Stroški goriva letno znašajo 45 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Stroški goriva letno znašajo 45 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik uprave NEK-a Stane Rožman je povedal, da je od lanskega remonta NEK deloval stabilno, varno in brez bistvenih negativnih učinkov na okolje.

V Neku so v zadnjih osemnajstih mesecih od zadnjega remonta proizvedli okoli 5,4 tetravatne ure električne energije, kar pomeni okoli 38 odstotkov vse električne energije v Sloveniji. Rožman še zatrjuje, da je bila vsa proizvedena energija ob stabilni in konkurenčni ceni proizvedena znotraj načrtovanih poslovnih okvirov odobrenega gospodarskega načrta za leti 2009 in 2010.

Poslovanje elektrarne je v tem času potekalo skladno z meddržavno pogodbo med Slovenijo in Hrvaško. Oba lastnika sta po Rožmanovi oceni zagotavljala finančne vire in lastne obveznosti pokrivala brez zamud. Tehnološka nadgradnja NEK-a pa je po njegovih besedah potekala skladno s petletnim naložbenim načrtom, ki predvideva letna vlaganja od 30 do 31 milijonov evrov.

Kaj vse bo remont obsegal?
Poleg stroškov remontnih storitev je treba upoštevati še strošek pri remontu uporabljenih rezervnih delov, ki so vredni okoli 3,5 milijona evrov. Letni strošek goriva znaša 45 milijonov evrov.

Moč elektrarne zmanjšujejo že zdaj. V sklopu remonta pa bodo izvedli več utečenih postopkov. Med redno menjavo jedrskega goriva bodo tako zamenjali 56 gorivnih elementov in vse svežnje s kontrolnimi palicami, izvedli celotno preventivo v okviru vzdrževanja strojne, elektroopreme in merilno-regulacijske opreme, obenem pa še desetletni program preverjanja integritete materialov za vitalne komponente, predvsem reaktorsko posodo, glavo in še nekatere druge sklepe tehnološkega dela NEK-a.

Pri tehnološki nadgradnji bodo opravili okoli 40 posodobitev, med njimi je Rožman opozoril na zamenjavo statorja glavnega električnega generatorja s pripadajčimi merilnimi in pomožnimi sistemi ter preventivno "navarjanje" priključkov na tlačni posodi primarnega kroga in na delih, kjer ne morejo izvesti popolnega pregleda.