Anketa GZS-ja o poslovnih pričakovanjih v letu 2012 in analiza stanja ter pričakovanj panožnih združenj potrjujejo, da so napovedi o recesiji v Sloveniji za letošnje leto realnost. Foto: BoBo
Anketa GZS-ja o poslovnih pričakovanjih v letu 2012 in analiza stanja ter pričakovanj panožnih združenj potrjujejo, da so napovedi o recesiji v Sloveniji za letošnje leto realnost. Foto: BoBo

V Gospodarski zbornici Slovenije prav tako menijo, da bo edino vodilo gospodarske rasti ostal izvoz, ki se spopada z vse hujšo svetovno konkurenco.

Gre za realnost, s katero se bo treba soočiti
Anketa GZS-ja o poslovnih pričakovanjih v letu 2012 in analiza stanja ter pričakovanj panožnih združenj potrjujejo, da so napovedi o recesiji v Sloveniji za letošnje leto realnost, s katero se bo treba soočiti tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju.

Napoved Službe za konjunkturo in ekonomsko politiko pri GZS-ju napoveduje 1,2-odstotno krčenje gospodarstva, ob tem pa naj bi se investicije zmanjšale za med šest in sedem odstotkov.

Opozarjajo tudi, da stroškovna nekonkurenčnost, rast vhodnih cen surovin in energentov, ki jih z obstoječo strukturo proizvodov in storitev v povprečju ni mogoče preliti v višje prodajne cene, kažejo na padanje ustvarjene dodane vrednosti in padanje bruto domačega proizvoda. Posledica tega so napovedi o krčenju investicij in zniževanju zaposlenosti.

Približno 30 odstotkov podjetij napoveduje zmanjšanje števila zaposlenih
V anketi GZS-ja za letošnje leto ni bilo zaznati optimizma. Približno 30 odstotkov anketiranih podjetij napoveduje zmanjšanje števila zaposlenih, med njimi so tudi največje družbe. Le 18 odstotkov anketiranih pa napoveduje povečanje zaposlenih.

Med podjetji, ki ustvarjajo več kot 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, jih 25 odstotkov za letošnje leto načrtuje enako število zaposlenih kot lani, 40 odstotkov pa jih napoveduje povečevanje. V nasprotju s tem pa je bolj zadržanih skoraj 50 odstotkov podjetij z manj kot 20.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, ki napovedujejo zmanjšanje zaposlenih. Taka podjetja so v letu 2010 zaposlovala več kot 130.000 zaposlenih.