Miškovićev Delta Holding je bil zaradi neplačevanja obveznosti izključen iz igre za gradnjo trgovskega centra v ljubljanskih Stožicah. Foto: EPA
Miškovićev Delta Holding je bil zaradi neplačevanja obveznosti izključen iz igre za gradnjo trgovskega centra v ljubljanskih Stožicah. Foto: EPA

Srbski časopis Blic poroča, da Mišković ne želi prodati samo trgovske družbe Delta Maksi, ampak tudi večinski delež v Delta Holdingu, nato pa bi svoje poslovanje umaknil iz Srbije. Za nakup Delte Maksi, ki ima na srbskem maloprodajnem trgu trenutno monopolni položaj, se zanima Delhaize Group.

Ker bi lahko dolgovi dobaviteljem, s katerimi se sooča srbska veriga, vplivali na kupnino, želi Mišković v pogajanja o prodaji vključiti celoten holding, da bi s tem povečal vrednost posla.

Dva scenarija prodaje
Po poročanju Blica sta "na mizi" trenutno dve možnosti. Po prvi bi belgijski velikan Miškoviću plačal nekoliko višji znesek, da bi lahko srbski bogataš poplačal svoje dolgove, druga možnost pa predvideva, da Delhaize Group za nekoliko manjši znesek kupi Delto Holding in nato sama poplača Miškovićeve dolgove.

Po ocenah srbske vlade bi bila prodaja Delte Holdinga dobra naložba. Delta Holding je največje srbsko zasebno podjetje, ki deluje praktično na vseh področjih - od trgovine in kmetijstva do proizvodnje in finančnih storitev. Družba Delhaize Group je lani ustvarila 20 milijard evrov prihodkov, od česar je bilo več kot pol milijarde evrov dobička, zaposluje pa 138.000 ljudi.