega sveta HSE-ja enostavno ne uživajo več zaupanja te vlade."

Z združitvijo Gen Energije in HSE-ja bi se zvišale cene elektrike
V družbi Gen-I, ki je v polovični lasti Gen Energije, pa so se odzvali na napoved ministrstva za gospodarstvo o združitvi HSE-ja in Gen Energije. Menijo, da je predlog o združitvi slabo premišljen in si ne zasluži podpore vlade. Združitev bi prinesla manjšo konkurenčnost ponudnikov in posledično višje cene elektrike, trdi predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

Združitev pa je po oceni ministrstva pomembna predvsem zaradi "združevanja kadrovskih in naložbenih potencialov". "Izzivi vlaganj" so v enotnem energetskem upravljanju reke Save ter v gradnji verige hidroelektrarn na njej ter v optimiranju investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj in drugi blok nuklearke, menijo.

Golob: Utemeljitve ministrstva za združitev so brez osnove
Golob pa je v sporočilu za javnost zapisal, da gre za "nov poizkus nekaterih krogov znotraj ministrstva, da izkoristijo trenutne napete razmere v energetiki in dosežejo uničenje drugega stebra". Prepričan je, da so utemeljitve ministrstva za združitev brez osnove in da sta prava razloga za združitev "utišati 'jedrsko opcijo' in preusmeriti investicijski potencial Gen Energije v projekt Teš 6 ter uničiti konkurenco na trgu, da bodo lahko ponovno začeli z višanjem cen elektrike".

Golob pravi, da lahko vlada vidi, da gre pri Teš 6 za vprašljiv, tvegan in izjemno drag projekt, za katerega zasebnih investitorjev ni, na drugi strani pa da se interesentov za sodelovanje pri izgradnji drugega bloka nuklearke "kar tare". "V primeru združitve energetskih stebrov bo vse skupaj prekrila megla, politiziranje in neracionalno upravljanje, kakršnemu smo danes priča v HSE," meni Golob.

"Vlada bi morala najprej razčistiti situacijo v HSE"
Vlada bi po njegovem mnenju morala najprej "razčistiti situacijo v HSE, potem pa sprožiti javno razpravo o združevanju posameznih poslovnih funkcij na način, ki bo 'nagrajeval' tiste, ki si to zaslužijo in ne obratno".

Gen-I je v polovični lasti družb Gen Energija in Istrabenz Gorenje ter je poleg Gen Energije, Nuklearne elektrarne Krško, Savskih elektrarn Ljubljana in Termoelektrarne Brestanica del skupine Gen.