Po podatkih Svetovne banke se je kitajski BDP med letoma 2006 in 2014 več kot podvojil, v zadnjem času pa je opazno pešanje rasti. Foto: Reuters
Po podatkih Svetovne banke se je kitajski BDP med letoma 2006 in 2014 več kot podvojil, v zadnjem času pa je opazno pešanje rasti. Foto: Reuters

Čeprav je bilo za tretje četrtletje pričakovati še slabšo rast, ekonomist Liu Ligang iz bančne skupine ANZ opozarja, da je optimizem odveč, saj bo drugo največje svetovno gospodarstvo še naprej pešalo. Po njegovih besedah je kitajska gospodarska rast še vedno šibka in tveganja ostajajo.

Desetletja rasti kitajskega gospodarstva zaradi naložb v infrastrukturo, izvoza in zadolževanja, so bila odlična novica tudi za svetovno gospodarstvo, saj je Kitajska največji trgovec z blagom, hkrati pa sama po sebi ogromen trg. Po podatkih Svetovne banke se je kitajski BDP med letoma 2006 in 2014 več kot podvojil.

Kitajsko gospodarstvo zdaj raste počasneje, rast pa poganja domača potrošnja. Da je pred Kitajsko zahtevno obdobje, se zavedajo tudi kapitalski trgi po svetu.

Sedemodstotna rast ni dovolj
BDP je sicer zrasel za 6,9 odstotka, nekoliko boljši kazalniki pa prihajajo iz maloprodaje, ki se je septembra povečala za 10,9 odstotka. To je sicer nekoliko več kot avgusta, vendar pa je rast naložb v osnovna sredstva, ki je dosegla 10,3 odstotka, nižja od napovedanih 10,8 odstotka. Precej slabša od avgustovske je tudi rast industrijske proizvodnje, ki je na letni ravni dosegla 5,7 odstotka, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Podatki o počasnejši rasti kitajskega BDP-ja so prva uradna potrditev, da so bili strahovi vlagateljev glede kitajskega gospodarstva, ki so se po presenetljivi devalvaciji juana v avgustu odrazili s krepkim padcem na kitajskem kapitalskem trgu, upravičeni.

Analitiki zdaj pričakujejo, da bodo kitajske oblasti spodbudile fiskalno trošenje in sprostile denarno politiko, s čimer bi se izognile še močnejšemu pešanju gospodarske rasti.

Kitajsko gospodarstvo je lani zraslo za 7,3 odstotka, kar je bila najpočasnejša letna rast po letu 1990, v prvih dveh letošnjih četrtletjih pa je raslo po sedemodstotni stopnji. Kitajska vlada za celotno letošnje leto sicer cilja na rast okoli sedem odstotkov.

So podatki resnični?
Veliko poznavalcev Kitajske medtem dvomi o točnosti vladnih podatkov. Kot namigujejo, so politično zmanipulirani. Kitajski statistični urad je ob objavi podatkov o četrtletnem BDP-ju zapisal, da gre sicer za upočasnitev, a da ima gospodarstvo še vedno zadovoljivo rast.