Nemško gospodarstvo predstavlja petino vsega gospodarstva Evropske unije. Foto: EPA
Nemško gospodarstvo predstavlja petino vsega gospodarstva Evropske unije. Foto: EPA

Če bi se nemško gospodarstvo v prvem letošnjem četrtletju znova skrčilo, bi največje evropsko gospodarstvo tehnično zdrsnilo v recesijo. Padec BDP-ja v dveh zaporednih trimesečjih pomeni, da je gospodarstvo tehnično v recesiji.

Po ocenah nemške centralne banke bo padec gospodarske dejavnosti kratkotrajen. "Za preostanek letošnjega leta pričakujemo, da bo gospodarstvo postopno okrevalo, tudi če zunanje gospodarsko okolje ne bo spodbudilo visoke rasti povpraševanja," so zapisali pri Bundesbanki.

Nemčija se je v nasprotju z drugimi članicami evrskega območja precej bolje spopadla z dolžniško krizo na stari celini, a popolnoma izogniti se ji vseeno ni mogla. Rast nemškega gospodarstva se je zato lani postopno ohlajala, saj je recesija v večjem delu Evrope privedla do padca izvoza.

Nemški BDP se je v prvem četrtletju lani povečal za 0,5 odstotka, v drugem za 0,3 odstotka in v tretjem za 0,2 odstotka. Skupaj z 0,6-odstotnim padcem v zadnjem četrtletju je Nemčija v celotnem lanskem letu dosegla 0,7-odstotno rast, potem ko je bila ta v letu pred tem triodstotna.