Za trgovce z nafto se obeta še eno težko leto. Foto: Reuters
Za trgovce z nafto se obeta še eno težko leto. Foto: Reuters

Najprej so se ob iskanju dobrih nakupnih priložnosti cene sicer zvišale, a je bila rast kratkotrajna. Še vedno namreč ne kaže, da bi se lahko kaj spremenilo glede presežne ponudbe na trgu in šibkega povpraševanja.

Teksaška lahka nafta z dobavo marca se je do popoldneva v Aziji pocenila za 15 centov, na 28,20 dolarja za 159-litrski sod. Ta nafta je v sredo dosegla že 26,19 dolarja, nato pa trgovanje skelnila pri 26,55 dolarja. Cena severnomorske nafte brent pa se je znižala za 11 centov, na 27,77 dolarja za 159-litrski sod.

Cena padla kar za tri četrtine
Na vzdušje na trgu je vplivalo prepričanje, da bo novo poročilo o ameriških naftnih zalogah pokazalo, da so se te še zvišale. Cene nafte so od sredine leta 2014 padle že za okoli 75 odstotkov, razlogi so presežna ponudba in prevelika proizvodnja, šibko povpraševanje in upočasnitev svetovnega gospodarstva.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je ta teden posvarila, da bi se lahko naftni trg utopil v presežkih, potem ko se bo na trg vrnil Iran. Strokovnjaki zato menijo, da bodo cene še nekaj časa ostale na nizkih ravneh, da bi lahko bile blizu dna.

Iz Pekinga pa je medtem prišla zanimiva novica, da je kitajski izvoz dizelskega goriva decembra lani zrasel za 264 odstotkov, na letni ravni leta 2015 pa za skoraj 75 odstotkov, na 7,16 milijona ton.