Vlada ne bo predlagala davčnih sprememb, saj so bili odzivi po pojasnilu finančnega ministra Dušana Mramorja večinoma negativni. Foto: BoBo
Vlada ne bo predlagala davčnih sprememb, saj so bili odzivi po pojasnilu finančnega ministra Dušana Mramorja večinoma negativni. Foto: BoBo
Delodajalci o osnutkih davčnih sprememb
Letos ne bo predlogov davčnih sprememb

Finančno ministrstvo je osnutke davčnih zakonov, s katerimi bi bila izplačila dohodkov delavcem za uspešnost deležna ugodnejše davčne obravnave, a bi se po drugi strani zmanjšale nekatere olajšave, dalo v javno obravnavo 10. novembra.

Ne zamudite četrtkove Tarče:

Kaj ima v mislih minister Dušan Mramor, ko pravi, da »Slovenija vozi po noževi konici«? Zakaj začetek gospodarske rasti še ne pomeni konca varčevanja? Kako se križajo plačni apetiti javnega in realnega sektorja? In kako je z davčnimi apetiti vlade – jih je gospodarstvo s protesti obrzdalo ali zgolj odložilo? Podrobna analiza v studiu Tarče z voditeljem Boštjanom Anžinom.

"Vsi odzivi so bili razmeroma negativni," je povedal finančni minister Mramor in pojasnil, da si praktično vsi želijo ohranitev olajšav, sindikati pa tudi zelo nasprotujejo predlaganemu nagrajevanju uspešnosti, saj v tem primeru ne bi bilo dvostranskih dogovorov med delodajalci in zaposlenimi.

Največ pripomb se je nanašalo na predlagane spremembe pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov. Po predlogu se stopnja davka za dobičke iz kapitala ne bi nič več postopno zniževala, ampak bi ves čas imetništva ostala pri 25 odstotkih.

Sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov ne bo, je obljubil Mramor. "Glede drugih sprememb pa smo se odločili, da jih letos še ne bomo predlagali, ampak si bomo vzeli čas in iskali rešitve, ki bi bile sprejemljive tudi za gospodarstvo. Če jih bomo našli, jih bomo našli, če ne, jih pač ne bo," je povedal.

Mramor, ki je bil gost na kongresu Združenja delodajalcev Slovenije, je še pojasnil, da so sporne predloge davčnih sprememb pripravili zaradi gospodarstva. A ob tem je zbrane opomnil, da javnofinančne konsolidacije, h kateri se je Slovenija zavezala do leta 2020, ni mogoče doseči le z zniževanjem davkov.

Mramor je najprej strokovnjak, nato politik
Umik predlogov davčnih zakonov za prvaka DeSUS-a Karla Erjavca in predsednika SD-ja Dejana Židana ne pomeni nezaupnice finančnemu ministru Dušanu Mramorju, ki predloga ni uskladil z gospodarstveniki in ne s koalicijo. V obeh strankah se z umikom strinjajo. Mramorjevega predloga ni podprla tudi SMC, katere minister je.

"Mramor je najprej strokovnjak in šele nato politik, kar se mu pogosto pozna," je dejal Erjavec, ki se mu zdi najboljše, da se ne dela sprememb pri davkih. "Reform se ponavadi kar bojim, ker vedno prinašajo kaj slabega, ne samo za gospodarstvo ampak tudi za delojemalce," je še pojasnil.

Tudi Židan umika predloga davčnih zakonov ne vidi kot poraz finančnega ministra. "Predlog je verjetno uskladil v neki svoji skupini in ga dal v vpogled širši javnosti, ki pa hoče nekaj drugega," je spomnil Židan. Umik se mu zdi zato korekten. Ob tem priznava različne poglede strank na davčno politiko.

SD bo predstavila svoje predloge davčnih sprememb, o katerih bo v soboto razpravljala konferenca stranke. Ob tem je Židan poudaril, da imamo v Sloveniji tako nizko obdavčitev dobičkov, "da nas marsikdo smatra za davčno oazo, kar je povsem nepotrebno, po drugi strani pa smo preveč obremenili ljudi".

Umik je bil pričakovan
Opozicijska poslanka Alenka Bratušek (NP) je ocenila, da je bila mini davčna reforma nepremišljena, umik pa je pričakovala. Če je bila to solo akcija finančnega ministra Dušana Mramorja, v tem vidi nezaupnico gospodarstva in koalicije ministru.

Delodajalci o osnutkih davčnih sprememb
Letos ne bo predlogov davčnih sprememb