Paloma bi se po umiku lahko sesedla. Foto: MMC RTV SLO
Paloma bi se po umiku lahko sesedla. Foto: MMC RTV SLO

"Družba Paloma, d. d., je danes od namenske družbe iz skupine Abris Capital prejela obvestilo, da namerava odstopiti od pogodbe o dokapitalizaciji družbe v vrednosti 15 milijonov evrov. Iz komunikacije je razumeti, da namerava odstopiti od dokapitalizacije in posledičnega prevzema družbe, ker na dan 27. maj 2016, ki je bil določen za zadnji dan za izpolnitev vseh odložnih pogojev za izvedbo dokapitalizacije, niso bili izpolnjeni vsi odložni pogoji. Uprava in nadzorni svet družbe bosta skupaj s finančnim in pravnim svetovalcem preučila možnosti nadaljnjih korakov v postopku dokapitalizacije," so sporočili iz družbe.

Spomnimo, delničarji, zbrani okoli Nevene Tee Gorjup, so na sodišču izpodbijali sklepe skupščine Palome o dokapitalizaciji, saj so prepričani, da so bili oškodovani. Abris Capital je namreč ponudil nižjo ceno kot slovaški sklad Eco Invest, ki so jo drugi lastniki sprejeli.

Prvi mož Palome Tadej Gosak je sicer že opozarjal na posledice izpodbojne tožbe, ki bi lahko privedle tudi do Abrisove odpovedi pogodbe, kar se je zdaj tudi zgodilo. Prav odpoved že podpisane pogodbe z Abrisom je po njegovem mnenju eden ključnih motivov za tožbe. Glede na to, da vlagateljica ene izmed izpodbojnih tožb zastopa interese Eco Investa, ta pa je lastnik konkurenčne družbe SHP, Gosak predvideva, da bi bil lahko eden izmed interesov tudi ta, da dokapitalizacije sploh ne bo.

Palma sicer nujno potrebuje dokapitalizacijo za posodobitev proizvodnje in stabiliziranje poslovanja. Kako se bo zgodba razpletla zdaj, pa bo jasno v prihodnjih tednih in mesecih.