NYSE Euronext (ki med drugim upravlja z newyorško borzo vrednostnih papirjev) , in Deutsche Börse , ki upravlja z borzo v Frankfurtu, sta uradno oznanila dogovor o združitvi. Foto: EPA
NYSE Euronext (ki med drugim upravlja z newyorško borzo vrednostnih papirjev) , in Deutsche Börse , ki upravlja z borzo v Frankfurtu, sta uradno oznanila dogovor o združitvi. Foto: EPA
Na Wall Streetu v torek ni šlo več navzgor. Med delnicami, vključenimi v indeks Dow Jones, izstopa 1,1-odstoten padec proizvajalca aluminija Alcoe. Foto: EPA

"Obrtniki se ne zavedajo, da s takšno grožnjo najbolj škodujejo sebi. Če bi se zgodilo, da bi začeli množično dvigovati denar s slovenskih bank, bi bile banke pred bankrotom. Kaj pomeni bankrot slovenskih bank za naše gospodarstvo, si raje ne predstavljam. To bi bila kriza, kot je Slovenija še ni videla. Česa takšnega si ne predstavljam," meni Tajnikar.

Takšno izsiljevanje je nesmiselno
"Obrtniki morajo poslovati z bankami. Z dvigovanjem denarja bi sami sebi povzročali nelikvidnost, to pa je tisti pojav, proti kateremu se borijo. Njihove zahteve so neresne, to, da naj se odpravi prisilna poravnava, kaže, da ljudje, ki so te zahteve pripravili, nimajo pojma o gospodarstvu in preveč izhajajo iz svojih preprostih poslov. V preteklosti so sicer obrtniki postavljali pametne zahteve v Belih knjigah, takšno izsiljevanje pa je nepotrebno in nesmiselno."

Finančne krivulje: Pozabljena nuklearna energija

Spodbuden dan na Ljubljanski borzi
Na Ljubljanski borzi je slab položaj slovenskega gospodarstva že pustil svoj pečat, zato takšno nezadovoljstvo, kot ga kažejo določene skupine, niti ne more več dodatno negativno vplivati na cene delnic. V sredo se je trg celo obrnil vidno navzgor, saj je indeks SBI TOP pridobil 0,9 odstotka, kar je druga največja letošnja rast, pri čemer so se delnice Mercatorja (140 tisoč evrov prometa) in Nove KBM (20 tisoč evrov) podražile za skoraj dva odstotka.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

NOVA KBM

+1,84 %

10,49 EUR

MERCATOR

+1,84 %

158,00

TELEKOM

+1,36 %

89,20
PETROL

+0,60 %

252,00

KRKA

+0,27 %

63,50

LUKA KOPER

+0,07 %

15,00
INTEREUROPA

-0,00 %

3,421
GORENJE

-0,32 %

12,65


Barclays presegel pričakovanja
Vodilne evropske borze so v torek spet dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 29 mesecih. Britanska banka Barclays je navdušila z 32-odstotno rastjo lanskega dobička, zato so delnice pridobile skoraj šest odstotkov in navzgor potegnile celoten bančni sektor. Tudi francosko prehrambeno podjetje Danone je z lanskimi rezultati preseglo pričakovanja, delnice so poskočile za 3,3 odstotka.

Dow Jones zdrsnil z dveinpolletnega vrha
Nemška borza (Deutsche Börse) je predstavila podrobnosti združitve z newyorško, s čimer bo nastala največja borza na svetu. Delnice podjetja Deutshe Börse so padle za 2,4 odstotka. Indeks Dow Jones (12.226 točk) je torkovo trgovanje končal za tretjino odstotka v minusu. Za nekaj nervoze je poskrbel bogati vlagatelj Ken Fisher, ki ni več tako bikovsko razpoložen, kot je bil v zadnjem obdobju. S tem se je pridružil tistim, ki pravijo, da je trg zrel za popravek.