O zamenjavi uprave se govori že dalj časa. Foto: MMC RTV SLO
O zamenjavi uprave se govori že dalj časa. Foto: MMC RTV SLO
Dars z novim nadzornim svetom

Nadzorni svet Darsa je za svojo predsednico izvolil dozdajšnjo v. d. predsednice Matejo Duhovnik. Uprava Darsa za zdaj ostaja.

Po nekaterih informacijah naj bi obravnavali tudi menjave v upravi oziroma njen sporazumni odhod, v zadnjih tednih naj bi se namreč s člani uprave Darsa s Tomislavom Nemcem na čelu domnevno pogovarjali o njihovem odhodu iz uprave in morebitnih prihodnjih delovnih mestih v družbi. Za zdaj uprava Darsa ostaja.

Upravi astronomske odpravnine?
Članom uprave Darsa naj bi v skladu z njihovimi pogodbami ob razrešitvi pripadala odpravnina v višini šestih mesečnih plač, poleg tega pa še šest plač, če zavrnejo ponujeno delovno mesto na Darsu. V primeru nekrivdne razrešitve in zavrnitve ponujenega mesta bi tako vsak od njih prejel po dvanajst mesečnih plač.

Ob dejstvu, da je direktor Tomislav Nemec pred letošnjim znižanjem plače prejemal okoli 11.000 evrov bruto na mesec, preostali štirje člani uprave, vključno z delavskim direktorjem, pa med 7.500 in 9.100 evri bruto, bi to pomenilo 132.000 evrov odpravnine za Nemca, za preostale pa od 90.000 do 109.000 evrov bruto.

Kdo bo prevzel vodenje prezadolžene družbe?
Ugibanja o menjavi Darsove uprave se pojavljajo že od konca lanskega leta, pri čemer so lastniki pred kratkim spremenili tudi statut družbe tako, da zdaj omogoča enočlansko upravo. Med kandidati za vodenje družbe se neuradno omenjajo njen nekdanji prvi mož Rajko Siročič, nekdanji predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Vinko Može ter Tone Černe, ki je pred kratkim zapustil upravo Perspektive DZU.

Sicer gre za ustanovno sejo nadzornikov Darsa. V skladu z odločitvijo vlade je nadzorni svet zdaj šest- in ne več devetčlanski. Poleg izvolitve predsednika imajo nadzorniki na dnevnem redu tudi poslovanje družbe v prvih petih mesecih letos, podali pa naj bi še nekaj soglasij k pogodbam.

Dars z novim nadzornim svetom