Tuji državljani so v zadnjih treh letih skupno kupili 13.883 nepremičnin na Hrvaškem. Foto: BoBo
Tuji državljani so v zadnjih treh letih skupno kupili 13.883 nepremičnin na Hrvaškem. Foto: BoBo

Od 13.883 nepremičnin, prodanih tujim državljanom v teh treh letih, smo Slovenci postali lastniki 5.673 nepremičnin. Daleč za nami so Nemci s 1.757, tik za njimi pa nato Italijani s 1.574 kupljenimi nepremičninami.

Davčna uprava sicer poudarja, da se število tujcev, ki so kupili nepremičnine na Hrvaškem, zmanjšuje. Tako so leta 2010 tuji državljani skupno kupili 5.445 nepremičnin na Hrvaškem, leta 2011 nekoliko manj - 5.087, lani pa le še 3.351 nepremičnin. Podobno gibanje je tudi med slovenskimi kupci, ki so se leta 2010 odločili za nakup 2.245 nepremičnin, leto pozneje so kot svojo lastnino vpisali 2.141 nepremičnin na Hrvaškem, lani pa 1.287.

Kljub občutnemu znižanju nakupov so se Slovenci obdržali na prvem mestu, ker so tudi tuji državljani iz drugih držav lani kupili manj nepremičnin kot prej.

Srbija in BiH le s peščico nakupov
Poleg najpogostejših hrvaških turističnih gostov iz Slovenije, Nemčije, Italije, Avstrije in Madžarske, ki so tudi med vodilnimi kupci nepremičnin na Hrvaškem, so se visoko uvrstili Švedi, ki sicer ne izstopajo s svojim številom med turisti na Hrvaškem. Švedi so v treh letih kupili 488 nepremičnin, kar je več kot državljani Velike Britanije, Slovaške, Češke in Francije, ki so sicer pogosti gostje na Hrvaškem.

Državljani BiH-a so lani kupili le pet nepremičnin na Hrvaškem, srbski državljani pa le štiri. Sicer pa sta dve nepremičnini lani kupila tudi dva kupca iz Gane, posamezni kupci so bili tudi z Nove Zelandije, iz baltskih držav ter iz Grčije, Bolgarije in Romunije.

Kje pa so Rusi?
Hrvaški časnik Poslovni dnevnik pa kot zanimivost poudarja, da med kupci nepremičnin na Hrvaškem niso omenjeni državljani Rusije. Kot pojasnjuje, Rusi praviloma kupujejo nepremičnine prek podjetij, ki jih odpirajo na Hrvaškem. Hrvaška in Rusija namreč nimata dvostranskega sporazuma o recipročnosti pri nakupu nepremičnin, zato ruski državljani potrebujejo posebno dovoljenje, da bi kupili nepremičnino na Hrvaškem.