Najbolj so šli v prodajo avtomobili, ki stanejo manj kot 10.000 evrov. Foto: EPA
Najbolj so šli v prodajo avtomobili, ki stanejo manj kot 10.000 evrov. Foto: EPA
Anžin pravi, da je med lastniki starih avtomobilov v Nemčiji čutiti olajšanje. Foto: EPA

Vlada v Berlinu je v okviru drugega svežnja pomoči gospodarstvu sprejela premijo za razrez. Ta določa, da lastniki starih avtomobilov dobijo 2.500 evrov, če svoje vozilo odpeljejo v razrez in se odločijo za nakup novega.

Po poročanju dopisnika RTV-ja iz Berlina Boštjana Anžina je nemška vlada odobrila dodatna sredstva in možnost zamenjave podaljšala do konca leta, saj je program doživel izjemen odziv pri državljanih. Po besedah Anžina so se manjši avtomobili prodajali kot vroče žemljice.

Za avtomobilske premije je vlada namenila milijardo in pol evrov, kar je dovolj za 600.000 kupcev, a zaradi velikega navala, ko so Nemci skoraj izpraznili prodajalne, je denarja ostalo le še za 30.000 premij.

Strokovnjaki si niso enotni, v kolikšni meri ukrep za spodbujanje nakupa novih avtomobilov v resnici koristi celotnemu gospodarstvu, vendar sta kanclerka Angela Merkel in podkancler Frank-Walter Steinmeier vseeno sprejela kompromis o dodatnih sredstvih, katerih višina še ni znana.

Prodaja avtomobilov cveti
Po zatrjevanju Steinmeierja je premija uspeh in se je zato ne more preprosto ukiniti. Pri nekaterih prodajalcih je bila namreč prodaja avtomobilov februarja in marca boljša kot v enakem obdobju lani.

Avtomobilska industrija je eden izmed glavnih "motorjev" nemškega gospodarstva, saj je eno od sedmih delovnih mest neposredno ali posredno povezano s to panogo.

Za podaljšanje programa so se že nekaj časa zavzemali v avtomobilski industriji, ki celo trdi, da je to eden redkih vladnih ukrepov, ki kaže pozitivne učinke. Nasprotnike ukrepa pa najdemo tako med liberalci kot med konservativci. Za prve je to volilni boj prek izpušnih cevi, medtem ko drugi vladi očitajo, da se tako podpira le ena panoga.

Za stranko zelenih je to ekološka in ekonomska neumnost, saj bo vlada zdaj spodbudila povpraševanje, prihodnje leto pa bo prodaja po njihovem mnenju drastično upadla.

G. V.