Davčna osnova bo znašala 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti nepremičnine, kot jo je v vrednotenju ocenila Geodetska uprava RS pri popisu nepremičnin pred slabimi štirimi leti. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Davčna osnova bo znašala 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti nepremičnine, kot jo je v vrednotenju ocenila Geodetska uprava RS pri popisu nepremičnin pred slabimi štirimi leti. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
blok
Kolikšne bodo obremenitve, bodo določile občine, in sicer glede na vrsto nepremičnin (stanovanjske, poslovne, industrijske stavbe ...). Foto: MMC RTV SLO
Prihaja davek na nepremičnine

"Novi" davek na nepremičnine, ki bo uveljavljen predvidoma 1. januarja 2011, bo nadomestil nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest. Davek na nepremičnine bo v celoti prihodek občin, ki najmanj 10 odstotkov tega vira namenijo za t. i. grajeno javno dobro.

Celoten osnutek predloga lahko preberte tukaj.

Davčna stopnja najmanj 0,03-odstotna
Davčna osnova bo znašala 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti nepremičnine, kot jo je v vrednotenju ocenila Geodetska uprava RS (Gurs) pri popisu nepremičnin pred slabimi štirimi leti. Od te davčne osnove vsaka občina za leto, za katero se odmerja davek, prosto določi davčno stopnjo, ki pa ne sme biti nižja od 0,03 odstotka. Razpon davčnih stopenj za zdaj še ni predviden.

Po pojasnilih ministrstva se v prvem letu davčne stopnje po posameznih občinah v povprečju ne bodo bistveno spremenile. Ker bodo stopnje določene na ravni povprečja občin, bodo nekateri lastniki po novem zakonu plačali več, drugi pa manj kot doslej. Gotovo pa je, da noben lastnik ne bo plačeval enakega zneska kot doslej, saj bo davčna osnova določena na osnovi vrednosti nepremičnine.

Nepremičnine v ogroženih občinah bodo lahko bolj obdavčene
Kolikšne bodo obremenitve, bodo določile občine, in sicer glede na vrsto nepremičnin (stanovanjske, poslovne, industrijske stavbe ...). Tiste, se uvrščajo v območja povečane ogroženosti pred naravnimi nesrečami (potres, požar in poplava), lahko za zagotovitev dodatnih sredstev za varstvo pred naravnimi nesrečami za vse nepremičnine določijo še dodatno davčno stopnjo. Ta ne sme presegati 10 odstotkov osnovne stopnje. Seznam teh občin naj bi skupaj pripravili na ministrstvih za finance in obrambo.

Predvidene tudi oprostitve davka
Pri obdavčitvi so predlagane tudi nekatere oprostitve. Glede na osnutek bodo davka oproščene nepremičnine v javno dobro, stavbe s statusom kulturnega spomenika, stavbe v uporabi diplomatskih, konzularnih in drugih mednarodnih predstavništev ter stavbe za verske obrede.

Septembra in oktobra bodo lastniki obveščeni o vrednosti nepremičnin
Zavezanci za plačilo davka na nepremičnine so načeloma lastniki nepremičnin. Če je nepremičnina v lasti države ali samoupravnih lokalnih skupnosti, je zavezanec upravljavec nepremičnine, pri nepremičninah, ki so skupni deli večstanovanjske stavbe, pa je zavezanec upravnik večstanovanjske stavbe. Geodetska uprava bo septembra in oktobra letos lastnike nepremičnin obvestila o vrednosti njihovih nepremičnin in o podatkih, ki se o njihovih nepremičninah vodijo v registru.

Plačilo bo mogoče v obrokih
Davčna uprava RS (Durs) bo davek na nepremičnine odmerila enkrat letno za tekoče leto, in sicer do 31. maja tekočega leta. Geodetska uprava, ki izvaja množično vrednotenje nepremičnin, pa davčnemu organu podatke pošlje najpozneje do 31. marca vsako leto. Davek se plačuje v treh enakih obrokih oziroma v dveh, če višina davka ne presega 200 evrov.

Prihaja davek na nepremičnine